Hoppa till huvudinnehåll

Ingå vill veta varför invånare flyttar bort från kommunen

En landsväg och en stor reklamskylt med texten "Kom till Ingå".
Ingå ska marknadsföra sig för att hitta nya invånare. En landsväg och en stor reklamskylt med texten "Kom till Ingå". Bild: Mostphotos skylt,reklam (marknadsföring),reklamer (samhälleliga alster),Ingå

Orsakerna till varför människor flyttar till och från Ingå ska nu analyseras. Det har kommunstyrelsen beslutat.

Liksom i de övriga kommunerna i Västnyland minskar också befolkningen i Ingå. Befolkningen har minskat för varje år under de senaste tio åren.

Under fjolåret blev Ingåborna drygt 50 färre.

Det här framgår av en specialutredning över befolkningsutvecklingen i Ingå åren 2000 till 2017. Kommunen har beställt analysen av Statistikcentralen.

Medelåldern har stigit

Sedan början av 2000-talet har medelåldern i Ingå stigit från 41 till 45 år. Det här beror bland annat på att det inte längre flyttar lika många barnfamiljer till kommunen.

I Ingås strategi är målsättningen att befolkningen ska öka till 6 000 invånare fram till år 2022.

Kommunen ska bland annat satsa på att marknadsföra sig på olika mässor och evenemang. Ingås tomtutbud ska marknadsföras i digitala tidningar.

Asylsökande barn som fått uppehållstillstånd kan påverka statistik

En delorsak till den drastiska minskningen av kommuninvånare i fjol kan vara att asylsökande minderåriga flyttat sedan boendet för dem stängde.

Det kom 54 minderåriga asylsökande till Ingå år 2016 och av dem bor två kvar.

De som ännu bodde i Ingå då de fick uppehållstillstånd registrerades som kommuninvånare. Det kan alltså ha påverkat statistiken.

- Det är för tillfället under utredning, berättar bildningschef Merja Olkinuora.

Uppdatering 16.1.2019: Artikeln har uppdaterats med uppgifter om att asylsökande minderåriga som registrerats som kommuninvånare kan påverka statistiken.