Hoppa till huvudinnehåll

Inget blåvitt medaljregn att vänta i Lahtis – endast två finländska juniorer bland de 50 bästa på världsrankingen

Anita Korva i Salpausselkäspelen år 2018.
Anita Korva är ett av Finlands få medaljhopp i Lahtis. Anita Korva i Salpausselkäspelen år 2018. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Anita Korva

Läget inför junior-VM i Lahtis ser inte lovande ut för finländsk längdskidåkning. Vi ligger snäppet efter i Finland på juniorsidan just nu, säger Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm.

Finland hör verkligen inte till medaljkandidaterna i stafetterna vid junior-VM på hemmaplan i Lahtis.

Förutom duon Anita Korva och Petteri Koivisto finns inga finländare bland de 50 bästa i FIS-poäng för under 20-åringar.

Läget är rätt så dystert. Bland herrarna finns ingen ny Iivo Niskanen inom synhåll i Finland.

– För finländsk del på pojksidan ligger vi ganska långt efter för tillfället. På världsrankingen är vår bästa åkare på normaldistans på en 23:e plats och det är Petteri Koivisto, berättar Glenn Lindholm.

Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang.
Glenn Lindholm har koll på de finländska juniorerna. Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang. Bild: Yle Glenn Lindholm

Finlands främsta hopp Koivisto är född år 2000 och kommer att få tävla i JVM också nästa vinter.

– Det är den korta fristilsdistansen på 10 kilometer i en tuff terräng i Lahtis som passar honom bäst. Det är sådant som han gillar.

Inom finländsk längdskidåkning har man även stora framtidsförhoppningar på Miska Poikkimäki som är av samma årgång som Koivisto.

– Han har visat under hela träningssäsongen att han har kapacitet att åka riktigt fort. Han har en grymt bra syreupptagningsförmåga, belyser Lindholm.

Korva det enda medaljhoppet i U20-klassen

På damsidan är situationen aningen ljusare vad beträffar nationens för tillfället bästa junioråkare.

– Vi har ju en Anita Korva som tog medalj i fjol på junior-VM. Det finns möjligheter för henne att ta framskjutna placeringar.

– På internationella skidförbundets ranking ligger hon just nu på 13:e plats på normaldistans och på femte plats i sprint – så i sprint har hon åtminstone möjligheter att kämpa om medaljer, tror Lindholm.

Även om Korva skulle vara på hugget har hon svårt att ensam se till att de finländska damerna ska kämpa om medaljer i stafetten.

– Rebecca Ehrnrooth från Esbo är nästbäst av de våra på rankingen. Hon är 52:a just nu.

En tredjedel av damerna i Finlands U20-trupp består av FSS-åkare: Hanna Ray från IK Falken och Linnea Halonen från IF Femman.

Linnea Halonen och Hanna Ray tränar tillsammans inför JVM.
Linnea Halonen och Hanna Ray i Vörå. Linnea Halonen och Hanna Ray tränar tillsammans inför JVM. Bild: Yle/Antti Koivukangas Juniorvärldsmästerskapen i nordisk skidsport,Vörå skidcentrum,skidåkare,hanna ray

– Jag hoppas att Hanna Ray får åka den klassiska distansen på junior-VM. Visserligen var hon ännu bättre i fri teknik nu i granskningsloppen. Klassiskt är väl ändå den bättre tekniken för henne, anser Lindholm.

Ray kan bli aktuell både för sprinten som går i klassisk teknik och för 15 kilometer klassiskt. Även stafetten kan bli aktuell.

– För Linnea Halonen är kanske ändå sprinten huvuddistansen på junior-VM. Om hon får åka någon övrig sträcka är det bara ett bonus.

Blott 17-åriga Hilla Niemelä är yngst i den finländska truppen.

– Det är hon som har gjort de största framstegen till den här vintern. Det är bra att en så här ung och lovande åkare finns med i truppen. Hon är mera med där för att lära och se inför framtiden.

Bättre finländska förutsättningar i U23-klassen

Bland under 23-åringarna har Finland bättre möjligheter att kämpa om VM-medaljer än i den yngre klassen.

– Det är förstås Johanna Matintalo som är vårt ess där. Hon ligger faktiskt tvåa i världen i U23-rankingen för tillfället. Det är bara Ebba Andersson som har bättre FIS-poäng. Tiril Udnes Weng, också en världsåkare, är på tredje plats, påpekar Lindholm.

Johanna Matintalo, hösten 2018.
Johanna Matintalo inför världscupstarten i Ruka. Johanna Matintalo, hösten 2018. Bild: Yle / Tomi Hänninen Johanna Matintalo

Av de duktiga ryskorna är Natalia Neprjajeva, Julia Belorukova och Anastasia Sedova ett år för gamla för att få tävla i U23-VM, vilket banar väg för blåvit framgång.

– Matintalo ska kämpa om medaljer både i det klassiska loppet på normaldistans och i sprinten som går med klassisk teknik. I sprint är hon på sjätte plats i världsrankingen, så också där ligger hon bra till.

– Eveliina Piippo har också kapacietet att kämpa till och med om medaljer i fristilsloppet. Hon visade bra form i Skandinaviska cupen i Vuokatti.

Piippo slutade trea på 20 kilometers distansen i Vuokatti.

I U23-VM är det framför allt 10 kilometer fritt som gäller för Piippo.

Kommer någon av de stora stjärnorna till Lahtis?

För de finländska herrarna som ställer upp i JVM i U23-klassen blir resultatet väldigt beroende på vilka åkare som ställer upp från andra nationer.

– Där blir ju ett riktigt getingbo om de alla skulle samlas i Lahtis, det vet man ju inte ännu med säkerhet. Där finns Johannes Hösflot Kläbo, Alexander Bolsjunov, Denis Spitsov och många till som håller nästan lika bra klass, konstaterar Glenn Lindholm.

Sergej Ustiugov och Johannes Hösflot Kläbo i farten.
Johannes Hösflot Kläbo vann Tour de Ski. Sergej Ustiugov och Johannes Hösflot Kläbo i farten. Bild: ullstein bild - Sven Simon / All Over Press Sergej Ustiugov,Johannes Høsflot Klæbo

– Jag tror inte att de här riktigt stora stjärnorna kommer till Lahtis. De har senior-VM i Seefeld på kommande och en tung Tour de Ski bakom sig. Jag tror att det här är ett sådant mellanmål som till exempel Kläbo lämnar emellan den här gången.

I och med att de tuffaste åkarna sannolikt uteblir har de finländska U23-herrarna möjlighet att kämpa om medaljer framför allt i sprint.

– Framför allt Verneri Suhonen som är sjua i världsrankingen. Också Juuso Haarala från IF Minken har en bra plats på världsrankingen. Han är elva just nu, säger Lindholm.

– För Juuso Haarala är också det klassiska loppet en distans där han kan kämpa om en framskjuten placering. U23-herrarna åker ju 30 kilometer i en bra terräng. I fjol åkte Juuso Haarala riktigt bra på samma distans i Skandinaviska cupen i Lahtis.

– En topp-10 eller topp-15-placering är helt möjlig för Haarala.

Junior-VM avgörs 20-27 januari i Lahtis.

[ ]

Läs mera:

Truppen till VM är spikad – Piippo, Matintalo och Haarala tävlar på hemmaplan

Eveliina Piippo och Johanna Matintalo är de största medaljhoppen i den tolv åkare starka trupp som Finland ställer upp med i U23-klassen vid junior-VM i Lahtis om några veckor. En FSS-åkare finns med i truppen, IF Minkens Juuso Haarala.

Läs mera:

Vöråvännernas VM-resa blir verklighet – väntat besked för Hanna Ray, positiv överraskning för Linnea Halonen

För juniorlandslagsåkaren Hanna Ray var biljetten till junior-VM väntad, men för Linnea Halonen fanns mästerskapet inte i hennes ursprungliga säsongsplaner. Bägge kommer ändå att finnas med på startstrecket när damernas 15 kilometer med klassisk teknik och masstart står på programmet i Lahtis den 24 januari.

Läs också