Hoppa till huvudinnehåll

Jukka Jalonen tror på VM-guld inom fem år: "Stommen måste komma från NHL för att ett mästerskap skall vara realism"

Jukka Jalonen tränar Finlands herrlandslag i ishockey.
Jukka Jalonen leder igen Finland vid VM. Jukka Jalonen tränar Finlands herrlandslag i ishockey. Bild: Miikka Jääskeläinen Jukka Jalonen,Finlands herrlandslag i ishockey,ishockey

Finland har ett bra läge med flera spelare som lyckas på bred front i NHL-ishockeyn just nu. Framgångsvågen får också lejonlotsen Jukka Jalonen att andas optimism med tanke på förhoppningarna om ett potentiellt tredje finländskt VM-guld.

Världsmästerskapet i ishockey 2019 börjar för Finlands del om 114 dagar i Košice.

– Det finns alla möjligheter att vinna turneringen. Det kräver att vi får våra bästa spelare från NHL med oss, säger Jukka Jalonen i en intervju till Yle Urheilu.

Jalonen har redan kartlagt läget i Nordamerika och åker över på en längre resa tillsammans med landslagets GM Jere Lehtinen efter EHT-turneringen i Sverige.

– Alla behövs naturligtvis inte. Men stommen måste komma från NHL för att ett mästerskap skall vara realism. I dagsläget är till exempel Kanadas, Sveriges och USA:s trupper väldigt NHL-tunga, vilket gör det extremt svårt att vinna VM-guld med bara europeiska spelare, förklarar Jalonen.

Går det att vinna VM-guld utan en stark NHL-stomme?

Tveksamt, blir tufft i internationell konkurrens
54.8% (265 röster)
Aldrig i livet, utan stark NHL-stomme blir det tidig hemresa
24.2% (117 röster)
Absolut, spetskompetens från NHL men ryggraden från gamla kontinenten
21.1% (102 röster)
Antal avgivna röster: 484

"Gått över förväntningarna"

Den blåvita NHL-säsongen har hittills varit en otrolig succé.

Mikko Rantanen hör till den absoluta eliten i poängväg och med Åbosonen i spetsen lyckas finska spelare övertyga på bred front just nu, oberoende av spelposition.

Den fina framgången för finländarna i NHL har överraskat också Jalonen.

– Det har nog gått över förväntningarna för mig personligen. Killarna står för tuffa prestationer där borta. Och bakom den absoluta eliten finns dessutom massor med toppspelare och fina insatser, vi har unga och utvecklingsdugliga spelare på en väldigt hög nivå. Läget är läckert för oss finländare, säger Jalonen.

Guld inom fem år

Finland har vunnit VM-guld två gånger tidigare, en gång i Sverige 1995 och en gång i Slovakien under Jalonens ledning 2011.

Jukka Jalonen bakom den finska bänken.
Mycket att tänka på för Jukka Jalonen. Jukka Jalonen bakom den finska bänken. Bild: /All Over Press Jukka Jalonen,Finlands herrlandslag i ishockey,ishockey

Jukka Jalonen räknar kallt med att det blir det tredje guld inom kort.

– Finland kommer att ta ett VM-guld inom de närmaste fem åren. Oberoende om jag är i båset eller hemma vid TV:n tror jag att detta kommer att ske. Vi har gjort det två gånger tidigare och det kräver alltid ett hårt jobb, påminner han.

Jalonens arbete intensifieras just nu med sikte på VM-slutspelet, som inleds i Košice med match mot Kanada den 10 maj.

VM-finalen spelas i Bratislava den 26:e maj.

– Lägerverksamheten inför VM börjar i april. Det blir en sju veckor lång insats från lägerstarten till slutet av VM, belyser Jalonen vårens tidtabeller.

Yle sänder den svenska EHT-turneringen mellan den 6-10 februari.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport