Hoppa till huvudinnehåll

Läkar- och tandläkarstuderande läser böcker och kollar på film för att få bättre förståelse för människan

Bild på Lena Sjöberg, klinisk läkare i allmän medicin, och läkare Aina Enckell.
Lena Sjöberg, klinisk lärare i allmänmedicin, undervisar i skönlitteratur för läkar- och tandläkarstuderande vid Helsingfors universitet. En av de som gått kursen är Aina Enckell. Bild på Lena Sjöberg, klinisk läkare i allmän medicin, och läkare Aina Enckell. Bild: Yle / Jenna Emtö läkare

I USA och Sverige är det vanligt att humaniora ingår i läkarutbildningarna. Sedan några år tillbaka ordnas också kurser i skönlitteratur för blivande läkare och tandläkare vid Helsingfors universitet där de får läsa böcker för att få en större helhetssyn på människan.

– Syftet är att man ska vidga sina vyer och lära sig om människan på ett annat sätt än vad vi lär oss i våra andra böcker och ur ett biomedicinskt perspektiv. Högtidligt uttryckt kan man säga att det kompletterar människobilden, säger Lena Sjöberg, klinisk lärare i allmänmedicin som drar kurserna i skönlitteratur för läkar- och tandläkarstudenter vid Helsingfors universitet.

Allt började som en bokcirkel

Det började som en bokcirkel som Sjöberg startade för sina studerande vid medicinska fakulteten.

– Jag visste att det fanns ett visst intresse för skönlitteratur bland de studerande. Jag har själv läst väldigt mycket och jag tänkte att jag ska se vad som händer om jag startar en bokcirkel, säger Sjöberg.

Efter två år föreslog Sjöberg att bokcirkeln skulle bli en officiell kurs som studerande får studiepoäng för, något hon trodde kunde möta motstånd hos fakulteten.

– Men det var ingen som reagerade negativt. Den gick igenom med detsamma.

Fyra kurser med fokus på skönlitteratur

Nu erbjuder medicinska fakulteten fyra valbara kurser med fokus på skönlitteratur. Under kurserna läser de studerande romaner och ser på film som de sedan diskuterar och gör skriftliga uppgifter om.

Bland titlarna som ingår i kurserna finns Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, Bea Uusmas Expeditionen. Min kärlekshistoria och Jeffrey Eugenides Middlesex.

– När man diskuterar varför en person agerar på ett visst sätt i en bok och får höra vad andra har för syn på det inser man att det finns andra perspektiv än sitt eget. Det är ju bra för vem som helst, men särskilt för de som ska arbeta med människor, säger Sjöberg.

Två högar med böcker, i den främre högen är böckerna öppna.
I kurslitteraturen ingår mest klassiska romaner. Två högar med böcker, i den främre högen är böckerna öppna. Bild: Mostphotos Böcker,book,books,Bok

Kurserna är väldigt populära

Hos de studerande är intresset för kurserna stort och därför fylls kursplatserna snabbt.

– Häromdagen öppnade jag anmälan för kursen Skönlitteratur och författare och kursen fylldes på mindre än minut. När jag gick in och kollade efter tretton minuter så hade vi dubbelt så många anmälda än vad det finns platser för, säger Sjöberg.

Diskussion kring böckerna uppskattas

Aina Enckell läste kursen för några år sedan och berättar att hon blev positivt överraskad över hur mycket kursen gav henne.

– Det var alltid ögonöppnande att få diskutera böckerna i gruppen. Det var jätteroligt att träffa en lärare i ett friare sammanhang och diskutera med både yngre och äldre studerande, säger Enckell.

Enckell berättar att kursen också ökade hennes intresse för litteratur.
– Kursen har ökat hur mycket jag läser nu efteråt.

Sjöberg berättar att kurserna överlag har fått positivt respons.

– På en kursutvärdering svarade överraskande över hälften att de lärt sig tidsanvändning och att prioritera mellan att hinna läsa kurs- och skönlitteraturen. Många svarade också att de tänker fortsätta prioritera skönlitteratur efter kursen för att de gett dem så mycket.

Blandade årskurser på kursen

På kursen blandas studerande från samtliga årskurser vilket är ovanligt på medicinska fakulteten. Det ser Sjöberg som en av kursernas största styrkor.

– Jag blir så glad när jag öppnar anmälningslistan och ser att det är blandat. Ju mer blandat, desto bättre diskussioner blir det.