Hoppa till huvudinnehåll

Lavinolyckan på Blåbærfjellet: En av de omkomnas kroppar har bärgats

En av de fyra omkomna skidturisterna har nu bärgats med helikopter ner från Blåbærfjellet i Tamokdalen i Norge. Sökoperationen har avslutats för dagen och återupptas på torsdag morgon.

Kring middagstid under onsdagen kunde räddningsmanskap bege sig upp för Blåbærfjellet för att börja gräva efter de omkomna skidåkarna.

Vid 14.30-tiden finsk tid startade en helikopter från Tamokdalen för att åka upp och hämta en av de omkomna. Det är den av de fyra vars lavinsändare som man uppfattat signal från tydligast.

Vid 15-tiden finsk tid landade helikoptern med en av de omkomna. Den omkomna förs nu till sjukhus i Tromsö där hen identifieras.

Har ni funnit de tre andra?

- Vi har inte funnit de tre andra än, bara den omkomne som nu har bärgats. Vi koncentrerade oss på att hitta den första, vi jobbar vidare utifrån det, säger John-Kåre Granheim, insatsledare för sökoperationen i Tamokdalen.

Polisens insatsledare John-Kåre Granheim
John-Kåre Granheim Polisens insatsledare John-Kåre Granheim Bild: Yle/Evert Rönnqvist Tamokdalen,Blåbærfjellet,Polis,Norge,John-Kåre Granheim

Blev ni överraskade att det gick så snabbt att hitta den första personen?

- Vi var ganska säker på var den ena personen låg. Vi blev inte överraskade att det gick så snabbt att hitta den personen.

De har GPS-markeringar på ännu två markeringar. Det är där de kommer att fortsätta sökandet på torsdag morgon klockan 10 finsk tid.

10 gräver åt gången

Tio personer flögs upp för att inleda grävandet. Nere i Tamokdalen fanns nästa grupp på tio personer redo att åka upp och avlösa den första gruppen.

Någon avlösning blev det inte under torsdagen. På grund av problem med ljus, sikt och vind beslöt man sig för att avsluta sökoperationen för dagen. Den återupptas alltså klockan 10 finsk tid på torsdag.

Insatsledare Granheim berättar att snön inte var så hård som de var rädda för. Men de beslöt ändå att avsluta för dagen för att spara på manskapets krafter.

De som flögs upp på fjället för att gräva var utrustade så att de kunde ha stannat på fjället och gräva under natten.

Räddningspersonal vid Blåbärsfjällets fot.
Räddningspersonal vid Blåbärsfjällets fot. Bild: Yle/Evert Rönnqvist Tamokdalen,Röda Korset,Norge,Blåbærfjellet

Yle Österbottens reporter Anna Ruda som är på plats berättar att det har börjat snöa lite och skymma.

Den 2 januari omkom ett sällskap med tre österbottningar och en svensk kvinna i en lavinolycka på Blåbærfjellet i Tamokdalen i Nordnorge.

Fyra lavinsändare har lokaliserats under snömassorna och polisen säger att de har ett ungefärligt område för var de ligger utgående från signalerna.

Sökoperationen har försvårats på grund av svåra väderförhållanden.

Anna Ruda på plats i Tamokdalen.
Anna Ruda är på plats i Tamokdalen, med sig har hon fotograf Evert Rönnqvist. Anna Ruda på plats i Tamokdalen. Bild: Yle/Evert Rönnqvist Norge,Tamokdalen,Blåbærfjellet,anna ruda

Yle Österbottens reporter Anna Ruda och fotograf Evert Rönnqvist är på plats i Tamokdalen i Norge.