Hoppa till huvudinnehåll

Minst 14 döda i terrorattack mot lyxhotell i Nairobi - "alla terrorister eliminerade"

Evakuerade anställda och civila flyr från hotellet under polisens skydd
Evakuerade civila flydde från hotellet under polisens skydd Evakuerade anställda och civila flyr från hotellet under polisens skydd Bild: EPA-EFE/DAI KUROKAWA Kenya,Nairobi,Al-Shabab

Åtminstone 14 personer dödades i en terrorattack mot ett lyxhotell i Nairobi.

Landets inrikesministerium meddelade tidigt på onsdag morgon kortfattat att "alla byggnader på hotellområdet har nu säkrats" trots att det hördes skottlossning ännu vid sex tiden i morse.

- Jag vill upprepa att läget är under kontroll och landet är säkert, sade inrikesminister Fred Matiang'i. En timme efter hans uttalande hördes det skottlossning men det är oklart vad som var orsaken.

Ett femtiotal anställda och gäster evakuerades före gryningen medan polisen genomsökte hotellet på jakt efter terrorister som kunde ha överlevt.

Polisen säger att 15 kroppar har förts till bårhuset, men president
Uhuru Kenyatta säger att 14 oskyldiga civila dödades medan alla terrorister nu är döda. Över 700 människor evakuerades från hotellområdet, tillade presidenten.

- Jag kan nu bekräfta att säkerhetsoperationen är över och att alla terrorister har dödats, sade Kenyatta i ett tal till nationen på onsdag morgon.

Polisens specialenhet genomsökte hotellet på jakt efter terrorister
Polisens specialenhet genomsökte hotellet på jakt efter terrorister Polisens specialenhet genomsökte hotellet på jakt efter terrorister Bild: EPA-EFE/DAI KUROKAWA Kenya,Nairobi,Al-Shabab

Den somaliska terrorgruppen Al Shabaab tog på sig skulden för attacken som började vid tre tiden i går eftermiddag, då väpnade män stormade in på hotellet och började skjuta omkring sig.

Al Shabaab låg också bakom attacken mot det närbelägna köpcentret Westgate Mall år 2013, då 67 människor dödades.

Attacken utfördes en dag efter att myndigheterna beslöt att ställa tre män inför rätta i anslutning till attacken mot Westgate Mall.

Terrorgruppen hävdade att 47 människor skulle ha dödats men gav inga andra detaljer om attacken.

USA bekräftar att ett av dödsoffren var amerikan.

"Det är förfärligt"

Lyxhotellet DusitD2 som ligger i ett välbärgat område med mycket utlänningar, består av barer, restauranger och banker utöver själva hotellet.

Evakuerade och flyende gäster och anställda berättade chockerat om den blodiga attacken.

- Det är förfärligt. Det jag har sett är hemskt, sade Charles Njenga som själv sprang bort från hotellkomplexet.

En del anhöriga sade i natt att de hade haft kontakt med familjemedlemmar som hade gömt sig på hotellområdet.

Det är tills vidare oklart hur många terrorister som deltog i attacken eller som dödades. På bilder från säkerhetskameror såg man hur fyra tungt beväpnade män i mörka terrängkläder rörde sig på området.

Attacken började med en kraftig explosion utanför en bank på hotellområdet
Attacken började med en kraftig explosion utanför en bank på hotellområdet Attacken började med en kraftig explosion utanför en bank på hotellområdet Bild: EPA-EFE/DAI KUROKAWA Kenya,Al-Shabab,Nairobi

Välplanerat och koordinerat

Attacken som verkade välplanerad, började med en explosion utanför en bank och en självmordsbombare utlöste därefter en sprängladdning i hotellobbyn.

Terroristerna började sedan skjuta omkring sig på ett café där det fanns många kunder.

- Vi håll på att byta skift då jag hörde en kraftig explosion och folk började skrika. jag kunde inte tro att jag var vid liv för explosionen var så kraftig och skakade hela komplexet, säger städaren Enoch Kibet.

Al Shabaab som har band till terrornätverket Al Qaida, har hotat med blodig hämnd mot Kenya för att det år 2011 trängde in i sitt norra grannland Somalia på jakt efter Al Shabaab, som hade angripit en kenyansk militärbas.

Sedan dess Al Shabaabs terrorattacker krävt hundratals dödsoffer i Kenya.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes