Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeåkillen Ian Martin stortrivs i Karlskrona: ”Jag får ansvar i handbollslaget och staden är hemtrevlig”

Ian Martin lutar sig mot stolpen i handbollsmålet.
Ian Martin trivs jättebra i Karlskrona och i HIF Karlskrona. Ian Martin lutar sig mot stolpen i handbollsmålet. Bild: Christoffer Westerlund / Yle handboll,Handbollsspelare (Herrar),Sjundeå,Sjundeå IF,Västnyland,Finlands herrlandslag i handboll,Karlskrona,Sverige,Handbollsligan,HIF Karlskrona

Efter en något trevande första säsong i HIF Karlskrona har Sjundeåkillen Ian Martin nu tagit sin plats i ligalaget. Han trivs med tillvaron och saknar inte särskilt mycket hemmets trygghet i Sjundeå.

Sjundeåbördige Ian Martin, 21 år, har avverkat en och en halv säsong i HIF Karlskrona i den högsta handbollsserien i Sverige.

Han fick inte så mycket förtroende och speltid under första säsongen, men nu spelar han stora minuter.

Jag är mycket nöjd med min situation i laget, jag får mycket ansvar och speltid både i anfallet och i försvaret― Ian Martin, HIF Karlskrona

- Under första säsongen var jag andra mittback och fick därför inte spela så mycket som jag kanske hade hoppats på.

- Nu är jag första mittback och playmaker i laget. Jag är mycket nöjd med min situation i laget, jag får mycket ansvar och speltid både i anfallet och i försvaret, säger Martin.

Ian Martin.
Ian Martin spelar mittback i HIF Karlskrona. Ian Martin. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press handboll,Karlskrona,ian martin

Då Yle Västnyland träffar honom i hans förra hemmahall Sjundeå bollhall har han nyss kommit hem från Ungern där han deltog i landslagets läger. Finland spelade också två matcher mot VM-klara Chile.

Det blev förlust för det finländska laget i båda matcherna.

- Vi visste inte så mycket om det chilenska handbollslandslaget. De spelade ganska snabb handboll och mera individuell handboll.

Det är alltid en speciell känsla då man spelar för Finland― Ian Martin

De flesta spelarna i det chilenska laget är småväxta.

- De hade ett par resligare spelare i mittförsvaret, men annars var de tekniska och väldigt snabba, säger Martin.

Porträttbild på Ian Martin.
Att få spela för Finland är viktigt, säger Ian Martin. Porträttbild på Ian Martin. Bild: Christoffer Westerlund / Yle handboll,Handbollsspelare (Herrar),Sjundeå,Sjundeå IF,Västnyland,Finlands herrlandslag i handboll,Karlskrona,Sverige,Handbollsligan,HIF Karlskrona

Han säger att det är en stor sak för honom att få spela i landslaget. Martin har spelat knappt tjugo landskamper. Han har 36 pojk- och ungdomslandskamper bakom sig.

- Det är alltid en speciell känsla då man spelar för Finland.

Föreningen har stor personal

Han sticker inte under stol med att då det går bättre i laget för honom gör att han trivs bra i södra Sverige.

Steget från Sjundeå IF i den inhemska ligan till HIF Karlskrona i den svenska handbollsligan var visserligen stort för den då tjugo år gamla ynglingen. HIF Karlskrona är en stor förening med många anställda.

- Handbollen är på en helt annan nivå i Sverige. I HIF Karlskrona är också allting lite större och mera omfattande än i Sjundeå IF.

Stort steg från Sjundeå till Karlskrona

Martin har bott hela sitt liv i Sjundeå. Vissa abstinensbesvär har han haft i Karlskrona efter mammas klädvård och pappas matlagning.

- Det var ett stort steg på den fronten också, men nog har jag klarat mig ganska bra, småskrattar han.

Martin säger att skillnaderna mellan Sjundeå och Karlskrona som bostadsort inte är så väldigt stora trots att den svenska staden har omkring 35 000 invånare jämfört med Sjundeås drygt 6 000 invånare.

- Det är klart att det finns lite mera butiker, restauranger och så, men Karlskrona är inte en för stor stad. Jag tycker Karlskrona är en hemtrevlig plats.

Jag ville ha lite balans i livet, jag ville inte bara spela handboll utan jag ville göra någonting annat också― Ian Martin om valet att studera på sidan av handbollsspelandet

Vid sidan av handbollsspelandet studerar Martin till sjukskötare.

- Jag ville ha lite balans i livet, jag ville inte bara spela handboll utan jag ville göra någonting annat också.

- Att jobba som sjuksköterska är utmanande och jag vill jobba med någonting praktiskt. Jag vill inte sitta vid en dator hela dagen.

Ian Martin säger att han är speciellt intresserad av att jobba i ambulans.

Supportrarnas spelare

Han har blivit jättebra mottagen i klubben.

- När jag kom till Karlskrona blev jag utsedd till supportrarnas spelare och de hjälpte mig med allt möjligt, bland annat med att skaffa möbler till min lägenhet.

Den svenska klubben HIF Karlskrona hade fått tipset om den duktiga mittnian Ian Martin från det finländska handbollsförbundet.

- Deras tränare tog kontakt med mig och vi pratade i telefon några gånger. I mitten av maj 2017 for jag dit och provspelade. De var nöjda med vad de såg och sedan bar det av, säger Martin på ren Sjundeådialekt.

Rikssvenskan har alltså inte smittat av sig.

Sjutton blev aderton

I Karlskrona har Ian Martin nummer 18 på ryggen på speltröjan. Hemma i Sjundeå spelade han med nummer 17 på ryggen.

Ian Martin.
I HIF Karlskrona spelar Ian Martin med nummer 18 på spelskjortan. Ian Martin. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press handboll,Karlskrona,ian martin

Förklaringen till det nya spelnumret är enkel.

- Niklas Grundsten har nummer 17 i Karlskrona. Han är lagkapten och väldigt erfaren så det var ganska svårt att ta det numret av honom.

- 18 var det närmaste lediga numret och i ungdomslandslaget har jag spelat med nummer 18.

Tufft att komma till playoff

Hans lag ligger på elfte plats i serietabellen då 21 omgångar är spelade. I handbollsligan spelar totalt fjorton lag.

LUGI HF ligger på åttonde plats med 22 seriepoäng. Karlskrona ligger tio poäng efter. Att komma bland de åtta bästa lagen skulle ge en plats i playoff. Elva omgångar återstår.

- Det blir en tuff utmaning att komma bland de åtta bästa. Vi får ta en match i taget och fokusera på det. Vi får hoppas att det går vägen, säger han.

För HIF Karlskronas del fortsätter serien 31 januari med en bortamatch mot IK Sävehof.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland