Hoppa till huvudinnehåll

Stjärnvittne i New York: El Chapo gav 100 miljoner dollar åt Mexikos ex-president Enrique Peña Nieto

Enrique Peña Nieto och hans fru, skådespelerskan Angélica Rivera var inblandade i flera stora mutskandaler under Peña Nietos ämbetsperiod som tog slut i november i fjol
Enrique Peña Nieto och hans fru, skådespelerskan Angélica Rivera var inblandade i flera stora mutskandaler under Peña Nietos ämbetsperiod som tog slut i november i fjol Enrique Peña Nieto och hans fru, skådespelerskan Angélica Rivera var inblandade i flera stora mutskandaler under Peña Nietos ämbetsperiod som tog slut i november i fjol Bild: EPA-EFE/SASHENKA GUTIERREZ Enrique Peña Nieto,Mexiko,Angélica Rivera

Den förre mexikanska narkotikakungen Joaquin "El Chapo" Guzman Lorea betalade 100 miljoner dollar i mutor åt ex-president Enrique Peña Nieto, vars ämbetsperiod tog slut nyligen.

Det hävdar nyckelvittnet Alex Cifuentes i den pågående rättegången mot Guzman i New York. Cifuentes har beskrivits som Guzmans högra hand en gång i tiden.

Cifuentes bekräftade i rättegången att han år 2016 hade informerat brottsutredare i Mexiko om den påstådda mutan åt den sittande presidenten.

Cifuentes hävdar att presidenten själv tog kontakt och att han ursprungligen krävde 250 miljoner dollar i mutor men att han fick endast 100 miljoner.

Mutan betalades år 2012, då den dåvarande guvernören redan hade valts till president. Peña Nieto representerade det långvariga maktpartiet Institutionella revolutionära partiet, PRI.

Den mexikanska drogkungen El Chapo efter att han gripits 2014.
Den mexikanska narkotikakungen Joaquin "El Chapo" Guzman greps för sista gången år 2016 och utlämnades till USA för rättegång i New Yor Den mexikanska drogkungen El Chapo efter att han gripits 2014. Bild: EPA/MARIO GUZMAN Joaquín Guzmán Loera,Mexiko,narkotika,narkotikahandel,Drogkriget i Mexiko,El Chapo

"Chapo var inte den verkliga ledaren för Sinaloakartellen"

"El Chapo" Guzman lär en gång ha berättat för Cifuentes att den nyvalde presidenten i gengäld hade lovat att den efterlyste narkotikakungen inte längre behövde gömma sig.

Guzmans advokat Jeffrey Lichtman lovade i sitt öppningsanförande i november att han skulle lägga fram bevis på hur Ismael "El Mayo" Zambada, gav mutor åt den kommande presidenten för att rikta misstankarna mot Guzman.

Advokaten hävdar också att det är Zambada som var den verkliga chefen för den fruktade Sinaloakartellen och inte Guzman.

"El Chapo" Guzmans advokat Jeffrey Lichtman hävdar att det inte var Guzman som ledde den fruktade Sinaloakartellen i Mexiko
"El Chapo" Guzmans advokat Jeffrey Lichtman hävdar att det inte var Guzman som ledde den fruktade Sinaloakartellen i Mexiko "El Chapo" Guzmans advokat Jeffrey Lichtman hävdar att det inte var Guzman som ledde den fruktade Sinaloakartellen i Mexiko Bild: EPA/ALBA VIGARAY El Chapo

Inga kommentarer än

Enrique Peña Nieto, som inte ännu har kommenterat den senaste beskyllningen, har tidigare bedyrat att han inte tog emot mutor av narkotikabrottslingar.

Han tillträdde som president i december år 2012 och var då han avgick i november i fjol en av Mexikos minst populära presidenter någonsin.

Han och hans hustru som en är en känd skådespelerska, var inblandade i flera mutskandaler.

Peña Nietos parti PRI, led en brakförlust i presidentvalet i fjol då vänsterpopulisten Andres Lopez Manuel Obrador fick en storseger bland annat med löften om hårdare tag mot korruptionen och narkotikakartellerna.

Läs också