Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges juniorstjärna Frida Karlsson överlägsen guldkandidat inför JVM i Lahtis: ”Det kommer att vara ytterst svårt att besegra henne”

Frida Karlsson.
Frida Karlsson har varit i imponerande form i vinter. Frida Karlsson. Bild: Svenska Skidförbundet Frida Karlsson

Efter Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Ebba Andersson har Sverige en ny damstjärna på kommande i längdåkning. 19-åriga Frida Karlsson förväntas vara överlägsen i junior-VM i Lahtis.

Hon har aldrig tävlat mot världens bästa längdåkare bland seniorerna, men på basen av insatserna i de tävlingarna som Frida Karlsson har ställt upp är det klart att Sverige har en ny stjärna i görningen.

– Frida har inlett säsongen fantastiskt bra. Hon ligger tvåa i totalen av Skandinaviska cupen efter att ha vunnit de båda distanstävlingarna i Vuokatti med stor marginal, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip.

Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm är övertygad om att Karlsson som vann ett junior-VM-guld redan i fjol kommer att vara en stjärna i tävlingarna i Lahtis.

– Det är en åkare som skulle vara bland de tio bästa i en världscupdeltävling när hon lyckas, tror Lindholm.

– Hon vann ju 20 kilometer med fri teknik i Skandinaviska Cupen i Vuokatti med en minut och 50 sekunder. Det kommer att vara ytterst svårt att besegra henne på normaldistanserna i Lahtis.

I U20-klassen består damernas normaldistanser i Lahtis av 5 kilometer med fri skidteknik och 15 kilometer klassiskt. Sprinten avgörs med klassisk teknik.

– I sprint är det möjligt att besegra henne men inte på normaldistanserna. Där verkar hon vara ganska så överlägsen för tillfället, påpekar Lindholm.

– Det här är ju en liten och lätt åkare. Hon har uthållighet och stor kraft i förhållande till sin kropp, men jag tror inte riktigt att hennes snabbhet räcker till för att kämpa om segern i sprint.

Aktuell för VM i Seefeld?

Inför världscupen i november slog Karlsson till med en andra plats i Bruksvallarna på 10 kilometer klassiskt. Hon förlorade mot Charlotte Kalla men besegrade bland annat Stina Nilsson och Ebba Andersson.

Efter JVM kan det bli aktuellt för senior-VM för Karlsson.

– Jag hoppas och tror att hon kommer att vara med på VM i Seefeld – lite beroende på hur det går i Lahtis. Hon är nog en dam för stafetten för Sveriges del i Seefeld, trots att Sverige annars också har ett bra lag på damsidan.

Charlotte Kalla och Ebba Andersson.
Ebba Andersson VM-debuterade starkt för två år sedan i Lahtis. Charlotte Kalla och Ebba Andersson. Bild: All Over Press Charlotte Kalla,Ebba Andersson

Om det går som Glenn Lindholm tror så kommer Karlsson att gå en liknande väg som Ebba Andersson som för två år sedan imponerade i Sveriges silverlag i VM-stafetten i Lahtis – utan att någonsin ha deltagit i en världscuptävling.

Den då 19-åriga Andersson hade precis inför VM i Lahtis vunnit guld i junior-VM för andra året i följd.

Norsk förhandsfavorit bland herrarna

Bland herrarna i U20-klassen finns ingen som är på förhand sett lika överlägsen som Frida Karlsson bland damerna. Glenn Lindholm väljer ändå att lyfta fram ett namn: Håvard Moseby från Norge.

– Han ligger högt uppe på alla rankinglistor vad gäller U20-åkare i världen. Han har också imponerat i Norge den här vintern. Han får vara favorit på alla distanser han åker – förmodligen åker han alla fyra.

Junior-VM avgörs 20-27 januari i Lahtis.

Läs mera:

Inget blåvitt medaljregn att vänta i Lahtis – endast två finländska juniorer bland de 50 bästa på världsrankingen

Läget inför junior-VM i Lahtis ser inte lovande ut för finländsk längdskidåkning. Vi ligger snäppet efter i Finland på juniorsidan just nu, säger Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm.

Läs mera:

Rebecca Ehrnrooth drömmer om att möta förebilden Stina Nilsson men nu är det JVM som gäller – ”Hoppas på en medalj i stafetten”

Junior-VM i de nordiska skidgrenarna ordnas i år i Finland och Rebecca Ehrnrooth får stortävlingsdebutera på hemmaplan. Förra säsongen var problemfylld men inför tävlingarna i Lahtis pekar formkurvan åt rätt håll igen.

Läs mera:

Vöråvännernas VM-resa blir verklighet – väntat besked för Hanna Ray, positiv överraskning för Linnea Halonen

För juniorlandslagsåkaren Hanna Ray var biljetten till junior-VM väntad, men för Linnea Halonen fanns mästerskapet inte i hennes ursprungliga säsongsplaner. Bägge kommer ändå att finnas med på startstrecket när damernas 15 kilometer med klassisk teknik och masstart står på programmet i Lahtis den 24 januari.

Läs också