Hoppa till huvudinnehåll

Tågtrafiken på Hangö-Hyvingebanan fördubblas då Rauanheimo transporterar varor till Koverhar hamn

Ett hav och i bakgrunden syns hamnverksamhet.
Till en början handlar det enbart om export av varor från Koverhar hamn. Ett hav och i bakgrunden syns hamnverksamhet. Bild: Petra Thilman \ Yle hamnar,Koverhar,Lappvik,Hangö,koverhar hamn

Det kommer att röra sig betydligt fler tåg på Hangö-Hyvingebanan då bulkvaror börjar transporteras till hamnen i Koverhar i höst. Volymen fördubblas över en natt, säger Hangö hamns vd Anders Ahlvik.

Hamnoperatören Rauanheimo börjar hantera bulkvaror i Koverhar i höst. Det handlar under det första året om 1,5 miljoner ton varor som skeppas ut från Koverhar.

Godståg på järnvägsräls på vintern.
Godståg på Hangö-Hyvingebanan. Godståg på järnvägsräls på vintern. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Godståg,godstrafik,Hangö-Hyvinge-järnväg,Hangö,Västnyland,järnvägstrafik

Största delen av varorna utgörs av transitotrafik från Ryssland som kommer med tåg till hamnen i Koverhar och sedan skeppas ut till världens olika hörn med stora lastfartyg.

Det här innebär en betydligt livligare tågtrafik på avsnittet mellan Hyvinge och Hangö.

Sätter sitt hopp till elektrifieringen

Ahlvik hoppas nu att den fördubblade mängden varor leder till att elektrifieringen av Hangö-Hyvingebanan blir verklighet i snabb takt.

- Hittills har motiveringen varit att lastvolymen inte har räckt till. Den har nästan varit uppe på en tillräcklig nivå, men inte riktigt räckt till.

Man i närbild.
Hangö hamns vd Anders Ahlvik. Man i närbild. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Hangö,Hangö hamn,ahlvik anders

De västnyländska kommunerna har i många års tid jobbat för att tågförbindelsen mellan Hangö och Hyvinge ska elektrifieras. Ahlvik sätter nu sitt hopp till nästa regering.

- Nu fördubblar vi volymen på Hangö-Hyvingebanan över en natt. Då tror jag att det måste hittas på andra motiveringar till varför den inte skulle elektrifieras och de kan jag inte se.

Rättelse 16.1.2019 kl.19.28: 1,5 ton har korrigerats till 1,5 miljoner ton.