Hoppa till huvudinnehåll

Theresa Mays regering fick parlamentets förtroende - May höll ett tal till nationen

Premiärminister Theresa May i brittiska parlamentet.
Premiärminister Theresa May i brittiska parlamentet. Bild: PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HAN/EPA-EFE Theresa May,Brexit

I det brittiska parlamentet har Theresa Mays regering klarat en förtroendeomröstning. Rösterna föll 325 för och 306 mot. Premiärminister May vill omedelbart inleda förhandlingar med övriga partier i parlamentet om en ny plan för brexit.

Premiärminister Theresa May lovade direkt efter omröstningen att redan i kväll stämma träff med ledarna för parlamentspartierna för att komma överens om en lösning angående brexit.

May betonade att hon vill jobba konstruktivt i de här mötena, och uppmanade andra att bidra med samma inställning.

- Jag är villig att jobba med vem som helst i det här parlamentet för att genomföra brexit, sade May.

Oppositionspartierna svarade däremot med en rad villkor för fortsatta förhandlingar.

Labours ledare Jeremy Corbyn sade att May måste utesluta ett brexit utan något avtal över huvud taget. Liberaldemokraternas Sir Ed Davey framförde också samma krav.

Skotska nationalistpartiets Ian Blackford sade å sin sida att han endast förhandlar med May om hon är villig att förlänga artikel 50 (paragrafen för att verkställa själva utträdet ur EU) samt inkludera ytterligare en folkomröstning om utträdet.

Senare under kvällen stod det klart att läget är låst, då en talesperson för premiärministerns kansli bekräftade att Theresa May inte tänker utesluta ett brexit utan avtal, vilket Labours Jeremy Corbyn kräver.

May höll tal till nationen

Vid 22-tiden lokal tid höll Theresa May ett tal till nationen utanför residenset 10 Downing Street.

Hon inledde talet optimistiskt, genom att konstatera att regeringen hade fått parlamentets förtroende och att det ger nationen en möjlighet att tillsammans blicka framåt och hitta en lösning för brexit.

May berättade att hon tidigare under kvällen hade träffat ledare för Liberaldemokraterna, Skotska nationalistpartiet och Plaid Cymru. På torsdag ska representanter för regeringen, inklusive May själv, och parlamentsledamöter från så många partier som möjligt träffas, sade May.

Premiärminister May uttryckte sin besvikelse över att Labour-partiet hittills vägrat diskutera med henne, och vidhöll att de alltid är välkomna.

May avrundade talet med att påminna om resultatet i folkomröstningen 2016, vädjade till folket att samarbeta och värna om nationens bästa och genomföra brexit.

Partierna höll ihop

Till skillnad från omröstningen igår, då partilojalitet inte var i ropet, höll partierna ihop i kväll.

Theresa Mays konservativa parti lyckades tillsammans med nordirländska DUP få en majoritet av rösterna, medan Labour och mindre partier i oppositionen drog det kortare strået.

Vad händer nu?

Igår gav parlamentet May tid till måndag att lägga fram ett förslag på en alternativ lösning för brexit, efter att hennes avtal med EU röstades ned.

Det återstår att se om May kan locka sina kolleger i oppositionen till förhandlingsbordet de kommande dagarna, och hurudana eftergifter hon kan bli tvungen att göra för att lyckas med det.

BBC räknar upp sex möjliga scenarier i nuläget: en andra omröstning i parlamentet om Mays avtal med EU, en omförhandling av avtalet, nyval, folkomröstning, ytterligare en förtroendeomröstning för regeringen och sist men inte minst en brexit utan något avtal alls.

Dag för dag blir det sista alternativet allt mer sannolikt, då det tänkta datumet för utträdet, den 29 mars, kryper allt närmare.

Källor: BBC, The Guardian