Hoppa till huvudinnehåll

Westminster röstar om förtroende för Theresa Mays regering

Brexit-demonstrant utanför Westminster.
Brexit-demonstrant utanför Westminster. Bild: AFP/Lehtikuva Brexit,London

På tisdag gav det brittiska parlamentet ett rungande nej till det brexit-avtal som premiärminister Theresa May förhandlat fram med EU. Nu väntar en misstroendeomröstning om regeringen May. Se direktsändningen här.

Theresa Mays nederlag på tisdag var historiskt. Hela 432 ledamöter röstade mot hennes brexit-avtal och endast 202 för. Ingen brittisk regering har lidit ett så stort nederlag i parlamentet på flera decennier.

Ett dygn senare ska Mays regering i kväll försöka klara en förtroendeomröstning, delvis med hjälp av ledamöter som röstade emot henne igår.

Somliga ledamöter i Mays eget konservativa parti väntas trots allt rösta för regeringen, och May har också stöd av det nordirländska partiet DUP.

"Inte i nationens intresse"

Nyval är ingenting premiärminister May önskar sig. Hon under onsdagens debatt att brexit skulle fördröjas på obestämd tid om ett nyval ordnas, och att det inte är i "nationens intresse".

Labour-ledaren Jeremy Corbyn i oppositionen kräver däremot att Mays regering borde avgå och motiverar det bland annat med tisdagens historiska nederlag i parlamentet.

Labour uppger att fler misstroendevotum kan bli aktuella om kvällens omröstning inte fäller regeringen.

Oppositionspartiet Labour står i spetsen för motståndet mot May och stöds av Liberaldemokraterna, De gröna, Plaid Cymru från Wales och Skotska nationalistpartiet.

Analysen inför omröstningen är att Mays regeringen kommer klara misstroendeomröstningen.

Vad händer härnäst?

Kvällens förtroendeomröstning kan alltså fälla Theresa Mays regering, och det kan få stora följder.

Förlorar regeringen så är den första frågan om någon regering över huvud taget med den nuvarande uppsättningen ledamöter i parlamentet kan klara av en förtroendeomröstning.

Om den nuvarande regeringen med Theresa May i spetsen, eller någon annan regering, får parlamentets förtroende inom 14 dagar så får den regeringen fortsätta regera.

Om ingen regering däremot får förtroende inom 14 dagar, så ordnas det nyval.

Källor: BBC, The Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes