Hoppa till huvudinnehåll

Gör din egen deodorant av helt vanliga ingredienser

Alexandra och Jonas i sportkläder vid stranden.
Alexandra och Jonas i sportkläder vid stranden. Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),Alexandra De Paoli,Jonas Sundström,deodoranter

Vi luktar alla olika och vissa luktar mer än andra. Kombinationen av syror och bakterier varierar från människa till människa och bestäms av kön, livsstil, av vad vi äter och dricker och av sjukdomar och medicinering.

Svett är kroppens sätt att kyla ner sig när den är för varm. I svetten finns olika syror och när de tränger ut genom porerna i vår hud bryts de ner av olika bakterier som lever på huden.

Vissa av syrorna luktar starkt i sig själva, t ex en syra som är vanlig i manlig svett luktar starkt av lök, medan andra alltså börjar lukta först när de bryts ner av bakterierna på huden.

Det är skillnad mellan en deodorant och en antiperspirant

En antiperspirant hindrar svett från att tränga ut ur porerna och är bakteriedödande, medan en deodorant bara är bakteriedödande.

Deodoranter är de som är enklast att göra själv.

Gör en deodorant med kokosolja

Den här deodoranten innehåller tre ingredienser: kokosolja, bikarbonat och majsstärkelse.

Kokosoljan är bakteriedödande och verksam mot många av de bakterier vi har på huden.

Bikarbonat är basiskt och neutraliserar syrorna i svetten. Enkelt kan man förklara det som att bikarbonat suger åt sig dålig lukt och absorberar den.

Majsstärkelsen suger upp fukten i svett och skapar på så sätt en livsmiljö som bakterier inte trivs i eftersom bakterier behöver fukt för att överleva.

Det här behöver du:

  • kokosolja
  • bikarbonat
  • majsstärkelse
  • Lika delar av alla.

    Så här gör du:

  1. Smält kokosoljan i ett vattenbad.
  2. Rör i bikarbonat och majsstärkelse.
  3. Häll upp i en liten burk med tättslutande lock.
  4. Låt deodoranten stelna innan du sätter på locket.
  5. När du ska använda deodoranten tar du lite på fingret och stryker ut i armhålan.Tänk på att den här deodoranten kan lämna fläckar på tyg.

    Gör en deodorant med aloe vera

    Aloe vera är bakteriedödande och verkar sammandragande på huden och motverkar på så sätt både svettning och dålig lukt. Till den här deodoranten behövs aloe vera-gel som är helt fri från tillsatser, utom möjligen lite konserveringsmedel.

    Aloe vera säljs i hälsokostaffärer och det brukar stå ”Aloe vera 99 %” på tuben.

    Ren aloe vera-gel kan räcka som deodorant för den som inte svettas så mycket eller inte luktar så starkt. Men vill man göra deodoranten bättre kan man tillsätta eterisk olja från lavendel.

    Lavendelolja irriterar inte huden så som många andra eteriska oljor kan göra, den går alltså att sätta direkt på huden.

    Gillar du inte lavendel och vill använda en annan eterisk olja måste du vara ytterst försiktig i doseringen. Börja med att droppa i några få droppar i produkten och testa den sedan i armhålan.

    Känns det bra och du vill ha mer doft kan du ta några droppar till, men var medveten om att doseringen i receptet här enbart gäller för eterisk lavendelolja.

    Det här behöver du:

  • aloe vera-gel, 99 %
  • eterisk lavendelolja, ungefär 1 droppe per ml aloe vera
  • deodorantflaska (roll on) eller en liten mjuk plastflaska
  • Så här gör du:

  1. Kläm ut aloe vera-gel i din lilla deodorantflaska.
  2. Droppa i 1 droppe lavendelolja per ml aloe vera, alltså 50 droppar lavendel om du har en 50 ml-flaska.
  3. Skaka om ordentligt.
  4. Stryk på som en vanlig deodorant.
  5. Två burkar och en flaska med hemgjord deodorant.
    Två burkar och en flaska med hemgjord deodorant. Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),deodoranter

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Baka lökpaj med franska influenser

    En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

    Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.