Hoppa till huvudinnehåll

I skafferiet hittar du fina alternativ till tvål: havregryn, kokosfett och honung

Både hård och flytande tvål kan vara ganska stark för känslig hud. Men om vi går till skafferiet istället för badrumsskåpet hittar vi bra alternativ till tvål som gör rent utan att torka ut huden.

Tvål fungerar så att den sänker ytspänningen i vatten och får fett att lösa sig. Den typ av tvål vi använder idag har funnits i ungefär 4000 år.

I början var tvålen mjukare, mer som såpa, eftersom man använde mer vatten i receptet.

I norra Europa tvättade vi oss förr i tiden med asklut, i Egypten använde man matsoda och i Rom och Grekland tvättade man sig med olivolja.

Under förhistorisk tid använde vi växter med ett stort innehåll av saponiner, ett slags naturligt tvålämne.

Såpnejlika är en saponinrik växt och av roten kan man arbeta upp ett härligt skum som fungerar som tvål. Andra saponinrika växter är björklöv, fräken och havre.

Alexandra visar sina smutsiga fingrar
Alexandra visar sina smutsiga fingrar Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Alexandra De Paoli,Strömsö (tv-program)

Att tvätta sig med havre är enkelt och behagligt

Blanda lika delar vatten och havre i en liten skål eller i handflatan, rör om tills havret löst sig till en havrevälling och använd vällingen precis som en vanlig tvål.

Huden blir ljuvligt len och mjuk efter en havretvätt. “Havretvålen” går bra att använda på hela kroppen och har en aning skrubb som hjälper till att skrapa bort döda hudceller, smuts och fett.

Fett löser fett - testa kokosolja

Fett löser upp fett och smuts och är särskilt bra när man har jord eller motorolja på händerna. Sådan smuts brukar vara svår att få bort och den torkar ut huden.

Man kan använda vilken sorts fett som helst, till exempel kokosolja, smör eller olivolja. Gnid in huden ordentligt och skölj av i ljummet vatten.

Lufttorka huden efteråt eller torka försiktigt med en handduk du inte är så rädd om, så att en del av fettet blir kvar på huden och hjälper till att återfukta den.

Honung binder fukt i huden

Det är väldigt behagligt att använda honung som tvål även om man får vara beredd på att den inte löser upp svår smuts eller tar bort precis allt smink från ansiktet. Men den ger en ren och fräsch känsla och passar bra att tvätta sig med till exempel efter träning eller toalettbesök.

Honung är hygroskopisk, det vill säga den binder fukt i huden. Den är också antibakteriell, antiinflammatorisk och läkande så honung som alternativ tvål passar utmärkt för känslig eller inflammerad hud.

Stryk på honungen och låt den eventuellt verka någon minut. Massera lite under tiden. Skölj sedan i ljummet vatten.

Alternativa tvålar är bra att använda vid acne

Många gör misstaget att använda starka produkter och mycket ansiktsskrubb för att få bort finnarna och den feta beläggningen från huden. Vanlig tvål torkar ut huden och då ökar talgproduktionen så att man får ännu mer besvär.

Acne är små inflammationer som gör huden väldigt känslig och om man använder starka produkter eller skrubbar hela tiden blir inflammationerna oftast värre.

Med de här alternativa tvålarna av havregryn, kokosolja och honung gör man rent huden på ett milt och snällt sätt och de hjälper allihop till att lindra inflammationer.

Rena händer och tre skålar med honung, kokosfett och havregryn.
Rena händer och tre skålar med honung, kokosfett och havregryn. Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Alexandra De Paoli,Strömsö (tv-program),tvål

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan

  Allting blir så mycket godare när man gör det själv.

  Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

 • Sy enkla och fina saker av korktyg och pappersläder

  Lee gör en korg, en väska och ett bokfodral.

  Så här kan du använda korktyg och pappersläder, även kallat veganläder. Lee visar hur du lätt syr en korg till förvaring, en väska, ett fodral till en bok eller kalender och egna örhängen.

 • Bästa burken är återanvänd

  Zero waste med konstnärliga burkar.

  Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

 • Sticka en poncho med mosstickning

  Ett värmande plagg som även nybörjaren kan göra själv.

  Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Lees variant är lätt att sticka och kan även användas som sittunderlag om du inte vill dra den på dig.

 • Sticka Lees benvärmare

  Så här gör du benvärmare i Lees egen design.

  Mönster och beskrivning till hur du kan sticka Lees benvärmare.

 • Sticka strömsövantar med snickarglädje

  Lee gjorde ett eget strömsömönster.

  Lee har utarbetat ett nytt och eget stickmönster för ett par vantar. Inspirationen står att finna i snickarglädjen på Strömsös veranda.

 • Föröka dina krukväxter - ta sticklingar och få nya plantor helt gratis

  Läs våra steg för steg-instruktioner för sticklingar.

  När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Då är det dags att se över alla sina plantor efter vintern. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owes tips på hur du lyckas med det.

 • Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

  Hetaste hantverkstekniken just nu är lekande lätt.

  Lee bjuder på ett nytt korsstygnsmönster med ett citat från Strömsö. Låt dig inspireras av det och Pernilla Vikströms moderna broderier och gör din egen politiska, feministiska eller humoristiska väggbonad.

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika - här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

  Gör bivaxduken själv av tyg och bivax.

  En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

 • Allt om stickning från Strömsö

  Gratis stickmönster, bara att välja din favorit.

  Här har Lee samlat alla stickrelaterade artiklar som producerats på Strömsö. Lätt att botanisera och se om du kanske missat något trevligt mönster.

Nyligen publicerat - Strömsö