Hoppa till huvudinnehåll

I skafferiet hittar du fina alternativ till tvål: havregryn, kokosfett och honung

Både hård och flytande tvål kan vara ganska stark för känslig hud. Men om vi går till skafferiet istället för badrumsskåpet hittar vi bra alternativ till tvål som gör rent utan att torka ut huden.

Tvål fungerar så att den sänker ytspänningen i vatten och får fett att lösa sig. Den typ av tvål vi använder idag har funnits i ungefär 4000 år.

I början var tvålen mjukare, mer som såpa, eftersom man använde mer vatten i receptet.

I norra Europa tvättade vi oss förr i tiden med asklut, i Egypten använde man matsoda och i Rom och Grekland tvättade man sig med olivolja.

Under förhistorisk tid använde vi växter med ett stort innehåll av saponiner, ett slags naturligt tvålämne.

Såpnejlika är en saponinrik växt och av roten kan man arbeta upp ett härligt skum som fungerar som tvål. Andra saponinrika växter är björklöv, fräken och havre.

Alexandra visar sina smutsiga fingrar
Alexandra visar sina smutsiga fingrar Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Alexandra De Paoli,Strömsö (tv-program)

Att tvätta sig med havre är enkelt och behagligt

Blanda lika delar vatten och havre i en liten skål eller i handflatan, rör om tills havret löst sig till en havrevälling och använd vällingen precis som en vanlig tvål.

Huden blir ljuvligt len och mjuk efter en havretvätt. “Havretvålen” går bra att använda på hela kroppen och har en aning skrubb som hjälper till att skrapa bort döda hudceller, smuts och fett.

Fett löser fett - testa kokosolja

Fett löser upp fett och smuts och är särskilt bra när man har jord eller motorolja på händerna. Sådan smuts brukar vara svår att få bort och den torkar ut huden.

Man kan använda vilken sorts fett som helst, till exempel kokosolja, smör eller olivolja. Gnid in huden ordentligt och skölj av i ljummet vatten.

Lufttorka huden efteråt eller torka försiktigt med en handduk du inte är så rädd om, så att en del av fettet blir kvar på huden och hjälper till att återfukta den.

Honung binder fukt i huden

Det är väldigt behagligt att använda honung som tvål även om man får vara beredd på att den inte löser upp svår smuts eller tar bort precis allt smink från ansiktet. Men den ger en ren och fräsch känsla och passar bra att tvätta sig med till exempel efter träning eller toalettbesök.

Honung är hygroskopisk, det vill säga den binder fukt i huden. Den är också antibakteriell, antiinflammatorisk och läkande så honung som alternativ tvål passar utmärkt för känslig eller inflammerad hud.

Stryk på honungen och låt den eventuellt verka någon minut. Massera lite under tiden. Skölj sedan i ljummet vatten.

Alternativa tvålar är bra att använda vid acne

Många gör misstaget att använda starka produkter och mycket ansiktsskrubb för att få bort finnarna och den feta beläggningen från huden. Vanlig tvål torkar ut huden och då ökar talgproduktionen så att man får ännu mer besvär.

Acne är små inflammationer som gör huden väldigt känslig och om man använder starka produkter eller skrubbar hela tiden blir inflammationerna oftast värre.

Med de här alternativa tvålarna av havregryn, kokosolja och honung gör man rent huden på ett milt och snällt sätt och de hjälper allihop till att lindra inflammationer.

Rena händer och tre skålar med honung, kokosfett och havregryn.
Rena händer och tre skålar med honung, kokosfett och havregryn. Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Alexandra De Paoli,Strömsö (tv-program),tvål

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.