Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Mays regering fick brittiska parlamentets förtroende, det kraftiga snöovädret är här

En cyklist och bilar i snöstorm.
En cyklist och bilar i snöstorm. Bild: Lehtikuva vinterstormar,snöstormar,snö

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Ett snöoväder har dragit över södra Finland och Meteorologiska institutet varnar för farligt bilföre, börjandes från natten till torsdag. I Nyland förväntas drygt 20 centimeter snö. VR har ställt in en del av tågtrafiken och förseningar kan förekomma. Kollektivtrafiken kan drabbas och somliga flyg har också ställts in. Räddningsverk och polis har tidigarelagt sina skift och uppmanar bilister och fotgängare att vara försiktiga i trafiken.

Färsk statistik visar att fyra av tio finländare låter bli att använda vissa digitala tjänster. Enligt experter kunde etisk märkning vara en lösning på den ökande skepsisen. Samtidigt är tillgången på persondata inte heller så smidig som den kunde vara.

Från och med majmånad måste restauranger synligt informera kunderna om var restaurangens färska kött kommer ifrån. Både köksmästare och konsumenter säger att de gillar de nya reglerna. Konsumenterna får mera makt och restaurangerna tvingas tänka på frågor om köttets ursprung.

Utrikes:

Theresa Mays regering klarade i går kväll en förtroendeomröstning i det brittiska parlamentet. Rösterna föll 325 för och 306 mot. Premiärministern vill genast inleda förhandlingar med övriga partier i parlamentet om en ny plan för brexit. Möjligheterna för vad som komma skall för Storbritannien är många.

Också Greklands premiärminister, Alexis Tsipras, klarade en förtroendeomröstning i parlamentet med minimal marginal i går kväll som han själv föreslagit. Rösterna föll 151 för och 148 mot. Det är ändå oklart om parlamentet ger grönt ljus för hans överenskommelse om grannlandets namnbyte till Nordmakedonien.

Den övervakande myndigheten Roskomnadzor i Ryssland blockerar allt oftare webbmedier i landet. Många kunniga och etablerade journalister skräms av trycket från myndigheterna eftersom de är rädda för att förlora sina jobb. De unga journalisterna och bloggarna utmanar däremot myndigheterna.

Väder

Ett snöyraområde över landets södra del förskjuts österut. Det är mulet och snöyra eller snöbyar är att vänta i söder, vid kusten lokalt också regn. På eftermiddagen västerifrån mest uppehåll och uppsprickande molntäcke, vid östgränsen först på efternatten. Temperaturen är mestadels mellan -3 och -10 grader. Mest måttlig sydlig till ostlig vind, från dagen nordlig vind.

I landets mellersta delar mulet och snöfall på somliga håll. På eftermiddagen västerifrån uppehåll och uppsprickande molntäcke, vid östgränsen ännu på natten snöfall. Temperaturen är mestadels mellan -5 och -15 grader. Svag eller måttlig ostlig till nordlig vind.

Mest mulet och lokalt lätt snöfall i norr. Temperaturen är huvudsakligen mellan -10 och -20 grader, i väst lokalt omkring -25 grader. Svag vind.

Läs också