Hoppa till huvudinnehåll

Nordmakedonien spökar vidare – Greklands premiärminister klarade förtroendeomröstning med nöd och näppe

Tsipras gratulerades av kolleger efter omröstningen i parlamentet på onsdag kväll.
Tsipras gratulerades av kolleger efter omröstningen i parlamentet på onsdag kväll. Tsipras gratulerades av kolleger efter omröstningen i parlamentet på onsdag kväll. Bild: AFP / Lehtikuva Alexis Tsipras,Grekland

Premiärminister Alexis Tsipras klarade med minimal marginal en förtroendeomröstning i det grekiska parlamentet på onsdag kväll. Ändå är det inte säkert att parlamentet ger grönt ljus för hans överenskommelse om grannlandets namnbyte till Nordmakedonien.

Det var Tsipras själv som hade föreslagit förtroendeomröstningen i parlamentet efter vänsterpartiet Syrizas regeringskoalition med det högerpopulistiska partiet Oberoende greker (Anel) sprack i söndags.

Då hade Anels ledare, försvarsminister Panos Kammenos hoppat av regeringen i protest mot namnavtalet som Grekland har ingått med Makedonien.

Tsipras vann förtroendeomröstningen med minimal marginal. Av 300 ledamöter (299 närvarande) valde 151 att rösta för fortsatt förtroende för Tsipras, 148 röstade mot honom.

Omröstningen föregicks av en lång och hetsig debatt. Tsipras argumenterade för att namnavtalet med grannlandet i norr stärker stabiliteten på Balkan.

Panos Kammenos talade i parlamentet inför onsdagens förtroendeomsröstning.
Panos Kammenos talade i parlamentet inför onsdagens förtroendeomsröstning. Panos Kammenos talade i parlamentet inför onsdagens förtroendeomsröstning. Bild: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS Panos Kammenos

Tsipras förre koalitionspartner, nationalisten Panos Kammenos vill att det ska ordnas en folkomröstning om namnavtalet med Makedonien.

Tsipras parti har 145 av de 300 parlamentsplatserna. Nu röstade också ett par parlamentariker från Kammenos parti för Tsipras och han fick stöd också av några oberoende ledamöter.

Här bråkas det om Alexander den stores arv

Det var redan i juni i fjol som Tsipras tillsammans med Makedoniens premiärminister Zoran Zaev undertecknade avtalet om Makedoniens namnbyte till Republiken Nordmakedonien.

Den utdragna namnkonflikten har lett till att Grekland blockerat Makedoniens försök att komma med i Nato och EU.

Motiveringen till det grekiska motståndet är bland annat att namnet Makedonien är förbehållet ett landskap i Grekland som var utgångspunkten för Alexander den stores rike.

Båda länderna gör anspråk på att vara Alexander den stores historiska hem.

I städer i norra Grekland dök det upp affischer inför förtroendeomröstningen i parlamentet, där parlamentariker uppmanades att rösta nej till Tsipras. Flera parlamentariker uppgav också att det mottagit anonyma hotelser inför omröstningen.

Oklar utgång

Makedoniens parlament röstade nyligen igenom de grundlagsändringar som möjliggör namnbytet, men det krävs ännu att Greklands parlament också röstar ja till Nordmakedonien.

Tsipras har sagt att den omröstningen kommer att äga rum redan i januari. Det är inte säkert att parlamentet kommer att ge grönt ljus åt avtalet.

I sådana fall kan det bli nyval. Tsipras mandatperiod tar egentligen slut i september.

Bland andra EU och Nato har hyllat avtalet om Makedoniens namnbyte. Ryssland däremot motsätter sig kraftigt Makedoniens eventuella Nato-medlemskap.

Källor: AFP, AP, Reuters, Yle