Hoppa till huvudinnehåll

Nu flygs större styrka upp på Blåbærfjellet – under torsdagen söker man efter fler omkomna samtidigt

Ett av de tre lavinoffren transporteras bort från Blåbärsfjället.
På onsdagen lyckades man bärga en av de omkomna. Det hela förlöpte under stor värdighet, rapporterar Anna Ruda som är utsänd av Yle Österbotten. Ett av de tre lavinoffren transporteras bort från Blåbärsfjället. Bild: Yle/Evert Rönnqvist Tamokdalen

Vädret i Tamokdalen är klart, kallt och vindstilla. Efter en bedömning av lavinfaran har räddningsmanskapet satt igång med dagens sökoperation.

De första av dem flögs upp med helikopter strax efter klockan tio finsk tid.

- Lag efter lag har stått redo här för att sätta sig i helikoptern och flygas upp på Blåbærfjellet, beskriver Yle Österbottens Anna Ruda som är på plats i Tamokdalen i Nordnorge.

Polisens insatsledare på plats uppger att räddningsarbetarna idag kommer att jobba i flera grupper. Det här för att kunna lokalisera och gräva efter fler av de omkomna samtidigt.

En del av räddningsmanskapet i väntan på att flygas upp på Blåbærfjellet.
En del av räddningsmanskapet i väntan på att flygas upp på Blåbærfjellet. På bild syns också både spadar och snöskottor som kommer att användas under torsdagens arbete. En del av räddningsmanskapet i väntan på att flygas upp på Blåbærfjellet. Bild: Yle/Anna Ruda Tamokdalen,Norge,räddningsarbete

Det är drygt 20 man som flugits upp på fjället för dagens arbete, under onsdagen bestod laget på fjälltoppen av tio personer.

Lavinhundar följer med

Under torsdagen får också lavinhundar som är tränade på att hitta omkomna i snömassorna följa med upp på fjället.

Det här för att underlätta arbetet med att lokalisera det fjärde och sista offret, vars exakta position man inte känner till i det här skedet.

Susanne Bengtsson och Hilde Løvhaug med en av de lavinhundar som ska deltar i sökarbetet.
Susanne Bengtsson och Hilde Løvhaug med en av de lavinhundar som ska delta i sökarbetet. Susanne Bengtsson och Hilde Løvhaug med en av de lavinhundar som ska deltar i sökarbetet. Bild: Yle/Evert Rönnqvist Tamokdalen,räddningsarbete,räddningshundar,Hilde Løvhaug

Under onsdagen lyckades räddningsmanskapet gräva fram en av de fyra som omkom i snöskredet för två veckor sedan. Offret bärgades med helikopter, flögs ner i dalen och flyttades över till en likbil som sedan körde vidare till sjukhus i Tromsö där man utför identifieringsarbetet.

- Det var många som var väldigt tagna under den här delen av onsdagens arbete, beskriver Anna Ruda.

Det var den 2 januari som ett sällskap med tre österbottningar och en svensk kvinna miste livet i en lavinolycka på Blåbærfjellet i Tamokdalen i Nordnorge.

Helikopter lyfter med räddningsmanskap ombord, på väg upp till Blåbærfjellet.
Helikopter lyfter med räddningsmanskap ombord, på väg upp till Blåbærfjellet vid tiotiden på torsdagsmorgonen. Helikopter lyfter med räddningsmanskap ombord, på väg upp till Blåbærfjellet. Bild: Yle/Evert Rönnqvist helikoptrar,Tamokdalen,Norge

Svåra väderförhållanden har fördröjt och försvårat arbetet med att finna och bärga de omkomna.

Samtidigt kännetecknas sök- och räddningsinsatsen av att ett stort antal frivilliga deltar i arbetet. Röda Korset i Tromsö har stor erfarenhet av laviner och lavinolyckor.

Olyckor sker i stort sett varje år och många frivilliga har varit med om flera liknande operationer tidigare.

Anna Ruda på plats i Tamokdalen.
Anna Ruda rapporterar från Tamokdalen, med sig har hon fotograf Evert Rönnqvist. Anna Ruda på plats i Tamokdalen. Bild: Yle/Evert Rönnqvist Norge,Tamokdalen,Blåbærfjellet,anna ruda