Hoppa till huvudinnehåll

Privatbilar kan förbjudas på Aurabron i Åbo – men ny politisk armbrytning ser sannolik ut: "Hoppas att vi kunde komma överens"

Rusning på Aurabron.
Rusning på Aurabron. Rusning på Aurabron. Bild: Yle / Marie Söderman rusningstrafik,aurabron i åbo

Det kan snart vara slutkört över Aurabron i Åbo för privatbilister.

Kollektivtrafiken störs i dagsläget för mycket och Åbo stad arbetar som bäst på att hitta en lösning för trafikkaoset på Slottsgatan och Auragatan. Men ännu är inga beslut fattade.

Det var på onsdagen som Åbo stads kollektivtrafikschef Sirpa Korte slog larm i en intervju för Yle Åboland. Busstrafiken i centrum grötar till sig allt för mycket vissa dagar och något måste göras.

Korte lyfte själv fram en lösning: Förbjud privatbilar att köra över Aurabron helt och hållet.

Från staden bekräftar både planeringschef Matti Salonen och stadsplanerings- och miljönämndens ordförande Saara Ilvessalo (De Gröna) för Yle Åboland att man som bäst håller på att lösa problemet.

– Vi har hört om problemen som kollektivtrafiken upplever just nu. Resemängderna har minskat efter att ha ökat i flera år. Det är Aurabron och Slottsgatan som är speciellt problematiska. Särskilt Aurabron.

– Vi har ännu inte behandlat ämnet i nämnden, men det jag hört av tjänstemännen är att ett förbud skulle kunna lösa problemet, säger Ilvessalo.

Saara Ilvessalo vid Gamla Stortorget i Åbo.
Saara Ilvessalo. Saara Ilvessalo vid Gamla Stortorget i Åbo. Bild: Yle/Adrian Perera Saara Ilvessalo

"En följd av att bilisterna inte bryr sig om förbuden"

Planeringschef Salonen poängterar ändå att det i nuläget är arbetsfordon som i första hand ställer till det.

– Vi har undersökt problemen med hjälp av kameror i korsningen mellan Auragatan och Slottsgatan och kommit fram till att det är byggarbetet som pågår där som är den största boven. Då deras fordon står på gatan och tar upp körfiler blir det genast rusning. Ur vårt perspektiv är det viktigast att få bort den trafiken från gatorna, förklarar han.

matti salonen står framför tunneln vid skolgatan i åbo
Matti Salonen. matti salonen står framför tunneln vid skolgatan i åbo Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,tunnel,trafikolyckor,trafikbegränsningar,Matti Salonen,salonen

Det andra stora problemet: Att folk struntar i de nuvarande genomfartsförbuden som är i kraft i centrum.

– Det måste vi få bukt med. Ifall vi inte når andra lösningar för att minska rusningen där så är det väl ett förbud som är alternativet, säger Salonen.

– Men det är en följd av att bilisterna inte bryr sig om de nuvarande förbuden, understryker han.

Samlingspartiet vill inte stöda ett förbud

Enligt Ilvessalo skulle den optimala lösningen vara att helt och hållet förbjuda privatbilister att köra över Aurabron.

– Något måste vi åtminstone göra, säger hon.

– Jag hoppas att alla politiker kan komma överens om det här. Ett alternativ kunde vara att förbjuda trafik endast vissa klockslag.

Det är lättare sagt än gjort. Samlingspartiet, som tidigare starkt motsatte sig planerna på att i framtiden helt och hållet förbjuda privatbilar att köra på Dombron och Aurabron, välkomnar inte tanken att nu ändra på arrangemangen.

– Oberoende av hur man rör sig så tar det alltid en viss tid innan man vänjer sig vid nya trafikarrangemang. Jag rör mig själv också i centrum dagligen och vet hur mycket stadsbilden förändras från dag till dag.

– Jag tror helt enkelt inte på att det finns någon hållbar paniklösning. Det finns ingen magisk knapp som man kan trycka på, säger Lauri Kattelus, stadsstyrelseordförande.

Lauri Kattelus.
Lauri Kattelus. Lauri Kattelus. Bild: Yle / Kalle Mäkelä Lauri Kattelus

Kattelus tillägger att Samlingspartiet linje i allmänhet inte är att understöda ”kategoriska förbud” av privatbilar.

Inte ens som tillfällig lösning?

– Någon sådan har inte diskuterats i dagsläget, säger han kort.

Polisen: Genomfartsförbud svåra att övervaka

Polisen kan i dagens läge inte hjälpa till allt för mycket. Överkommissarie Stephan Sundqvist berättar att genomfartsförbud i allmänhet är väldigt svåra att övervaka.

– Vi har övervakat trafiken där, men det är tyvärr en sak som vi inte har haft möjlighet att prioritera speciellt högt. Det är väldigt vanligt att bilister bryter mot genomfartsförbudet och det är inte så lätt att upptäcka heller, säger han och förklarar:

– Det är ju i praktiken så att för att kunna övervaka genomfartsförbud måste vi följa efter bilar och se vart de kör. Ur en övervakningssynvinkel är det här svårt.

komissarie stephan sundqvist
Stephan Sundqvist. komissarie stephan sundqvist Bild: Yle/Johanna Ventus stephan sundqvist

Enligt Sundqvist skulle det ur polisens perspektiv vara lättast att antingen totalförbjuda privatbilar att köra över Aurabron – alternativt tillåta all trafik igen.

Men det är viktigt att hålla saker och ting i rätt perspektiv, påpekar han.

– Aurabron är en flaskhals. Framkomligheten är svår där både i kvälls- och morgonrusningen. Men sett i ett större perspektiv så om det är lite stockat i trafiken här och där i Åbo är det ändå fråga om småpotatis i en större jämförelse. Beklagligt är det förstås, säger Sundqvist.

Lösning på väg "så snabbt som möjligt"

Enligt planeringschef Salonen håller man som bäst på att gå igenom videomaterialet från centrum för att kunna presentera alternativa lösningar för stadsplanerings- och miljönämnden.

Nämndens ordförande Saara Ilvessalo hoppas att frågan är löst så snabbt som möjligt.

– Senast i februari hoppas jag att vi har kommit fram till något, säger hon.

Läs mera:

Busskaos i Åbo kärncentrum efter nya trafikarrangemang: trafikstockningar och förseningar irriterar passagerare

Trafiken i Åbo centrum har tidvis stockats rejält efter att busstrafiken flyttade från Salutorget till Slottsgatan och Auragatan i slutet av september. Flera passagerare som Yle Åboland pratat med i Åbo centrum är missnöjda - bussarna är försenade och trafiken står stilla.