Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhuspersonal från Ekåsens tider bekantade sig med Raseborgs nya stadshus: "Viktigast är fortfarande respekt för den andra"

Ett stort 1930-talshus, stenbyggnad, ljus med rött plåttak. 3-4 våningar, lång och ståtlig byggnad. Bilar parkerade i rader framför huset. Snö på marken och på hustaket.
Huvudbyggnadens fasad är ståtlig. Ett stort 1930-talshus, stenbyggnad, ljus med rött plåttak. 3-4 våningar, lång och ståtlig byggnad. Bilar parkerade i rader framför huset. Snö på marken och på hustaket. Bild: Yle / Anna Björkqvist Raseborg,stadshus,sjukhus,kommunalförvaltning

Ekåsens psykiatriska sjukhus är ett minne blott. Sjukhusets huvudbyggnad har renoverats och Raseborgs stads personal har flyttat in.

På torsdagen (17.1) slog tjänstemännen upp dörrarna och bjöd in sina arbetsgivare, raseborgarna. Vem som helst kunde då bekanta sig med den nyrenoverade byggnaden.

Människor fotade uppifrån som går upp för en grå stentrappa.
Det kryllade av nyfikna besökare på stadsdhuset. Människor fotade uppifrån som går upp för en grå stentrappa. Bild: Pia Santonen / Yle Ekenäs,Raseborg,stadshus,tjänsteinnehavare,raseborgs nya stadshus

Huset fick se en strid ström av nyfikna raseborgare. Många tjänstemän verkade positivt överraskade över hur många som kom.

I vanliga fall ska besökarna anmäla sig vid ingången och sedan vänta på den tjänsteman de vill träffa.

En kundbetjäning där personalen ska finnas bakom ett glas med texten Raseborg Raasepori på glaset. Stolar och litet datorbord syns framför disken. Inga människor på plats.
I vanliga fall ska man anmäla sig först. En kundbetjäning där personalen ska finnas bakom ett glas med texten Raseborg Raasepori på glaset. Stolar och litet datorbord syns framför disken. Inga människor på plats. Bild: Yle / Pia Santonen Raseborg,stadshus,kundservice

Men nu fick man gå runt i de fyra våningarna, titta in i korridorerna på var sin sida av trapphuset och kika in i tjänstemännens arbetsrum.

Brita och Britt jobbade här

Yle Västnyland gick husesyn med två tidigare anställda vid Ekåsens psykiatriska sjukhus.

De ville se vad som har hänt med deras gamla arbetsplats. De stötte under sitt besök på riktigt många tidigare arbetskamrater, som var ute i samma ärende. De kallar varandra Ekåsare.

Entre till stor stenbyggnad. Trappor och utsmyckad dörr. Vid trappan snö och person som vandrar förbi.
Den entren har Holmström och Sundström använt många gånger. Entre till stor stenbyggnad. Trappor och utsmyckad dörr. Vid trappan snö och person som vandrar förbi. Bild: Pia Santonen / Yle Ekenäs,Raseborg,stadshus,tjänsteinnehavare,besökare,ingångar,raseborgs nya stadshus

Brita Holmström kom till Ekåsen som ung sköterska i slutet av 1960-talet. Hon berättar att hon jobbat överallt i huset. De sista åren var hon hela sjukhusets överskötare.

Vad tänker hon om förändringen från sjukhus tills stadshus?

- Ja, vad ska man säga? Det allra viktigaste är respekt för människan i alla situationer. Så ville jag alltid ha det på Ekåsen och så ska det vara inom staden också, hälsade Holmström till de nya ekåsarna.

Takbjälkar i stor byggnad med endast stommen kvar vid renovering.
Så såg huset ut under renoveringen. Takbjälkar i stor byggnad med endast stommen kvar vid renovering. Bild: Pia Santonen / Yle Ekenäs,Raseborg,stadshus,tjänsteinnehavare,byggplatser,raseborgs nya stadshus

Ekåsen hann bli bekant också för Britt Sundström som började 1975 och sedan dess jobbade med olika kontors- och planeringsuppgifter ända till sin pensionering för ungefär tio år sedan.

Klienter och anställda i samma hus

Holmström berättade att det ibland gick lite vilt till på översta våningen där det till en början fanns bostäder för unga vårdare. Då var det hennes uppgift att gå och säga till.

Stort gult flervåningshus en vinterkväll. Gatulykta utanför.
En tid bodde personalen på översta våningen på sjukhuset. Stort gult flervåningshus en vinterkväll. Gatulykta utanför. Bild: Pia Santonen / Yle Ekenäs,Raseborg,stadshus,tjänsteinnehavare,besökare,raseborgs nya stadshus

Hurdant var det när klienter och personal bodde i samma hus?

- Det gick bra. Man var nära på ett annat sätt än i dag. Nu ska alla ha sitt eget, sade Holmström.

Överskötarens rum är nu personalchefens

Holmström ville bland annat gärna se sitt gamla arbetsrum på tredje våningens ena korridor som på Ekåsentiderna kallades Espen.

På den våningen vårdades klienterna bredvid elevhemmet för vårdstuderande. Elevhemmet fanns i ena korridoren och en vårdsavdelning, nummer åtta, i andra.

Två kvinnor och en man vid ett skrivbord. En av kvinnorna sitter.
Brita Holmström (till höger) och Britt Sundström hälsade på i personalchef Johan Nylunds rum. Det här var tidigare Brita Holmströms arbetsrum. Två kvinnor och en man vid ett skrivbord. En av kvinnorna sitter. Bild: Pia Santonen / Yle Ekenäs,Raseborg,stadshus,tjänsteinnehavare,besökare,brita holmström

Senare blev Espen den del av huset där överskötaren hade sitt rum.

- Här höll jag bland annat utvecklingssamtal för anställda, berättade Holmström i rummet där Raseborgs stads personalchef Johan Nylund nu jobbar.

Två hundra patienter i huvudbyggnaden

Också Britt Sundström tittade nyfiket omkring i huset och pratade med de många bekanta hon mötte. Hon berättade att hennes arbetsrum fanns i en annan byggnad på området, det så kallade A-huset.

Ett fönster och vita väggar med tavlor.
En tid inhyste sjukhusets huvudbyggnad 200 patienter. Ett fönster och vita väggar med tavlor. Bild: Pia Santonen / Yle Ekenäs,Raseborg,stadshus,tjänsteinnehavare,besökare,raseborgs nya stadshus

Holmström och Sundström minns att det i tiderna fanns upp till 200 patienter på avdelningarna bara i huvudbyggnaden. Personalen var också stor.

Som mest ska det allt som allt ha funnits cirka 600 patienter på Ekåsen och grannen Knipnäs.

Reformerna kom och gick

Britt Sundström hann i sin uppgift som specialplanerare se många vårdreformer.

- Det är svårt att minnas hur många reformer som kommit och gått, skrattade hon nu.

Skylt på väggen där det står fritidschef Reino Kärkkäinen och under det "Jag vill få dig att svettas".
Här går man in i fritidschefens rum. Skylt på väggen där det står fritidschef Reino Kärkkäinen och under det "Jag vill få dig att svettas". Bild: Pia Santonen / Yle Ekenäs,Raseborg,stadshus,tjänsteinnehavare,besökare,fritidschef reino kärkkäinen

Holmström tyckte att den största förändringen skedde i början av 1990-talet.

- Då var det stora nedskärningar inom psykiatrin i hela Finland. Det stora sjukhuset i Nickby i Sibbo stängdes och platserna minskade också i Ekenäs.

Pärmar där det står palkkalista.
I dag finns här löneuträkningar istället för patientjournaler. Pärmar där det står palkkalista. Bild: Pia Santonen / Yle Ekenäs,Raseborg,stadshus,tjänsteinnehavare,besökare,pärmar,raseborgs nya stadshus

Också efter det fortsatte platserna att minska.

Utvecklingen inom den psykiatriska vården och de många reformerna ledde småningom till att Ekåsen med sina många byggnader blev allt för stort för sjukhusvårdens behov i Västnyland.

Teckningar kring en text där det står "We hjärta Raseborg"
Teckningar pryder väggen i stadsdirektören Ragnar Lundqvists rum. Teckningar kring en text där det står "We hjärta Raseborg" Bild: Pia Santonen / Yle Ekenäs,Raseborg,stadshus,tjänsteinnehavare,teckningskonst,Collage,raseborgs nya stadshus

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS ville då bli av med det stora området och sålde det till staden.

Endast 140 av stadens anställda jobbar på Ekåsen

De allra flesta av stadens knappt 2 000 heltidsanställda jobbar förstås fortfarande där som staden erbjuder närservice: i skolor, på daghem, äldreboenden, hälsovårdscentraler, bibliotek.

Raseborgs stadshus, entré, exteriör
En del av Raseborgs stads tjänstemän jobbade flera år i det som tidigare var Ekenäs stasdhus: hyrda lokaler i Fix-huset vid Ystadsgatan. Raseborgs stadshus, entré, exteriör Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius fixhuset

Men en liten del av personalen har sitt säte på stadshuset.

Människor i en korridor med grått golv och turkosa väggar.
Många köade för att se stadsdirektörens rum. Människor i en korridor med grått golv och turkosa väggar. Bild: Pia Santonen / Yle Ekenäs,Raseborg,stadshus,tjänsteinnehavare,raseborgs nya stadshus

Där jobbar också bland andra stadsdirektören och många andra chefer som ska se till att det dagliga arbetet överallt i Raseborg fungerar så bra som möjligt och att stadens ekonomi inte går i sank.

De här 140 tjänstemännen höll tidigare hus i olika byggnader i Ekenäs och Karis och en tid också i Pojo.

Människor köar under en skylt där det står administration.
Ungefär 140 tjänstemän jobbar numera i en och samma byggnad. Människor köar under en skylt där det står administration. Bild: Pia Santonen / Yle Ekenäs,Raseborg,stadshus,tjänsteinnehavare,besökare,raseborgs nya stadshus

Nu när alla har flyttat in i samma hus, är det många som hoppas att arbetet ska bli effektivare, samarbetet lättare och Raseborgsandan starkare.

Raseborgs stad fyllde tio år vid årsskiftet.

Artikeln ändrades och kompletterades på kvällen 17.1.2019 på grund av tekniska problem med den planerade Lokalt live-sändingens ljud.

Stadshuset finns på området som tidigare inhyste Ekåsens psykiatriska sjukhus.