Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yles Annvi Gardberg får Topeliuspriset för outröttligt sanningssökande och stort civilkurage

Annvi Gardberg är redaktör för Spotlight.
Annvi Gardberg. Annvi Gardberg är redaktör för Spotlight. Bild: Yle/Marcus Rosenlund annvi gardberg,porträttfotografering

En lyhörd sanningssökare och en mångmedial grävande journalist som kompromisslöst står på journalistikens sida. Så lyder prismotiveringen som ger Svenska Yles Annvi Gardberg Topeliuspriset. Hennes program och artiklar om silvervatten och alternativa cancervårdformer har väckt stor debatt.

Hela prismotiveringen

Annvi Gardberg är en lyhörd sanningssökare och en mångmedial grävande journalist som kompromisslöst står på journalistikens sida. Med stort civilkurage träder hon till utsatta människors försvar, och står outtröttligt upp för en på fakta och vetenskap grundad hållning, också då när hon själv utsätts för mobiliserat motstånd från de miljöer hon granskar. Hon uppfyller sitt uppdrag inom public service med enträgenhet och stolthet, och hennes genomarbetade rapportering har fått betydande genomslag i samhällsdiskussionen.

Annvi Gardbergs undersökande program om silvervatten (kolloidalt silver) och alternativ medicin orsakade under åren 2017 och 2018 en bred samhällsdebatt. Debatten fick politiker och myndigheter att agera mot företagare som marknadsför skadliga produkter med falska påståenden om att de botar sjukdomar.

Annvi Gardberg säger att hon är glad över att just lyhördhet finns med i motiveringen.

- Kärnan i att vara journalist är att man måste lyssna väldigt noga på människor. Och kolla att man förstått människan rätt. Min uppgift är att hitta folks sanning och förmedla den vidare, berätta människornas berättelser så väl som möjligt, säger Gardberg som jobbat på Svenska Yle sedan 1995.

Det mobiliserade motståndet har Gardberg mött främst på sociala medier, men också i insändarspalterna. Det har att göra med de Spotlight-program om silvervatten och alternativ medicin hon har gjort under det senaste året

- Kretsarna som förespråkar silvervatten eller aprikoskärnor mot cancer ställer sig bakom några starka ledarfigurer som lobbar hårt för sina egna agendor. Och kritiseras ledarna blir anhängarna sårade och kränkta.

Vanligt är också att kritiken inte handlar om de sakfrågor Gardberg har lyft fram utan snarare angriper henne som person. De beskyller henne för att ljuga eller vara ohederlig, och de hävdar att hon "bedriver häxjakt" mot de företagare hon har granskat.

För Svenska Yle har Gardberg också rapporterat om hur den aggressiva silvervatten- och antivaccinlobbyn gett sig på forskare, tjänstemän och journalister.

Lång och mångsidig journalistkarriär

Utöver granskningen av kollodialt silver har Annvi Gardberg också grävt i historien när hon skrivit den dokumentära boken tillsammans med Anders Gardberg och Aapo Roselius Över branten – bröder i krig 1917–1918.

Hon har skildrat inbördeskriget också i dokumentärerna Hatet oss leder, om hur unga män radikaliseras i Finland 1917 och De hemliga släktingarna

Hon har också skrivit om hur Juhani Knuuti, professor i medicin, sågar omstridda läkaren Antti Heikkiläs teser om cancer och kolhydrater.

Under 2018 rapporterade Gardberg också om hur allt flera hemlösa hundar importeras till Finland. Många av dessa hundar bär på resistenta bakterier. och myndigheterna misstänker att människor som importerar gatuhundar till Finland fuskar med att ge hundarna rabiesvaccin.

Topeliuspriset på 7500 euro delas årligen ut av Finlands svenska publicistförbund. Priset delas ut av Svenska folkskolans vänner och Finlands Svenska Publicistförbund.

Ett axplock av Annvi Gardbergs artiklar och program

Spotlight om silvervatten

Spotlight om cancer och alternativ medicin

Dokumentärer

De hemliga släktingarna, om familjerna Nyman och Lylykorpi 1918 och fram till nutid (2018)

Först i brödkön – om arbetslösa Ove Öhman (2012)

Hästar, glitter och fnitter – om att vara 10 år och flicka, då och nu (2007)

En andra chans – om unga män och deras val i livet, med Julian Turunen-Forsbäck och Olli Hietanen (2013)

Utan skuld - om Nils Lindberg och hans hustru Barbro (2013)

Plocka ägg (om barnlöshet med Tiina och Jukka Kumpuvuori, 2011)