Hoppa till huvudinnehåll

Yles grävande reporter Annvi Gardberg mottar årets Topeliuspris

Annvi Gardberg är redaktör för Spotlight.
Annvi Gardberg är redaktör för Spotlight. Bild: Yle/Marcus Rosenlund annvi gardberg,porträttfotografering

En lyhörd sanningssökare och en mångmedial grävande journalist som kompromisslöst står på journalistikens sida. Så lyder inledningen till den prismotivering som ger Svenska Yles grävande reporter Annvi Gardberg Topeliuspriset 2019.

Gardberg, som varit anställd på Yle sedan 1995, säger att hon är mycket glad över att lyhördhet finns med i motiveringen.

- Kärnan i att vara journalist är att man måste lyssna väldigt noga på människor. Och kolla att man förstått människan rätt. Min uppgift är att hitta folks sanning och förmedla den vidare, berätta människornas berättelser så väl som möjligt.

Gardberg har under det senaste åren i programmet Spotlight bland annat rapporterat om silvervatten, ett ämne som gett upphov till stor debatt i samhället. Debatten har bland annat lett till att politiker och myndigheter starkt agerat mot de företagare som marknadsför skadliga produkter med falska påståenden om att de botar sjukdomar.

Topeliuspriset på 7500 euro delas årligen ut av Svenska folkskolans vänner och Finlands Svenska Publicistförbund.

Motiveringen i sin helhet finns att läsa här.

 • Quiz: Känner du igen Finlands invasiva arter?

  Testa dina kunskaper i vårt bildquiz!

  Invasiva främmande arter är växter och djur som människan har fört in till områden där arten inte naturligt är utbredd, och som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Känner du igen de här invasiva arterna som förekommer i Finland?

 • Fjärde raka för Cocks – vann baltiska ligan efter finalrysare

  Cocks besegrade ukrainska Zaporozhyes i finalen.

  Cocks är fortfarande herren på täppan i den baltiska handbollsligan. Riihimäkiklubben vann den internationella ligan för fjärde året i svit genom att besegra ukrainska ZTR Zaporozhyes med 23–22 i finalen.

Bolaget

Glad påsk!
Glad påsk! Glad påsk!
 • Hannu Lintu lämnar Radions symfoniorkester 2021

  Hannu Lintus och RSO:s samarbete har varit framgångsrikt.

  Radions symfoniorkesters chefsdirigent Hannu Lintu lämnar sin post i ledningen för RSO i slutet av sitt nuvarande mandat våren 2021. Lintu tillträdde som chef hösten 2013 efter att dessförinnan ha varit orkesterns förste gästdirigent i ett år.

 • Marit Lindqvist tilldelas Mikael Lybeck-priset 2019

  Engagemang, kompetens och omsorg om litteraturen belönas.

  Svenska Yles kulturredaktör Marit Lindqvist belönas för sin ambitiösa bevakning och sin stora kompetens inom litteraturområdet. “En länk till såväl det finländska som det nordiska” lyder motiveringen.