Hoppa till huvudinnehåll

Företag i huvudstadsregionen misstänks för stort skattebedrägeri - 4,6 miljoner i obetalda skatter

500-eurossedlar med ett mynt med skattebyråns logo på.
500-eurossedlar med ett mynt med skattebyråns logo på. Bild: Yle Uutisgrafiikka skatteflykt,skatteparadis,beskattning,pengar,sedlar,mynt,skattebyrå,skatteplanering

Centralkriminalpolisen har avslutat en exceptionellt omfattande utredning kring ekonomisk brottslighet. Bolaget som misstänks för skattebedrägeri verkar inom byggbranschen i huvudstadsregionen.

Två företag misstänks för grovt skattebedrägeri, grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri och grovt bokföringsbrott. Det handlar om obetalda skatter på cirka 4,6 miljoner euro. Dessutom uppgår de obetalda arbetspensionsförsäkringsavgifterna till 1,3 miljoner euro.

Under arbetet med utredningen avslöjade polisen dessutom andra misstänkta fall av ekonomiska brott och miljöbrott, bland annat olovlig utförsel av avfall till Estland.

– Det var en mycket krävande förundersökning och den aktiva utredningen pågick flera år, säger undersökningsledaren kriminalinspektör Janne Järvinen vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

CKP informerade om utredningen första gången redan i november 2015.

I det förundersökningsprotokoll som skickats till åtalsprövning finns det omkring 20 misstänkta. Det handlar om fyra huvudmisstänkta, varav två vid tiden för händelsen hade näringsförbud för tidigare ekonomiska brott.

När skattegranskningen och förundersökningen gjordes identifierade polisen sammanlagt 350 arbetstagare. Det fanns eventuellt dessutom oidentifierade arbetstagare som utförde reparationsarbeten.

Krävande detektivarbete

Den svarta arbetskraften ingick i kedjor av underleverantörer och användes på såväl privata som offentliga bygg- och underhållsarbetsplatser.

Järvinen säger också att de under hela utredningens gång hade ett tätt samarbete med Södra Finlands företagsskattecentral.

– På grund av att saken är så omfattande tog också skattegranskningarna omkring två år, säger Järvinen.

Bevismedel – pengar.
I samband med utredningen av misstänkt skattebrott beslagtogs 100 000 euro i ett kuvert i en privat bostad. Bevismedel – pengar. Bild: KRP/Centralkriminalpolisen pengar

Texten har uppdateras 18.1.2019 kl. 12.12