Hoppa till huvudinnehåll

Forskare stod öga mot öga med rovdjuret som kan vara världens största vithaj - se bilder

Två hajforskare i Hawaii har stött på en jättelik haj som mycket väl kunde vara en av de största som någonsin fångats på bild och video.

Ocean Ramsey och hennes sambo Juan Oliphant stötte på den drygt 6 meter långa hajen utanför ön Oahu. Hajen simmade i närheten av en död val.

Mötet mellan de två forskarna och hajen dokumenterades och delades på sociala medier.

Den jättelika hajen kan eventuellt vara den beryktade Deep Blue som lär vara den största hajen som någonsin fångats på bild.

En av världens största vithajar.
Hajar ska skyddas, inte fruktas, enligt Ramsey. En av världens största vithajar. Bild: @JuanSharks/@OceanRamsey/Juan Oliphant/oneoceandiving.com Hajar,Hawaii,Vithaj

- Det kan hända, men mer spännande skulle det vara om det fanns ännu en massiv vithaj därute eftersom deras population hela tiden minskar, säger Oliphant om hajen.

Ramsey och Oliphant sköter forsknings- och dykningsanstalten One Ocean Diving and Research på Oahu och har i flera år kämpat för att få igenom lagar som skulle förbjuda att hajar och rockor dödas i Hawaiis farvatten.

Ramsey hoppas att bilderna på henne bredvid den jättelika hajen visar att det massiva rovdjuret bör skyddas, inte fruktas.

- Människor känner inte särskilt mycket sympati för hajar på grund av sättet de målas upp i medierna och för att de inte är söta och fluffiga. Vi kan inte hata dem för att de är rovdjur. Vi behöver dem för att ha fungerande marina ekosystem.

Artikeln uppdaterades med ett videoklipp 19.1.2019 klockan 15.13.