Hoppa till huvudinnehåll

HC HIK har förlorat över trettio grundseriematcher i handbollsligan på raken - ”Första segern kommer nog ännu”

Mathias Sandblom och Robert Bäckman (sitter på stolen) har roligt på träningen.
Mathias Sandblom óch Robert Bäckman (sittande) har kul på träningen. Mathias Sandblom och Robert Bäckman (sitter på stolen) har roligt på träningen. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,Handbollsspelare (Herrar),Hangö,Hangö IK,Västnyland,robert bäckman

I drygt en och en halv säsong har Hangölaget HC HIK förgäves jagat en seger i herrarnas FM-liga i handboll. 31 matcher utan seger och ändå är lagandan och humöret på topp hos de blågula laget.

HC HIK vann tre av sex nivåmätningsmatcher på våren 2018. Men den senaste grundseriesegern härstammar från säsongen 1997-98. Då spelade Hicken senast i den högsta handbollsserien för herrar.

Våren 2017 steg HC HIK efter nästan tjugo säsonger i division 1 och 2 tillbaka till handbollsligan. Då spelade flera killar från Karisklubben BK-46 i laget. Henrik Lindroos fungerade som tränare för Hangölaget.

Före detta elitmålvakten Petter Forsström från Karis tog över som tränare efter Lindroos, tidigare elitmålvakt också han.

- Jag visst nog att det kommer att bli svårt.

Spelartruppen ser i dag på många sätt annorlunda ut än den gjorde säsongen då Hicken steg till ligan.

Tungt att förlora match efter match

Den långa förlustsviten tär på laget.

- Det går inte att förneka att den göra det, säger han.

Spelartruppen i HC HIK är tunn.

- Under säsongen har vi dessutom tappat flera spelare på grund av skador. Man måste vara realist och se vilka förutsättningar du har att jobba med, säger Forsström.

Mathias Sandblom försöker springa runt Robert Bäckman.
Kul på träningen. Mathias Sandblom försöker löpa förbi Robert Bäckman. Mathias Sandblom försöker springa runt Robert Bäckman. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,Handbollsspelare (Herrar),Hangö,Hangö IK,Västnyland,robert bäckman

Då Yle Västnyland strax efter årsskiftet besöker ett träningspass som HC HIK-herrarna håller i Hangö idrottshus finns endast ett tiotal spelare på plats. Julpausen i serien pågår och truppen är som sagt tunn.

- Det här är amatöridrott, suckar Petter Forsström.

- Vi har några utländska spelare som varit här hela säsongen och de måste förstås få åka hem till sina familjer. Men visst skulle det ha varit kul om några fler hade varit här i dag.

Forsström ser gärna att Hangöspelarna skulle lägga handbollen i första hand. Nu kommer handbollsspelandet i andra eller tredje hand, säger han.

- Vill man bli bra finns det inga genvägar.

Jag är medveten om att vi jobbar i motvind hela tiden― Petter Forsström, tränare HC HIK

Forsström sticker inte under stol med att det skulle vara enormt viktigt för laget att vinna någon match. Det skulle vara viktigt för lagandan, självförtroendet inom laget och kontinuiteten för handbollen i Hangö.

Han säger att det hade varit lättare att övertyga sponsorer ifall laget skulle ha vunnit ett par matcher redan.

- Allting skulle vara så mycket lättare om vi hade vunnit någon match, säger han och konstaterar att han som tränare skulle ha det lättare att pressa spelarna ytterligare.

- Jag är medveten om att vi jobbar i motvind hela tiden.

"Man ska ändå inte ge upp"

Johan Ståhlberg är en av tre målvakter i HC HIK. Han tar en kort paus i träningen, tar en klunk vatten ur flaskan och säger att det känns tungt då den första segern låter vänta på sig.

- Man ska ändå inte ge upp. Ibland kanske det inte räcker att jag som målvakt räddar några skott, men då kan jag i varje fall tänka att jag har gjort mitt bästa.

HC HIK:s målvakt Johan Ståhlberg står med händerna i luften.
Johan Ståhlberg är en av Hickens tre målvakter. HC HIK:s målvakt Johan Ståhlberg står med händerna i luften. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,Handbollsspelare (Herrar),Hangö,Hangö IK,Västnyland,handbollsmålvakt

Han säger att han som målvakt inte känner sig som den enda orsaken då laget förlorar.

Självförtroendet tryter

Utespelaren Robert Bäckman, 20 år, medger att motivationen inte alltid är den bästa.

- Det är ändå roligt att komma hit och någonstans ifrån gräver jag fram motivationen. Jag tycker det är roligt att komma hit till idrottshuset, också i dag, säger han i den något svala hallen.

HC HIK:s Robert Bäckman står med en boll i händerna.
Robert Bäckman spelar i HC HIK. HC HIK:s Robert Bäckman står med en boll i händerna. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,Handbollsspelare (Herrar),Hangö,Hangö IK,Västnyland,robert bäckman

Han tror att HC HIK förlorat de jämna matcherna på grund av bristande självförtroende.

- Fysiskt hänger vi med och inte handlar det om konditionen heller.

Segerkulturen saknas

Tränaren Forsström säger att spelarna i HC HIK inte är vana att vinna matcher.

- Dels kan det också vara konditionen inte räcker till eller så är det frågan om oskärpa då man blir trött.

Segrar ger självförtroende. Därför tror Forsström att när den första segern äntligen kommer kan den medföra flera segrar.

Vi har tillräckligt med talang i det här laget. Det är mera fast i det mentala att vi ska få allting att fungera på plan― Johan Ståhlberg, målvakt i HC HIK

Vad krävs det då av HC HIK att den där första segern ska komma?

- Vi har tillräckligt med talang i det här laget. Det är mera fast i det mentala att vi ska få allting att fungera på plan, säger målvakten Johan Ståhlberg.

Har inte förlorat före matchen

Utespelaren Mathias Sandblom säger att Hangögrabbarna inte lämnar omklädningsrummet redan slagna före en match.

- Vi har pratat om det och skulle det vara så att vi har förlorat en match innan vi går in på plan är det inte handboll som gäller för oss längre. Då får vi hitta en annan hobby.

HC HIK:s Mathias Sandblom står med händerna i luften.
Mathias Sandblom känner sig alltid välkommen till Hickens träningspass. HC HIK:s Mathias Sandblom står med händerna i luften. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,Handbollsspelare (Herrar),Hangö,Hangö IK,Västnyland,mathias sandblom

- Åtminstone säger ingen det. Och det syns inte utåt på spelarna heller. Kanske någon tänker så, säger Bäckman.

Trots att endast ett tiotal spelare medverkar på träningen är farten god. Spelarna svettas och utför övningarna omsorgsfullt.

Sandblom tar en paus i träningen och konstaterar att pressen att ta den där första segern är ganska hård.

- Bara vi lyckas bli kvitt den pressen före matchen kör i gång tror jag nog att det lossnar.

Hemmastödet guld värt

Spelarna är HC HIK är väldigt glada över det stöd laget får på hemmamatcherna. Det är lätt att se att killarna önskar och tror att den där första segern kommer i någon av de återstående matcherna i Hangö idrottshus.

- Vi har ett fint stöd här hemma så det är nog här det ska hända, säger Ståhlberg.

Tränaren Petter Forsström säger att det utan vidare finns orsak att satsa på handbollsspelandet också framöver i Hangö.

- Trots att vi förlorat hela tiden har vi haft mycket publik på matcherna. Och dessutom främjar vi nog handbollen i Finland också, säger han och konstaterar att både dam- och herrhandbollsspelare lämnat Hicken för spel i andra lag i de högsta serierna.

Det blir tungt att se på varandra flera gånger i veckan när det enda vi gjort är att ha förlorat match efter match― Mathias Sandblom, spelare i HC HIK

Mathias Sandblom säger att lagandan i princip är bra i laget.

- Visst är det tungt. Det blir tungt att se på varandra flera gånger i veckan när det enda vi gjort är att ha förlorat match efter match. Jag tycker ändå att vi har bra humör i laget.

Tränaren har arbetsro

Tränaren Petter Forsström tvekar inte en sekund då han svarar på frågan om HC HIK:s styrelse gett honom arbetsro trots att segrarna uteblivit.

- Jag har haft arbetsro. Jag tror att alla var medvetna om vad vi började med då vi började.

- Det är jag inte säker på om alla visste att det kommer att vara så här svårt och att det är så här svårt att ta seriepoäng, säger han.

Petter Forsström talar till spelarna.
Petter Forsström visste vad han började med då han tog över som tränare för HC HIK. Petter Forsström talar till spelarna. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,Handbollsspelare (Herrar),Hangö,Hangö IK,Västnyland,tränare,petter forsström

Småskrattande medger han att han några gånger funderat på att kasta in handduken och stiga åt sidan.

- Det har kommit kvällar då jag funderat över varför jag kör till Hangö från Karis.

- Men sedan är det ju så att jag tycker om handboll och så ser jag hur vissa spelare här utvecklas. Det motiverar mig jättemycket, säger Petter Forsström.