Hoppa till huvudinnehåll

Konst som fritidsintresse: Nätet motiverar och inspirerar

Palett med färg
Målning är en hobby som passar alla. Palett med färg Bild: Ylva Erlin / Yle Västnyland,medborgarinstitut,målare (bildkonstnärer)

Målningskurser ordnas för både äldre och yngre. Målningsläraren Clara Wahlström säger att många blir inspirerade av nätet.

Clara Wahlström fattade intresse för ritning redan när hon lärde sig hålla i en penna. Hon började rita och måla ivrigt som liten.

Konstnär Clara Wahlström
Clara Wahlström jobbar vid Mbi i Raseborg. Konstnär Clara Wahlström Bild: Fanny Landén / Yle Västnyland,medborgarinstitut,målare (bildkonstnärer)

Clara har jobbat inom många områden före hon nu har landat vid jobbet som konstlärare. Hon har bland annat också jobbat som skidlärare och makeup artist.

Även om hon inte studerat till konstlärare har hon jobbat som det för Mbi i nästan åtta år. Hon har också en utbildning inom Art management och har studerat keramik.

Internet inspirerar

Clara Wahlström tror att människors ökade skärmtid kan påverka ens val av fritidsintressen.

Palettkniv med färg på
På kurserna målas det med såväl arkylfärger som med oljefärger. Palettkniv med färg på Bild: Ylva Erlin / Yle Västnyland,medborgarinstitut,målare (bildkonstnärer)

- Fast man själv lätt fastnar vid datorn så hittar många inspiration och motivation via nätet.

Fler äldre som målar

På målningskurserna för vuxna vid Mbi finns det främst äldre deltagare. Enligt Clara Wahlström är de flesta som deltar är kring 50 plus.

Hon påpekar också att det just på denna typ av kurser ofta bara finns kvinnliga deltagare. I konstintresset överlag så är det lika mycket manliga intresserade som kvinnliga.

Målning på en kvinna
Målning på en kvinna Bild: Ylva Erlin / Yle Västnyland,medborgarinstitut,målare (bildkonstnärer)

- Skälet till att det ofta är främst äldre människor på dessa kurser kan vara att de är pensionärer och därmed har mera tid.

Många barn slutar också sin kreativa hobby när de blir äldre vilket kan bero på att andra saker ses som viktigare, till exempel att kompisarna är viktigare än fritidsintressen.

Många tar upp konstintresset på nytt när de blir äldre.

Kurserna är till för alla

Clara uppmanar alla med konstintresse att komma med på kurserna, oberoende nivå.

- Det hjälper att vara modig och det är bara att komma med.

På kurserna får man personlig handledning så erfarenheterna spelar ingen roll. Clara håller kurser både för vuxna och barn.

Målning på ett öga
Målning på ett öga Bild: Ylva Erlin / Yle Västnyland,medborgarinstitut,målare (bildkonstnärer)

Konst är nuförtiden mycket mer tillgängligt för alla. Förut måste man gå till bibban för att få information om konst och titta på konst, men numera kan man få den informationen från nätet.

- Nu kan man uppleva konst utan att lämna hemmet.

Artikeln är skriven av praoeleverna Fanny Landén och Ylva Erlin från Ekenäs högstadieskola.