Hoppa till huvudinnehåll

Lojobornas vardag förändras om de radikalaste sparförslagen godkänns

huvudbyggnaden vid lojo museum
Lojo museum är med på sparlistan. Knaprar politikerna litet i kanten för att spara pengar eller stänger de hela museet? Det ska beslutsfattarna fundera på nu i början av året. huvudbyggnaden vid lojo museum Bild: YLE/Sofia Söderlund iso pappila

Ett högklassigt musikutbud försvinner och en hobby för flera hundra personer är över. Så kan det gå om Lojo stadsorkester eller Lojo teater läggs ner. Nämnderna i Lojo ger nu förslag på hur staden ska få ekonomin i balans.

Nämnden för attraktionskraft i Lojo ska på onsdag (23.1) diskutera listan på de sparförslag som tjänstemännen kommer med.

Listan innehåller 140 stycken både små och stora åtgärder som ger en besparing på totalt sex miljoner euro.

De olika förslagen är prioriterade, så att de radikalaste förslagen finns längst ner i listan. Det är de här åtgärderna som mest påverkar Lojoborna om de genomförs.

Långt nere på listan: Sluta med teatern

Då man tittar på de kraftfullaste åtgärderna så skulle en stängning av Lojo museum betyda en besparing på nästan 300 000 euro.

Att sluta med Lojo teater skulle ge en besparing på 300 000 euro och Lojo orkester innebär en besparing på drygt 600 000 euro.

En stängning av musikinstitutet betyder att staden sparar drygt 330 000 euro och medborgarinstitutet Hiiden opisto ger en besparing på drygt 460 000 euro.

Mindre åtgärder

Tjänstemännen föreslår också olika mindre åtgärder för till exempel stadsorkestern, teatern och museet för att spara pengar.

Det handlar bland annat om att inte ge pengar till teatermaterial eller att ha bara en stor utställning på museet i stället för flera små.

Då nämnden på onsdag bestämt i vilken ordning sparförslagen ska prioriteras går de vidare till stadsstyrelsen.

88 förslag i social- och hälsovårdsnämnden

På onsdag nästa vecka möts också social- och hälsovårdsnämnden. Tjänstemännen har gjort upp en lista på 88 sparförslag som kan ge besparingar på totalt tre miljoner euro.

I listan kan man se att en stängning av hälsostationerna i Karislojo, Sammatti och Pusula år 2020 skulle ge en besparing på 150 000 euro. Tjänstemännen har satt det förslaget långt nere i listan.

Att ha färre sommarjobbare inom vården sparar också pengar för Lojos del, 24 000 euro. Men det skulle betyda att många unga inte får den arbetserfarenhet de behöver och det kan minska på intresset för vårdbranschen.

Stadsdirektören vill spara cirka 15 miljoner

De olika enheterna i Lojo har kommit med sparförslag på 33 miljoner euro. Stadsdirektör Mika Sivula hoppas att beslutsfattarna kan hitta besparingar på 10-15 miljoner euro.

De olika nämnderna i Lojo ska nu ge sina utlåtanden om sparförslagen till stadsstyrelsen som sätter ihop ett sparpaket som fullmäktige ska ta ställning till.

Sedan rivs budgeten för 2019 upp och sparpaketet tas med i en ny budget för i år.

Läs också