Hoppa till huvudinnehåll

Pälsfarmare: "Kriserna var inte så långa förr"

Skinnutställning i nyrenoverade Munsalagården
Skinnutställning i nyrenoverade Munsalagården. Skinnutställning i nyrenoverade Munsalagården Bild: Yle/Kjell Vikman pälsnäring,Nykarleby,utställningar,Munsala

SÖP:s traditionella skinnutställning ordnades i Munsalagården i Nykarleby på torsdagen. Stämningen var inte på topp men en viss tveksam optimism kunde skönjas.

Saga Furs vd, Pertti Fallenius, tyckte sig se tecken på en viss ljusning för rävens del även om allting går på minus för tillfället.

Kriserna var kortare förr

På plats i Munsalagården fanns aktiva farmare men också sådana som lämnat över huvudansvaret åt en yngre generation.

- Vi är bara springpojkar nu, sade Algot Kronqvist och Yngve Wikblom. Båda har en lång erfarenhet och har levt med uppgångar och nedgångar från tidigt 60-tal och framåt.

Algot Kronqvist och Yngve Wikblom på skinnutställning i Munsalagården
Algot Kronqvist och Yngve Wikblom på skinnutställning i Munsalagården Algot Kronqvist och Yngve Wikblom på skinnutställning i Munsalagården Bild: Yle/Kjell Vikman pälsnäring,Nykarleby

- Kriserna var inte så långa på 60-talet. Det kom ett dåligt år och sedan gick det igen bra ett par tre år, säger Algot Kronqvist som är 85 år gammal.

Yngve Wikblom minns ett läkemedel som inte finns längre, nämligen devalvering. Den möjligheten användes flitigt i Finland för att överlag förbättra konkurrenskraften men försvann i och med den gemensamma valutan euro.

- Det som hjälpte oss på 60-talet var devalveringen på 32 procent hösten 1967. Priserna steg och lågkonjunkturen gick snabbt över, säger Yngve Wikblom

Längtar ni tillbaks till mark och penni och devalveringar inom farmarkåren?

- Nej, men det kunde vara litet stabilare , det är hårda bud när marknadskrafterna råder, säger Algot Kronqvist.

Samma år som devalveringen skedde betalade också Pälsdjursförbundet ut 5 mark per valp som avlivades och det bidrog också till att överproduktionen minskade.

- Den största kris jag upplevt var 1988-1994, då mer än halverades farmarkåren, säger Yngve Wikblom.

Allt går med förlust för tillfället

Saga Furs vd Pertti Fallenius fanns på plats i Munsalagården på torsdagen och redogjorde för utsikterna för den närmaste framtiden.

Hans budskap var att det kommer att vara tufft ännu den här säsongen.

Saga Furs vd, Pertti Fallenius
Saga Furs vd, Pertti Fallenius Saga Furs vd, Pertti Fallenius Bild: Yle/Kjell Vikman pälsnäring,Nykarleby,utställningar,Saga Furs

På rävsidan finns tendenser till en lite bättre balans mellan utbud och efterfrågan och det borde hoppeligen ge en förbättring enligt honom men speciellt minken går med förlust.

- Den första minkauktionen i Köpenhamn hålls nästa vecka men jag vill inte spekulera i prisnivåer, säger Pertti Fallenius.

Den nya produktionen av minkskinn kommer enligt Fallenius att vara betydligt mindre nästa år. Produktionen var som störst när den låg på 90 miljoner skinn men den kommer ner till ungefär 35 miljoner skinn nästa år.

Slut på överstora rävskinn

Bilder på överstora rävskinn for som en löpeld över världen för några år sedan men enligt Fallenius är det ordning och reda med den saken idag.

- Det gick kanske lite för långt med aveln och idag behöver inte farmarna tävla om storlek på skinnen.

Djurskyddslagen ändras som bäst och en ansvarsfull produktion och certifiering är viktiga ingredienser inför framtiden enligt Fallenius.

- Alla förändringar som gynnar djurens välfärd och inte kostar alltför mycket är positiva, säger Pertti Fallenius vid Saga Furs.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten