Hoppa till huvudinnehåll

Sökandet efter den sista omkomna skidåkaren fortsätter

Ett gäng med räddningsmanskap går mot en helikopter och gör sig redo för att flyga upp på ett fjäll.
En grupp på tolv personer och ett par hundar har flygit upp till fjället. Ett gäng med räddningsmanskap går mot en helikopter och gör sig redo för att flyga upp på ett fjäll. Bild: Yle/Anna Ruda Tamokdalen,Blåbærfjellet,Norge,räddningsverksamhet,snö,vinter

På fredag förmiddag fortsatte sökandet efter det sista lavinoffret igen efter att räddningsmanskapet fått vila över natten. Ett tjugotal personer deltar just nu i sökoperationen uppe på fjället.

Ungefär klockan tio på fredag förmiddag återupptogs sökandet och räddningsmanskapet flögs igen upp på fjället.

- Idag fortsätter vi med det arbete vi avslutade igår kväll, nämligen att försöka lokalisera person nummer fyra. Vi har flera operationer på gång samtidigt, säger John-Kåre Granheim, insatsledare för sökoperationen i Tamokdalen.

Polisens insatsledare John-Kåre Granheim
John-Kåre Granheim. Polisens insatsledare John-Kåre Granheim Bild: Yle/Evert Rönnqvist Tamokdalen,Blåbærfjellet,polisen,Norge,John-Kåre Granheim

Försöker lokalisera fjärde offret

Räddningsmanskapet lyckades på torsdagen bärga ytterligare två av de skidåkare som omkom i en lavinolycka för ett par veckor sedan. Det första offret bärgades redan på onsdag.

På torsdag kväll gjorde man en grovsökning för att hitta det sista offret, men hittills har man inte lyckats lokalisera var hen finns.

- Vi har två räddningshundar där uppe nu och vi har räddningsmanskap som ska gå i en kedja för att försöka lokalisera det fjärde offret, konstaterar Granheim.

- Jag är optimistisk och det har jag varit hela tiden och vi hoppas hitta person nummer fyra.

Två personer står med ryggen mot kameran. Den ena har en gul Röda Korset-väst. Den andra en röd väst där det står skredgruppen.
Två personer står med ryggen mot kameran. Den ena har en gul Röda Korset-väst. Den andra en röd väst där det står skredgruppen. Bild: Yle/Evert Rönnqvist Tamokdalen,Blåbærfjellet,Norge,Röda Korset

Snöfallet kan försvåra sökoperationen

Just nu snöar det lätt vid Tamokdalen och ifall snöfallet tilltar kan det försvåra sökoperationen.

Till en början skickade man upp en grupp på tolv personer, men efter att man utvärderat läget med vädret bestämde man sig för att skicka upp flera personer.

Ett tjugotal personer deltar som bäst i sökoperationen uppe på fjället.

Granheim skickar en eloge till alla de som deltagit i sökoperationen.

- Det är många aktörer som varit involverade hela tiden från dag ett. Röda Korset, norska räddningshundar och inte minst försvaret som bidragit med enorma resurser.

En helikopter flyger vid ett fjäll i Norge.
Om vädret tillåter flygs mera räddningsmanskap upp till fjället. En helikopter flyger vid ett fjäll i Norge. Bild: Yle/Evert Rönnqvist helikoptrar,Tamokdalen,Blåbærfjellet,Norge

Yle Österbottens reporter Anna Ruda och fotograf Evert Rönnqvist är på plats i Tamokdalen i Norge.

Vi uppdaterar.

Artikeln uppdaterad kl.11.15 med John-Kåre Granheims kommentarer.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten