Hoppa till huvudinnehåll

Trump hämnades på Pelosi och ställde in hennes resa till Afghanistan

Det amerikanska flygvapnets buss stod redan parkerad utanför Kapitolium och en del av delegationen satt i bussen och väntade då Trump stoppade Pelosis resa.
Det amerikanska flygvapnets buss stod redan parkerad utanför Kapitolium då Trump stoppade Pelosis resa. Det amerikanska flygvapnets buss stod redan parkerad utanför Kapitolium och en del av delegationen satt i bussen och väntade då Trump stoppade Pelosis resa. Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER Nancy Pelosi

Flygvapnets buss stod redan utanför Kapitolium och en del av delegationen hade hunnit gå ombord, då representanthusets talman Nancy Pelosi nåddes av ett brev från president Donald Trump. Trump stoppade hennes resa till Afghanistan i sista minuten.

Striden mellan Pelosi och Trump blir allt bittrare kring nedstängningen av statsapparaten och muren mot Mexiko.

På torsdagen skulle Pelosi och hennes delegation flyga med militärflyg via Nato i Bryssel till Afghanistan för att besöka amerikanska trupper där.

Som sig bör, då högt uppsatta personer åker till en krigszon, så hade resplanerna hållits hemliga, men Vita huset kände till dem sedan början av förra veckan.

Största delen av delegationen fanns redan ombord på bussen som skulle föra dem till flygbasen Joint Base Andrews utanför Washington då Pelosi på sitt kontor nåddes av brevet från Trump.

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders publicerade brevet på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Amerikanska medier har beskrivit brevet som "drypande av sarkasm".

Trump meddelar där att Pelosis "exkursion" skjuts upp tills nedstängningen av statsapparaten är över.

"Med tanke på de 800 000 fantastiska amerikanska arbetarna som inte får betalt, så är jag övertygad om att du är överens om att det är helt på sin plats att skjuta upp det här pr-jippot" skriver Trump i brevet (fritt översatt).

Trump föreslår att Pelosi stannar kvar i Washington i stället och förhandlar om muren mot Mexiko. Han tillägger att att hon förstås har rätt att genomföra resan genom att flyga kommersiellt om hon så vill.

Pelosi höll en presskonferens just innan hon skulle iväg på den nu inställda resan till Afghanistan på torsdagen.
Pelosi höll en presskonferens just innan hon skulle iväg på den nu inställda resan till Afghanistan på torsdagen. Pelosi höll en presskonferens just innan hon skulle iväg på den nu inställda resan till Afghanistan på torsdagen. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Nancy Pelosi

Trump har rätt att fatta det här beslutet om Pelosis tillgång till militärflyg, men hans beslut och det sätt som han genomförde det på tolkas allmänt som en hämd för Pelosis initiativ dagen innan.

Då uppmanade hon Trump att "av säkerhetsskäl" skjuta upp hans högtidliga tal till nationen - "State of the Union" - eller bara lämna in det i skriftlig form, eftersom statsapparaten delvis är stängd.

Börjar striden få barnsliga drag?

Trumps senaste drag mot Pelosi kom den 27:nde dagen efter att delar av statsapparaten stängts ner. Det är en rekordlång tid och ännu finns ingen lösning i sikte.

Presidenten vill att kongressen går med på att lägga ner 5,7 miljarder dollar på bygget av en gränsmur mot Mexiko, men det vägrar demokraterna göra.

Det finns också framstående republikanska politiker som anser att striden mellan Trump och Pelosi - de två mäktigaste politikerna i USA - nu fått barnsliga drag. Bland andra senatorn Lindsey Graham.

Han tycker att Pelosis hot om att ställa in Trumps tal är ansvarslöst och grovt politiskt.

Hoppa över Twitterpostning

Men Graham anser också att Trumps drag mot Pelosi är olämpligt.

Ingen USA-delegation till Davos

På torsdagen lät Trump också meddela att hela den amerikanska delegationens resa till Världsekonomiskt forum i Davos nästa vecka ställs in.

Redan för en vecka sedan ställde Trump in sin egen resa till Davos, med hänvisning till nedstängningen av statsapparaten.

Då uppgavs ännu att - bland andra - utrikesminister Mike Pompeo och finansminister Steve Mnuchin skulle åka till Davos för att representera USA där.

Källor: New York Times, Washington Post, AP, Yle

Läs mera:

Pelosi bråkar med Trump - uppmanar honom att skjuta upp eller ställa in sitt årliga tal till nationen

Amerikanska medier analyserar nu det senaste politiska draget av representanthusets talman Nancy Pelosi. Hon har uppmanat Trump att "av säkerhetsskäl" skjuta upp presidentens tal till nationen eller bara lämna in det i skriftlig form eftersom statsapparaten är delvis stängd.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes