Hoppa till huvudinnehåll

Blue Fox damer vände negativ trend i grevens tid: "Vi blev helt enkelt för självsäkra i starten och trodde att serien är lätt"

Den kan knappast beskrivas som en berg- och dalbana, Blue Fox damlags säsong, eftersom sex inledande segrar plötsligt följdes av fem raka förluster. Laget lyckades vända den negativa trenden på hemmaplan på lördagen med en 7–5 (1–2, 4–1, 2–2) seger över Steelers. Nu tar Nykarlebylaget sikte på en plats i topp fyra och direktavancemang till en nystöpt damliga för säsongen 2019-2020.

Blue Fox damer fick i höstas en alldeles fantastisk start på säsongen i innebandyns division ett.

Lag efter lag fick ge sig, och efter sex omgångar hade laget inte ännu någon aning om hur det kändes att förlora en match.

Sex raka segrar följdes plötsligt av fem raka förluster – en dyster trend som höll i sig fram till lördagens hemmaseger över Steelers från Tavastehus och varade i nästan två och halv månad.

Lotta Rolander är lagkapten i Blue Fox.
Lagkapten Lotta Rolander. Lotta Rolander är lagkapten i Blue Fox. Bild: Yle/Antti Koivukangas Blue Fox,innebandy,Nykarleby,lotta rolander

Enligt lagkapten Lotta Rolander gick det lite snett direkt i seriepremiären.

– Jag tror faktiskt det var den första segern. Vi märkte att vi klarar av det här, att vi är på rätt serienivå och att vi kan vinna hela serien. Då tror jag att vi blev lite för ivriga, säger Rolander och får medhåll av Lina Nyby.

– Det är skönt att äntligen få vinna en match när vi förlorat så många på raken. Vi blev helt enkelt för självsäkra i starten och trodde att serien är lätt. Det brukar inte gå speciellt bra om man börjar tro för mycket om sig själv, man måste hela tiden ge 110 procent i varje match, säger poängfarliga Nyby.

Lina Nyby är poängbäst i Blue Fox.
Lina Nyby. Lina Nyby är poängbäst i Blue Fox. Bild: Yle/Antti Koivukangas Blue Fox,innebandy,Nykarleby,lina nyby

Poängproduktion på bred front

Både Nyby och Rolander gjorde mål i 7–5-segern i Stjärnhallen i Nykarleby, hemmalaget mönstrade totalt sex målskyttar och alla femmorna lyckades leverera.

– Det är alltid svårt för motståndarlaget att möta ett lag med tre femmor som kan producera. Har man bara en stark formation blir det lätt enformigt och man blir ganska enkla att försvara mot om den femman plockas bort. Vi har ett bra läge med tre femmor som kan leverera, påpekar chefstränaren Andreas Nyby.

Andreas Nyby är tränare för Blue Fox damlag.
Andreas Nyby är tränare för Blue Fox damer. Andreas Nyby är tränare för Blue Fox damlag. Bild: Yle/Antti Koivukangas Blue Fox,innebandy,Nykarleby,andreas nyby

Receptet för att laget igen fick smaka på segerns sötma var enligt lagkapten Lotta Rolander enkelt.

– Det är nu det vänder. Vi satte fokus på försvarsspelet. Vi försökte att inte förivra oss utan hade ett visst tålamod och vi var dessutom riktigt bra på att täcka skott idag, lyfter kaptenen fram.

Avancemang är målet

I segermatchen mot Steelers gjorde målvakten Hannah Pekkarinen ändå 27 räddningar och först vid Lina Nybys snygga solomål till 7–5 vid tiden 55.48 kunde publiken börja tro på att en seger var på gaffeln.

Blue Fox firar ett mål.
Lättnad och glädje när Blue Fox vann igen. Blue Fox firar ett mål. Bild: Yle/Antti Koivukangas Blue Fox,innebandy,Nykarleby

Hemskt mycket tid att fira blev det inte för Blue Fox damer, vars seriespel fortsätter redan på söndag. Då står tabellåttan Hatsinat för motståndet.

– Vi har satsat på att vi skall vara bland de fyra främsta, det är vårt mål. I morgon blir det tufft, säkert ännu tuffare än i dag, men den här helgen är viktig. Vi kämpar vidare för att ta hem segern, avrundar Rolander.

Blue Fox damer, återstående grundseriematcher:

  • 20.1 Nykarleby, Blue Fox - Hatsina (8)
  • 2.2 Jyväskylä, O2-Jyväskylä (1) - Blue Fox
  • 3.2 Jyväskylä, O2JKL Akatemia (10) - Blue Fox
  • 16.2 Nykarleby, Blue Fox - FBC Loisto (2)
  • 2.3 Nykarleby, Blue Fox - Santa's United (9)
  • 16.3 Pirkkala, Pirkat (3) - Blue Fox

Inom parentes motståndarnas tabellplacering

I början av år 2018 trummade Innebandyförbundet igenom en rejäl förändring i seriesystemet för damernas elitinnebandy, som träder i kraft från och med säsongen 2019-2020.

Innebandyligan 2019-2020 kommer att bestå av totalt 16 lag indelat i två zoner enligt nivå. I arbetsskedet har de gått under namnen Damliga A och Damliga B.

Eftersom ligan i år endast består av 10 lag innebär ökningen till nästa säsong att det finns en hel del att spela om i division ett efter den 18 matcher långa grundserien.

De fyra bästa lagen stiger direkt till det nya Damliga B medan lagen på platserna 5-8 gör upp om ytterligare två platser i samma serie.

– Vi har pratat om topp fyra. Vi vill gå direkt till B-ligan utan kval. Det målet håller vi fast vid och blir det kval så är det så. Dagens seger var viktig med tanke på det, men också för att vi lyckas vända vår negativa trend. Alla lag kommer i svackor under säsongen, men fem raka förluster fick nog räcka för vår del, säger tränaren Andreas Nyby.

Noora Lapinkoski och Simone Blom försvarar för Blue Fox.
Noora Lapinkoski och Simone Blom försvarar. Noora Lapinkoski och Simone Blom försvarar för Blue Fox. Bild: Yle/Antti Koivukangas Blue Fox,innebandy,Nykarleby,simone blom

Efter förändringen kommer det som heter division ett att vara en regionalt uppdelad nivå medan damligorna A och B är de två högsta nationella serierna.

– Motståndarna är fysiskt starkare, så man får ge järnet i varje situation. Vi har ändå visat att vi är tillräckligt bra för att spela på den här nivå, säger Lina Nyby.

Läs mera:

Norge blev hennes innebandyhem – Karperöbon Lena Gillberg klar för sitt fjärde VM

Till vardags är hon trädgårdsföretagare, men när visselpipan ljuder den 1 december är hon igen redo att ge allt för sitt norska landslag. Den 34-åriga Lena Gillberg från Karperö förbereder sig just nu för sitt fjärde innebandy-VM för Norge.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport