Hoppa till huvudinnehåll

Hindersby teater i Lappträsk gör kultförklarad samtidsskildring: ”En pjäs som väldigt mycket smakar liv”

Teaterrepetition på gång.
Thomas Antas, Satu Sandholm, Kim Jordas och Camilla Stenvall. Teaterrepetition på gång. Bild: Yle/Mikael Kokkola teaterkonst,amatörteatrar,Reko Lundán,Hindersby teater 2019

Teaterbyn djupdyker med Reko Lundáns Vilse går någon alltid. En tragikomisk familjeberättelse som omspänner många decennier spelas upp på Hemborg i Hindersby.

Regissör Minna Valkama ger klartecken och Thomas Antas tar sats mot biljettluckan. Irwin Goodman är på spelning i byn och Ripa Rinne försöker snacka in sig på dansbanan. Trots en avancerad verbal akrobatik uteblir framgången då Kim Jordas vid luckan inte låter sig bevekas.

Teaterstycket bygger på korta tillbakablickande scener. Vi får ta del av både familjen Rinnes och nationen Finlands upp- och nedförsbackar under 1970- och 80-talet. Det är inte alltid en helt munter historia, men den framförs med glimten strålande i ögat.

- Vårt teatergäng är bra på att ge sig hän och på att jobba hårt. De ger järnet och brinner för pjäsen, säger Minna Valkama.

Teaterrepetition på gång.
Regissör Minna Valkama. Teaterrepetition på gång. Bild: Yle/Mikael Kokkola teaterkonst,amatörteatrar,Reko Lundán,minna valkama

Det här är första gången hon regisserar i Hindersby.

- Pjäsen har väldigt många lager. För mig handlar det om olika människoöden och hur var och en försöker bevara sin självbild och kämpar med att hitta kontrollen över sina liv. Samtidigt är det inte alltid så lätt att vara ärlig mot sig själv.

Enligt teatern riktar sig pjäsen till en vuxen publik.

- Det här är en pjäs som väldigt mycket smakar liv. Jag tror att var och en av oss på olika sätt kan relatera till karaktärerna, säger Minna Valkama.

Teaterrepetition på gång.
Henrik Antas, Monica Karlsson och Maria Backman. Teaterrepetition på gång. Bild: Yle/Mikael Kokkola teaterkonst,amatörteatrar,Reko Lundán,Hindersby teater 2019

Med på scenen är allt som allt tolv skådespelare. För Kim Jordas är det fråga om det tredje skådespelet han gör i Hindersby, för Satu Sandholm är det debut. Hon gör rollen som den unga Hanna, mamman i familjen.

- Jag behöver det här, det är som terapi för mig. Jag har riktigt röjt tid åt mig för pjäsen och rollen, säger hon.

Intressant äventyr

- Åren här har varit ett intressant äventyr för mig, säger Kim Jordas. Det var ju Isa Stenberg som fick upp den här andan och driven för teater här i Hindersby med sina produktioner för några år sedan.

På finska heter pjäsen Aina joku eksyy och hade premiär 1998 på KOM-teatern i Helsingfors. Den har efter det spelats på många scener.

Teaterrepetition på gång.
Bäst i klassen. Teaterrepetition på gång. Bild: Yle/Mikael Kokkola teaterkonst,amatörteatrar,Reko Lundán,Hindersby teater 2019

Trots en del dråpliga och roliga scener är det inte fråga om en komedi.

- Det finns glada poänger, men grundtonen är ändå ganska dyster, säger Kim Jordas.

Satu Sandholm håller med.

- Man får nog skratta, men det är fråga om en tragikomedi. Själv har jag ibland gråtit efter repetitionerna. Det finns saker som känns.

Premiär på Vilse går någon alltid är det den 26 januari, efter det ger Hindersby teater nio föreställningar.

Lyssna på ett reportage från Hindersby teaters övningar i Yle Östnylands podcast. Reportaget från repetitionen börjar vid 9´04.

Teaterscenografi.
Teaterscenografi. Bild: Yle/Mikael Kokkola teaterkonst,amatörteatrar,Reko Lundán,Hindersby teater 2019