Hoppa till huvudinnehåll

Johan, 19, blev servitör av en slump – gillar fine dining och siktar på en karriär i restaurangbranschen

Servitören Johan Lindström i fluga och vit skjorta.
Efter första dagen på servitörslinjen vid Prakticum visste jag att det här var min grej, säger Johan Lindström. Servitören Johan Lindström i fluga och vit skjorta. Bild: Yle servitörer,johan lindström

Trots att Johan Lindström bara är 19 år har han redan hunnit bo både i Finland, Norge, USA och Marocko. Mammas arbete har fört Johan och familjen runt omkring i världen.

I Marocko gick han den förberedande klassen till den internationella linjen i gymnasiet.

– Målet var att fortsätta studierna i Finland på Mattlidens gymnasium. Men av någon anledning kom jag inte in. Det kändes hemskt, jag var så inställd på en internationell utbildning att jag inte ens hade tänkt på några alternativ.

Men ett liv på resande fot fick Johan att tänka om.

– Så småningom började tanken på servitörsyrket locka. Jag har på våra resor fått bekanta mig med olika matkulturer och när jag dessutom är bra med människor tänkte jag att restaurangbranschen kunde vara intressant.

Ibland kan misslyckanden visa sig vara det bästa som kan hända en.

– Så var det här också, efter första dagen på servitörslinjen vid Prakticum visste jag att det här var min grej.

Frågade kockarna om tips

All den goda mat Johan fått se på sina arbetsplatser väckte intresset för fine dining. På veckosluten står han numera själv i köket och kockar för sina släktingar och vänner.

– Egentligen har jag hållit på med matlagning sedan andra året av mina studier. Jag ville lära mig hur man gör alla de fina rätterna.

Johan började fråga kockarna om tips om hur man tillreder maten.

– Jag kollade noga på vad man gjorde i köket och ville göra likadant. Matlagning är helt otroligt: det är väldigt artistiskt, lite som att måla. Man börjar med en rad ingredienser och så föds något helt nytt.

Johan Lindström serverar mat på Mästare-tävlingen.
Johan Lindström serverar gäster på Mästare-tävlingen i yrkeskunskap. Johan Lindström serverar mat på Mästare-tävlingen. Bild: Yle servitörer,johan lindström

Experimenterar i köket

Själv gillar Johan det franska köket med en skandinavisk inriktning. Men som en kreativ människa experimenterar han ofta.

– Vanligen blir det sex till sju rätters måltider för att testa nya idéer. Ännu har jag inte själv kommit på något fantastiskt, men man lär ju sig av sina misstag.

Som då när Johan skulle göra hollandaise för första gången på kockskolan han i höst börjat på.

– Såsen skar sig fyra gånger, men varje gång på ett nytt sätt. Nu känner jag till alla sätten! Men femte gången lyckades det. Man kan inte lära sig utan misstag.

Måltider ska vara en rolig sak

För Johan är en måltid alltid en upplevelse. Det var det redan hemma när hela familjen samlades runt matbordet tillsammans.

– För oss har matlagning och gemensamma måltider alltid varit en rolig sak. Hemma åt vi bara hemlagat. Båda mina föräldrar var intresserade av matlagning, även pappa som hemmapappa skötte ofta köket. Men vi gjorde mycket tillsammans, och det var grejen.

Samma erfarenhet vill Johan att kunderna ska få när de besöker en restaurang.

– I mitt arbete får man en helt ny synvinkel på människor. Man träffar en massa olika typer av människor och får äran att fundera ut de bästa alternativen för att de ska bli nöjda under måltiden. Det är viktigt att kunna skapa en upplevelse.

Johan Lindström vid ett dukat bord.
Johan Lindström drömmer om en framtid som hovmästare eller sommelier.. Johan Lindström vid ett dukat bord. Bild: Yle servitörer,johan lindström

Ambitiösa framtidsplaner

Servitörsyrket och kockutbildningen är bara början på en karriär inom hotell- och restaurangbranschen. Johan har ställt målet mycket högre.

– Jag vet att jag kunde vara lycklig som hovmästare eller sommelier. Men jag vill se vad jag går för, vad jag kan åstadkomma om jag ger mitt allt. Jag drivs väldigt starkt av viljan att bli bättre på det jag gör och är jätteivrig att lära mig nytt.

Kockstudierna kändes som en naturlig fortsättning på banan.

– För mig kom kockstudierna lägligt i det här skedet, jag ska in i militären nästa sommar. Utbildningen tar ett år och jag hinner bli färdig före värnplikten och inget blir på hälft.

Enligt Johan ger servitörs- och kockerfarenheterna en bra inblick i vad kunderna vill. Men i framtiden siktar han på chefsuppgifter.

– Jag vill kliva upp så långt jag kan så fort jag kan, ler han.

I serien Mästare får vi bekanta oss med deltagarna i Mästare-tävlingen. Johan Lindström är servitör och tog silver i sin kategori i somras.

Mer från programmet