Hoppa till huvudinnehåll

”Kan hyra in oss eller köpa fastigheten” – alternativen är många för politikerna efter Attendos beslut att lägga ner verksamheten i Kimitoön

Händer
Händer Bild: Erwin Wodicka/Mostphotos senior,åldringar,äldre,äldreomsorg,Händer

Attendos vårdhem Pärla lägger ner sin verksamhet bara ett och ett halvt år efter att ha öppnat dörrarna. Inte någon överraskning, säger politikerna i kommunen – men det utesluter inte heller ett samarbete i framtiden.

Det klarnade på torsdagen att Attendo trappar ner verksamheten på vårdhemmet Pärla i Kimito. I en intervju för Åbo Underrättelser förklarade regionchef Sari Laakso att det funnits på tok för få kunder.

Endast fyra personer bor på vårdhemmet och verksamheten läggs slutligen ner då Attendo hittat nya hem till dem. De sex anställda på vårdhemmet har fått nya jobb.

För kommundirektör Anneli Pahta var det inte ett överraskande beslut. Hon berättar för Yle Åboland att företaget meddelat kommunen om samarbetsförhandlingarna då de inleddes - nu är de avslutade.

– Utöver det har jag inte så mycket att kommentera. Det handlar om bolagets privata ärende, säger hon.

Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta.
Anneli Pahta. Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta. Bild: Yle/Monica Forssell anneli pahta

Niklas Guseff (SFP), omsorgsnämndens ordförande, är inte heller överraskad.

– Privata aktörer har inte möjlighet att låta sina fastigheter stå tomma. Men jag hade trott att de skulle ha väntat några månader till för att se hurudana beslut vi fattar här i Kimitoön, säger han ändå.

Men visst hade Attendo väntat. Tidigare i januari sade Attendos försäljningschef för ÅU att bolaget ”litade på att något skulle hända inom snar framtid”.

"De tog en medveten risk"

Som bäst pågår en stor utredning kring äldreomsorgen i Kimitoöns kommun. Arbetet utförs av både kommunens tjänstemän och en anställd konsult, som ska vara klar med sitt uppdrag om en dryg vecka.

Guseff tycker ändå inte att det finns fog för kritik.

– Jag tycker inte att kommunen har gjort något fel, säger han.

– Det är en medveten risk som privata aktörer tar då de etablerar sig på en ort utan att ha något avtal i kraft. Den här gången visade det sig att det var en risk som inte lönade sig att ta – åtminstone i det här skedet.

Niklas Guseff vid talarstolen.
Niklas Guseff. Niklas Guseff vid talarstolen. Bild: Amanda Vikman/YLE person,niklas guseff

Han får medhåll av Fri samverkans gruppordförande Rune Friman.

– Kommunens beslutsfattande har väl varit lika långsamt som statens. Det är ju svårt för oss att fatta stora och drastiska beslut när man inte vet hur staten tänker, säger han och tillägger:

– Attendo kom ju hit på eget bevåg. Ingen begärde att de skulle komma hit. Alla företagare tar ju en risk. En del större och en del mindre. Man kan inte beklaga det här heller. Det fanns inget kommunen kunde ha gjort. Mycket är förstås på gång hela tiden. Men det är just det – på gång.

"Finns fortfarande möjligheter till samarbete"

Friman understryker också att man absolut inte vill fatta förhastade beslut när det handlar om äldreomsorgen.

– Det har kanske varit en långsam process, men vi vill göra rätta beslut. Jag hoppas att vi kan samarbeta i framtiden. Jag tror inte att kommunen har möjlighet att hålla de gamla och oändamålsenliga fastigheter vi har, säger Friman.

Man med gult hus i bakgrunden.
Rune Friman. Man med gult hus i bakgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell Rune Friman

I och med att Attendo lägger ner verksamheten i vårdhemmet Pärla blir den nybyggda fastigheten tom.

– Även om de nu stänger boendet så finns det möjligheter att i framtiden samarbeta. Attendo kan själv köra igång verksamheten igen eller alternativt kan vi hyra in oss eller köpa fastigheten. Alla alternativ diskuteras för tillfället, berättar Guseff.

Det är först efter att de nu pågående utredningarnas resultat presenterats som politikerna på allvar kan ta itu med åtgärder.

– Vi har inte sett något alls. Varken siffror eller bokstäver. Vi ska inte säga något ännu. Det kommer att hända mycket under de närmaste veckorna och månaderna, avslutar Guseff.