Hoppa till huvudinnehåll

Över 60 personer omkom i våldsam explosion vid oljeledning i Mexiko

Stora lågor mot en mörk natthimmel sedan ett oljerör börjat brinna i i delstaten Hidalgo i Mexiko. I förgrunden fyra människor.
Stora lågor mot en mörk natthimmel sedan ett oljerör börjat brinna i i delstaten Hidalgo i Mexiko. I förgrunden fyra människor. Bild: EPA-EFE/OASA Mexiko,eldsvådor

Den våldsamma explosionen vid en bränsleledning i Mexiko har nu krävt 66 dödsoffer, uppger guvernören Omar Fayad i delsaten Hidalgo. Ytterligare 85 personer uppges vara saknade.

Explosionen inträffade efter att tjuvar hade borrat ett hål i bränsleledningen som tillhör det statliga oljebolaget Pemex. Det här hände i den lilla staden Tlahuelilpan cirka 100 kilometer norr om huvudstaden Mexico City.

Senare kom ortsbor till platsen för att stjäla bränsle. Då bröt den våldsamma branden ut.

Bränslestölder kostar energibolagen cirka tre miljarder dollar årligen i Mexiko. Hittills i år har kriminella gäng borrat cirka 42 hål dagligen i ledningar i landet.

En brand härjar i bakgrunden efter att en oljeledning börjat brinna i Mexiko. I förgrunden tre människor.
En brand härjar i bakgrunden efter att en oljeledning börjat brinna i Mexiko. I förgrunden tre människor. Bild: EPA-EFE/OASA eldsvådor,Mexiko,Hidalgo

Stölderna utförs av mäktiga drogkarteller som får hjälp av korrumperade anställda vid Pemex, skriver nyhetsbyrån AFP.

President Lopez Obrador utlyste i år en kampanj mot bränsletjuvar. Obrador besökte olycksplatsen i dag. Han har uttryckt sin sorg över det skedda.

Inom ramen för kampanjen har man tömt viktiga bränsleledningar och stationerat ut soldater för att bevaka Pemex produktionsanläggningar.

Kampanjen har lett till bränslebrist och långa köer till bensinstationer. På olycksplatsen har en del invånare hävdat att bristen på bränsle orsakat tragedin.

- Många anlände till platsen med sina bensindunkar på grund av bristen på bränsle, sade ortsbon Martin Trejo enligt nyhetsbyrån AFP.

Soldater i förgrunden, en brand i bakgrunden efter att en oljeledning börjar brinna i delstaten Hidalgo i Mexiko.
Soldater i förgrunden, en brand i bakgrunden efter att en oljeledning börjar brinna i delstaten Hidalgo i Mexiko. Bild: EPA-EFE/OASA Mexiko,eldsvådor

Källor: Reuters, AP, AFP

Läs också