Hoppa till huvudinnehåll

Tillbudet på Helsingfors-Vanda på fredagen - flygplan landade trots flera order om det motsatta

Räddningsfordon på rad på Helsingfors-Vanda flygplats, i väntan på ett flygplan som ska nödlanda.
Arkivbild: Räddningsfordon på rad på Helsingfors-Vanda flygplats, i väntan på ett flygplan som ska nödlanda. Räddningsfordon på rad på Helsingfors-Vanda flygplats, i väntan på ett flygplan som ska nödlanda. Bild: Mellersta Nylands räddningsverk Helsingfors-Vanda flygplats,räddningspersonal,räddningsverksamhet,räddningsfordon,Räddningsverk

Olycksutredningscentralen har fortsatt att utreda fredagens olyckstillbud på Helsingfors-Vanda flygplats.

Ett Turkish Airlines-plan från Istanbul landade efter klockan 17 och därefter använde ett Norwegian Airlines-plan från Krakow samma landningsbana trots att flygledningen hade gett planet order om att avbryta landningen.
Turkish Airlines plan hade inte hunnit lämna landningsbanan i enlighet med planerna.

Chefen för Olycksutredningscentralen Veli-Pekka Nurmi säger att orsaken till tillbudet klarnar först under utredningens gång.

Det som utreds är varför Norwegian-planet inte avbröt landningen och varför Turkish Airlines-planet stannade längre än planerat på landningsbanan.

Nurmi påpekar att båda parters agerande var viktigt med tanke på helheten. Hade det turkiska planet lämnat banan skulle det inte ha funnits något problem.

Norwegian Airlines fick mer än en gång order om att avbryta landningen― Veli-Pekka Nurmi, chef för Olycksutredningscentralen

Flygledningen handlade enligt Nurmi korrekt och beordrade Norwegian Airlines att avbryta landningen eftersom man märkte att landningsbanan fortfarande var upptagen. Ordern att avbryta gavs enligt Nurmi mer än en gång.

Nurmi säger att det inte skulle ha uppstått något problem om Norwegian-planet lytt flygledningens order. Att avbryta är enligt honom en normal åtgärd inom flygtrafiken.

Det är enligt Nurmi helt klart att man måste följa flygledningen order.

Nurmi konstaterar att det är viktigt att reda ut orsaken till olyckstillbudet.

Oenighet om hur farlig situationen var

ANS Finland som ansvarar för flygtrafiktjänsten i Finland beskriver olyckstillbudet i ett pressmeddelande som skrevs på fredagen.

Enligt ANS utvecklades situationen inte till ett olyckstillbud eftersom det turkiska planet hann lämna landningsbanan i tid.

Enligt Iltalehti har Nurmi uttryckt förvåning över ANS ståndpunkt.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel om ämnet.

Artikeln uppdaterades 20.1.2019 med källhänvisning.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes