Hoppa till huvudinnehåll

Ärliga människor i Karleby – en solskenshistoria om en 20-eurossedel som kom tillrätta

En 20-euros seel.
En 20-euros seel. Bild: YLE/Rolf Granqvist pengar,20 euro note,valutor,20-euros sedel

Vad gör du om du hittar 20 euro i ett varuhus? Åker sedeln ner i fickan eller tar du den till informationen så att den rätta ägaren kan få tillbaka sedeln?

Nina Savolainen i Karleby kan nästan inte tro det som hände henne i november. Hon skickade sina barn, 11 och 13 år, för att handla till Prisma.

- Min dotter la sedeln i fickan. Jag sa åt henne att sätta den i plånboken så den inte faller, men hon sa bara att jag öppnar inte fickan så den faller inte.

Hur det nu gick så var sedeln ändå borta när de skulle ställa sig i kassakön. Barnen ringde sin mamma och gick runt och letade efter sedeln.

Jag tänkte att den är försvunnen, att om någon hittar en peng så lägger man bara den i fickan och går vidare

Savolainen ringde till informationen i varuhuset, men hade inga större förhoppningar om att någon skulle ha tagit dit sedeln.

- Jag tänkte att den är försvunnen, att om någon hittar en peng så lägger man bara den i fickan och går vidare.

Men beskedet var att någon precis hade fört dit sedeln.

7-åring och gyllene regeln

Det var en sjuåring som hade hittat sedeln. Savolainen fick reda på att han tillsammans med sin mamma hade funderat på hur de hoppas att någon annan skulle göra om det var han som råkat ut för samma situation.

Efter händelsen sa också Savolainens barn att så där kommer de också att göra om de någon gång hittar något.

- De var så glada att någon faktiskt gjorde så här.

Savolainen fick senare kontakt med personerna som lämnat sedeln till informationen. Det var Sandra Dabnell-Sjöstrand och sonen Emil.

Jag tänkte att jag ska lära honom att man ska bete sig som man vill att andra ska bete sig mot en själv

De hittade sedeln på golvet i närheten av kassorna. Först kollade de runt om någon grävde i fickorna eller såg ut att ha tappat något. Men ingen verkade leta efter något så då började de fundera på vart man kan ta sedeln.

- Jag tänkte att jag ska lära honom att man ska bete sig som man vill att andra ska bete sig mot en själv.

Dabnell-Sjöstrand förklarade hur tråkigt det skulle vara om det var en annan pojke som tappat sina besparingar.

Att det sedan faktiskt var ett barn som tappat sedeln gjorde inte saken sämre för Emil.

- Det gjorde vår Emil glad också, när han förstod att de fått tillbaka pengarna.

Folk kommer ofta med sedlar

Det här var inte alls en engångsföreteelse, säger försäljare Merja Luokkala på Prisma i Karleby. Enligt henne sker det rätt så ofta att folk kommer med upphittade sedlar till informationen.

- Vi har en bankomat utanför också och där händer det ofta att sedlar faller då någon tar ut pengar. Så folk kommer in med sedlar därifrån också, säger Luokkala.

bankautomat,
bankautomat, Bild: Elina Melamies / YLE bankautomat

Såklart lämnas också plånböcker in till informationen. Från informationen ringer man då upp ägaren om det finns namnuppgifter i börsen.

Men att folk lämnar tillbaka lösa sedlar?

- Folk tänker på andra och bryr sig. Många säger att de tänker att det kanske är ett barn som har tappat sin peng och då känns det sorgligt om barnet inte får tillbaka den, säger Luokkala.

Finländare utmärkte sig

Finland har tidigare briljerat i fråga om ärlighet. Tidsskriften Det bästa, eller Readers Digest, gjorde för några år sedan ett test i 17 städer i Europa. Tidningen placerade ut plånböcker på olika håll. Helsingfors placerade sig på första plats då 11 av 12 plånböcker returnerades.

I World happiness report som görs av FN (Sustainable Development Solutions Network) placerar sig Finland i topp för år 2018. I rapporten beaktas bland annat inkomst men också sådant som tillit och generositet.