Hoppa till huvudinnehåll

Formbesked av Matilda Bogdanoff i NÅID-mästerskapet – klarade EM-gränsen i häcklöpning: ”Bara rullade på”

Matilda Bogdanoff i farten.
Matilda Bogdanoff. Matilda Bogdanoff i farten. Bild: Juha Tamminen/All Over Press Matilda Bogdanoff

HIFK:s Matilda Bogdanoff beslut att återvända till häcklöpningen börjar bära frukt. Bogdanoff blev bara en hundradelssekund från sitt personbästa i Helsingfors på söndagen och klarade samtidigt EM-gränsen på 60 meter häck.

Enligt ett pressmeddelande från Idrottsförbundet fattade Bogdanoff beslutet att satsa på häcklöpning igen inför den pågående inomhussäsongen. Problem med vristen ska ha orsakat problem med längdhoppet – som de senaste åren varit i fokus för HIFK-friidrottaren.

Med facit på hand verkar det ha varit helt rätt beslut.

Bogdanoff klockade in 8,13 på 60 meter häck på NÅID:s inomhusmästerskapstävlingar i Kvarnbäcken i Helsingfors på söndagen och klarade samtidigt gränsen för inomhus-EM i Glasgow (8,20).

– Det var första gången för säsongen som jag fick löpa två gånger i en och samma tävling. Den första löpningen var helt vanlig, men i den andra märkte jag hur det bara började rulla på, summerar Bogdanoff på förbundets hemsidor.

Det fem år gamla personbästat 8,12 kan ryka snart, menar hon.

– Starten kan ännu bli bättre, men mot slutet fungerade det trevligt. Jag klarade av att ta häckarna med den rytmen som jag hade planerat, säger Bogdanoff.

Kuivisto sparrade på 400 meter, Sibbo-Vargarna dominerade på sprintersträckan

Tävlingen på 400 meter blev i sin tur en uppgörelse mellan Turun Toverits Milja Thureson och Borgå Akilles Sara Kuivisto. Den här gången var det Åbolöparen som var 19 hundradelssekunder starkare.

Thureson tog också hem segern på damernas 60 meter.

För Kuivisto var det ändå viktigast att försöka hitta tävlingstouchen inför inomhus-EM.

– Träningsperioden har gått väldigt bra. Jag vet inte ännu helt säkert hur jag kommer att tävla i vinter, men det känns som att jag inte kunde ha gjort något bättre, säger Kuivisto.

På herrarnas 60 meter var det tvådubbelt Sibbo-Vargarna som stod för de snabbaste tiderna. Joona Luotonen satte personbästa med 6,97 i finalen medan klubbkamraten Eljas Aalto klockade in 6,98 i försöksheaten.

IF Raseborgs Tomas Söderlund stod i sin tur för inomhussäsongens längsta inhemska båge då han noterades för 18,30 i kulstötningstävlingen.

Samtliga resultat från tävlingarna hittas här.