Hoppa till huvudinnehåll

Horsbäckföretagare: Högst på önskelistan är ett större byggvaruhus

Till vänster Bengt Ahtola, längst till höger Kim Ahtola tidigare respektive nuvarande ägare på byggföretaget Contrak.
Pappa Bengt Ahtola och sonen Kim Ahtola börjar ofta dagen med en kopp kaffe och träff med de andra företagarna. Till vänster Bengt Ahtola, längst till höger Kim Ahtola tidigare respektive nuvarande ägare på byggföretaget Contrak. Bild: Yle / Fanny Landén Västnyland,Horsbäck,Ekenäs,wi-box

Horsbäck, området mellan Ekenäs och Karis, har vuxit lavinartat sedan företagaren Bengt Ahtola först prövade sin lycka här för 25 år sedan.

- Min kompanjon bodde i Ekenäs och jag i Karis så det här lågt lämpligt mitt i, berättar Bengt Ahtola som grundat byggföretaget Contrak.

Numera driver han företaget med sin son Kim Ahtola.

Bra anda företagare emellan

Morgonen inleds ändå oftast med en kopp kaffe på Wibox café i Horsbäck.

- Vi är omkring tio stycken som samlas här varje morgon och talar om väder och vind, berättar Bengt Ahtola.

Såväl han som sonen är nöjda över sammanhållningen företagare emellan i Horsbäck.

- Vi har en bra anda. Vi ordnar till exempel Horsbäckdagen och en höstfest tillsammans, det visar att vi kan samarbeta, berättar Kim Ahtola som uppskattar att ungefär 100 företagare är verksamma på området.

Bra läge mellan Karis och Ekenäs

Det är en milsvid skillnad till hur det såg ut då Bengt Ahtola först landade här med sitt företag år 1994.

- Då i början var vi ganska få företagare. De senaste tio åren har det faktiskt kommit mycket folk och man beställer tjänster av varandra och det fungerar bra, säger han.

Trots att det ganska långt var slumpen som avgjorde att han placerade verksamheten just här visade det sig vara ett gott val.

- Det är bra logistiskt sätt. Vi har jobb såväl i Bromarv som i Ingå och då är det bra att vi är placerade mitt i, konstaterar Kim Ahtola.

"Byggvaruhus skulle hämta en jämnare ström kunder"

Kim Ahtola och pappan har byggt ett stort antal affärshallar i området till de lokala företagarna och några till är i görningen.

Den näringsidkare står högst på Kim Ahtolas önskelista är någon som skulle hämta ett byggvaruhus till området. Det skulle ge en jämnare ström kunder till området tror han.

Staden vill möjliggöra skräddarsydda planer

Utvecklingspotentialen i Horsbäck är många och staden håller som bäst på att slutföra en delgeneralplan som den arbetat på i flera år.

Den görs för att underlätta för nya företagare som vill verka i området.

Det berättar Simon Store, stadsplaneringsarkitekt.

- Vi skapar möjligheter att göra snabbare skräddarsydda planer och att kunna stöda olika idéer och företag som vill etablera sig. Det har blivit mer och mer så att företagare väljer en plats på kort varsel och då måste kommunen ha grunden i skick.

Artikeln bygger på en intervju av Malin Valtonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland