Hoppa till huvudinnehåll

Märta-Lisa Westmans kulturgärning hyllas på söndagen

Märta-Lisa Westman
Märta-Lisa Westman. Arkivbild. Märta-Lisa Westman Bild: YLE/Roy Fogde Märta-Lisa Westman,campus allegro

Söndagen den 20.1 ordnas i Jakobstad en hyllning till Märta-Lisa Westman. Westman var en känd profil för många i staden - som politiker, som rektor och som engagerad på många olika håll. Hon avled i cancer år 2018.

Kajsa Dahlbäck, enhetschef på Novia och VD för Schaumansalen berättar att det var Anna-Maja Henriksson och Sören Lillkung som i höstas tog kontakt med henne.

- De undrade om man på något sätt kunde lyfta fram Märta-Lisas livsgärning för kulturlivet i regionen. Nu har vi därför samlat ihop alla konstformer som vi har här i Campus Allegro till söndagens program.

Aktiv på många håll

Genom åren hade Märta-Lisa många politiska förtroendeuppdrag. Hon var också lärare i finska och rektor för Oxhamns skola.

Kaj Ahlsved är musikpedagog på musikhuset. Han hann aldrig ha Märta-Lisa som lärare. Däremot stiftade han bekantskap med henne i många andra sammanhang knutna till musik- och konstutbildningen.

Tidvis var Märta-Lisa ett ”allmänt nödnummer” som Kaj kunde ringa till då det blåste snålt kring musikutbildningen i Jakobstad. Då hjälpte hon till så gott hon kunde.

- Då jag skrev musikinstitutets 40 års-historik, insåg jag att hennes namn började dyka upp i årsberättelserna redan i slutet av 70-talet. Så hon var med redan då som grunden för institutet lades.

Då Campus Allegro byggdes i Jakobstad så var Märta-Lisa Westman aktiv också där, genom understödsföreningen Pro Allegro.

- Den har ju en viktig uppgift. Till exempel värd- och värdinneverksamheten betyder mycket för hur publiken tas emot och är guld värd, säger Kajsa Dahlbäck.

Program och "ordet fritt"

Söndagens hyllningsfest hålls i Campus Allegro, med start kl 15. Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP) inleder med att hålla ett tal.

Under hyllningsfesten kommer studerande från yrkesakademin Novia och från Jakobstads musikinstitut att framföra musik. Det blir också förevisning av ett bildspel och så presenteras en ny bildkonstbok.

En studerande från scenkonstutbildningen deltar också och så kommer Christoffer Sundqvist att framföra en sats ur en klarinettkonsert av Mozart.

Efter programmet blir det kaffeservering och ordet fritt. Då kan de som vill säga några ord eller framförallt musikstycke.

- Mitt intryck är att hon har arbetat för så många här i trakten att det är viktigt att alla får en chans att berätta om sin upplevelse av henne, säger Kajsa Dahlbäck.

Kajsa hoppas att det är en brokig samling som sluter upp på söndagen för att hylla Märta-Lisa och hennes livsgärning. Det kan vara släkt och vänner till de som uppträder, folk som jobbade tillsammans med Märta-Lisa, hennes forna elever och så vidare.

Läs också