Hoppa till huvudinnehåll

Nyman: Lärdomsåren förbi för konståkarna Lindfors och Peltonen – dags att ta nästa steg mot Europatoppen

Analysvinjett med konståkaren Viveca Lindfors i bild.
Viveca Lindfors ligger femma i EM-åkarnas säsongsbästastatistik. Analysvinjett med konståkaren Viveca Lindfors i bild. Bild: EPA / Mauri Ratilainen Viveca Lindfors,Marianne Nyman

Med erfarenhet av tre respektive två tidigare EM-tävlingar hör Viveca Lindfors och Emmi Peltonen till den mer rutinerade halvan av startfältet i EM i Minsk. Lyckas de inte klättra i resultatlistan är det en besvikelse, skriver Yle sportens konståkningsreferent Marianne Nyman.

Medan sexfaldiga Europamästaren Javier Fernandez’ trettonde EM kommer att bli hans sista, presenterar Finland i Minsk ett nytt isdanspar, en ny manlig åkare - samt två “rutinerade” 19-åriga damåkare som ska upp till bevis.

Under de senaste säsongerna har Viveca Lindfors och Emmi Peltonen varsin gång tagit en topp-tio-placering i EM och visat att finländsk damåkning är på gång igen efter de magra år som följde efter Laura Lepistös, Kiira Korpis och Susanna Pöykiös framgångar.

Då Lindfors nu gör sin fjärde och Peltonen sin tredje EM-start, är lärdomsåren förbi.

Nu ska hoppsäkerheten vara på en sådan nivå att vi kan vänta oss i det närmaste felfria program av bägge åkarna.

Inför EM ligger Lindfors femma i säsongsbästastatistiken över de 37 deltagande damerna. Före sig har hon endast tre starka ryskor och Belgiens Loena Hendrickx. Peltonen ligger nia.

Under damkonståkningens finländska storhetstid under 2000-talets första decennium lyckades Laura Lepistö ta medalj i sitt första EM, Kiira Korpi i sitt tredje och Susanna Pöykiö i sitt fjärde.

Konståkaren Emmi Peltonen i sitt tävlingsprogram 2018.
Emmi Peltonens bästa EM-placering hittills är nionde platsen från ifjol. Konståkaren Emmi Peltonen i sitt tävlingsprogram 2018. Bild: EPA / Mauri Ratilainen Emmi Peltonen,Konståkare

Två vill bli tre

På basen av säsongens tidigare tävlingar känns det ändå orealistiskt att tala om medalj för Lindfors och Peltonen, men med lyckade åk kan de tillsammans åstadkomma något gott för finländsk konståkning.

Skulle summan av de blåvita damernas placeringar i EM bli 13 eller mindre, skulle det ge Finland möjlighet att sända tre damer till EM nästa år.

Senast så skedde var år 2011. I år är det bara Ryssland som får ställa upp med tre åkare.

Just nu har Finland flera EM-dugliga åkare i damklassen som väntar på sin chans.

Förutom Lindfors och Peltonen har Jenni Saarinen, Linnea Ceder och Vera Stolt överskridit de tekniska poänggränser som krävs för att få tävla både i EM och VM.

Ryska dominansen fortsätter trots att medaljtrio fattas

I damernas absoluta Europatopp fortsätter den ryska dominansen.

Enligt rysk kutym är det medaljörerna i den nationella mästerskapstävlingen som får åka till EM.

I år gick medaljerna till åkare som är för unga för att få tävla i damklassen i de internationella mästerskapen. Därför representeras Ryssland av de åkare som slutade fyra, femma och sexa.

Det säger en del om nivån i Ryssland, då olympiska mästaren Alina Zagitova, 16, fick nöja sig med en fjärde plats i de ryska mästerskapen.

Visserligen har hon inte varit lika säker i vinter som hon var fram till OS ifjol, men hon ligger ändå i topp i den internationella säsongsbästastatistiken.

De två andra ryskorna är debutanter, Stanislava Konstantinova, 18 och Sofia Samodurova, 16.

Dubbla världs- och Europamästaren, OS-silvermedaljören Jevgenija Medvedeva, 19, blev bara sjua hemma i Ryssland och därmed utan EM-biljett.

EM i Minsk inleds med damernas kortprogram onsdag förmiddag.

Roman Galay gör debut

Konståkningsfansen har i några år gått och väntat på att Roman Galay, 20, ska stiga fram som ny etta i Finland.

Han var nära en EM-plats redan 2016, men misslyckades i FM där han hade chansen att överskrida Valtter Virtanens säsongsbästapoäng.

De följande två säsongerna har till stor del spolierats av en fotskada, som till slut krävde operation och en lång rehabilitering.

FM i december blev vändpunkten och nu får ryskfödde Galay äntligen göra EM-debut.

De poäng Galay fick för sitt kortprogram i FM (69,27) kommer sannolikt att räcka till för final i EM.

Det är nu upp till åkaren själv att få till trippelaxeln och de övriga trippelhoppen på samma sätt som i Kouvola för några veckor sen.

I EM deltar 37 herråkare av vilka 24 går till final.

Konståkaren Roman Galay poserar utanför isrink 2018.
Roman Galay studerar och tränar numera i huvudsak i S:t Petersburg. Konståkaren Roman Galay poserar utanför isrink 2018. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Konståkare,konståkning,Roman Galay

Fernandez tar farväl

I Minsk avslutas en era då sexfaldiga Europamästaren Javier Fernandez tackar för sig.

Spanjoren har tävlat i EM varje år sedan debuten som 15-åring år 2007.

I vinter har Fernandez i huvudsak turnerat med sin isshow Revolution On Ice, men kring årsskiftet återvände han till Toronto för att finslipa två gamla tävlingsprogram för avskedstävlingen.

Herrarna inleder sin tävling i Minsk på torsdag förmiddag.

Singelåkarna som gör succé som isdansare

För tre år sen sadlade singelåkarna Juulia Turkkila och Matthias Versluis om och blev isdansare.

Turkkila hann som singelåkare representera Finland fyra gånger i både EM och VM åren 2011-2014 och var som bäst tolva i EM.

Liksom Turkkila vann Matthias Versluis FM-guld i singelåkning år 2014, men en skada strax innan EM ledde till att den emotsedda debuten inte blev av.

Nu debuterar 24-åringarna på EM-isen som isdansare.

De efterträder tidigare träningskamraterna Cecilia Törn och Jussiville Partanen, som efter den uteblivna OS-platsen till Pyeongchang tappade motivationen och drog sig tillbaka från tävlingsisarna.

Törns och Partanens bästa EM-placering blev en femtonde plats.

Under tiden har Juulia Turkkila och Matthias Versluis under sina knappt tre år som isdansare utvecklats på alla fronter.

I den officiella ISU-statistiken ligger paret på elfte plats bland de 25 par som är med i Minsk.

Isdansarna Juulia Turkkila och Matthias Versluis i sin rytmdans 2018.
Juulia Turkkila och Matthias Versluis i rytmdansen vars rytm i vinter är tango. Isdansarna Juulia Turkkila och Matthias Versluis i sin rytmdans 2018. Bild: EPA / Mauri Ratilainen Juulia Turkkila,Matthias Versluis,isdansare,isdans

I kampen om medaljerna väntas guldet för femte året i följd gå till fransmännen Gabriella Papadakis och Guillaume Cizeron. Inget annat par har kommit i närheten av deras poäng i vinter.

De två övriga medaljerna går sannolikt till Ryssland.

Isdanstävlingen kör igång på fredag förmiddag.

I paråkning har Finland inga representanter.

Största förhandsfavoriter är de regerande mästarna Jevgenija Tarasova-Vladimir Morozov från Ryssland och statistikettorna Vanessa James-Morgan Cipres från Frankrike.

EM i konståkning sänds direkt i Yle Arenan och i sammandrag på TV2 onsdag till söndag, 23.1-27.1.