Hoppa till huvudinnehåll

Sammandrabbningar i Aten - tiotusentals greker protesterar mot namnavtalet med Makedonien

Demonstranter har kastat sten, brandbomber och målfärg mot kravallpolisen i Aten. Polisen har svarat med tårgas. Söndagens protest är en av de största grekiska protesterna hittills mot avtalet med Makedonien om det norra grannlandets nya namn - Nordmakedonien.

Organisatörerna för söndagens protester hade hoppats att över 600 000 människor skulle delta och enligt dem skulle tusentals bussar med demonstranter komma ner till Aten från de norra delarna av landet.

Enligt polisens uppskattningar deltog ungefär 60 000 människor i demonstrationen i Aten och bara ungefär 300 bussar med demonstranter hade kommit från norr.

Ändå beskrivs söndagens protest som en av de största grekiska protesterna mot namnavtalet med Makedonien, åtminstone såhär långt.

Demonstranter samlade på Syntagmatorget invid parlametet på söndagen 20.1.2019.
Demonstranter samlade på Syntagmatorget invid parlamentet på söndagen 20.1.2019. Demonstranter samlade på Syntagmatorget invid parlametet på söndagen 20.1.2019. Bild: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS Grekland,Nordmakedonien,Prespes agreement,demonstrationer

Namnkonflikten har pågått i decennier och lett till att Grekland blockerat Makedonien från medlemskap i både Nato och EU.

I juni i fjol undertecknade Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Makedoniens premiärminister Zoran Zaev avtalet om Makedoniens namnbyte till Republiken Nordmakedonien.

Makedoniens parlament har redan gett grönt ljus för namnavtalet.

Så sent som i onsdags klarade Tsipras med minimal marginal en förtroendeomröstning i det grekiska parlamentet gällande namnavtalet.

I morgon måndag ska det grekiska parlamentet börja debattera själva avtalet och enligt planerna ska omröstningen om det hållas på fredag.

Präster, unga nationalister och äldre kvinnor i demonstrationståget mot namnavtalet med Makedonien i Aten 20.1.2019.
Det var en blandad samling som deltog i demonstrationståget i Aten på söndagen. Präster, unga nationalister och äldre kvinnor i demonstrationståget mot namnavtalet med Makedonien i Aten 20.1.2019. Bild: EPA-EFE/Yannis Kolesidis Grekland,Nordmakedonien,Prespes agreement,Demonstrationer

De greker som demonstrerat i Aten på söndagen anser att Makedonien är en geografisk och historisk region i norra Grekland - det landskap som var utgångspunkten för Alexander den stores rike.

De accepterar inte heller kompromissen, namnet Republiken Nordmakedonien.

Också i Makedonien har det förekommit hårt motstånd i konservativa kretsar mot att ge avkall på namnet Makedonien.

Demonstrant släpas bort av polis i Aten under demo mot namnavtalet med Makedonien. 20.1.2019.
Demonstrant släpas bort av polis i Aten under demo mot namnavtalet med Makedonien. 20.1.2019. Bild: AFP / Lehtikuva Grekland,Nordmakedonien,demonstrationer

Källor: Reuters, AP, Yle