Hoppa till huvudinnehåll

EIF:s mittback William Lindqvist inte orolig över spelarflykten: "Vi har många ivriga spelare på kommande"

William Lindqvist sparkar bollen.
EIF:s William Lindqvist förbereder sig för sin femte säsong i division 1. William Lindqvist sparkar bollen. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs,Västnyland,Raseborg,Ekenäs IF,Ettan,william lindqvist

EIF:s mittback William Lindqvist är inte särskilt orolig fast flera spelare från succélaget i fjol har valt att lämna klubben. Vi har många ivriga spelare på kommande till EIF, säger Lindqvist som själv har tecknat på för en femte säsong med EIF i division 1.

Ekenäs IF placerade sig sensationellt på tredje plats i näst högsta fotbollsserien division säsongen 2018. Laget som också lyckades ta sig till semifinal i finska cupen har tappat en hel drös spelare efter säsongen.

Sammanlagt sju spelare har lämnat klubben; Chakib Hocine, Riku Selander, Hanson Boakai, Jonathan Jäntti, Jacob Bushue och Atte Sihvonen har lämnat EIF för spel i andra klubbar.

Lagkaptenen Johan Estlander avslutade sin karriär i höstas. Han blir akademilagets tränare i Ekenäs IF.

Många tryoutspelare

Mittbacken William Lindqvist, 21 år, är inte orolig fast många spelare lämnat laget.

- Vi har haft många tryoutspelare, många fler än tidigare år. De är ivriga och vill komma och visa vad de kan. De har också visat att de vill spela för EIF, säger han.

Porträttbild på William Lindqvist.
William Lindqvist, Ekenäs IF. Porträttbild på William Lindqvist. Bild: Bubi Asplund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs,Västnyland,Raseborg,Ekenäs IF,Ettan,william lindqvist

På lördagen (19.1) spelade Ekenäs IF en träningsmatch mot ligalaget IFK Mariehamn. Matchen spelades i Eckeröhallen på Åland.

Lindqvist säger att EIF spelade en bra match.

- Fast många av oss spelade första gången med varandra tyckte jag att vi spelade riktigt fin fotboll.

Åtta spelarkontrakt

IFK Mariehamn vann matchen med siffrorna 2-0 (2-0).

- Jag spelade hela första halvleken och i pausvilan blev jag utbytt. Vi bytte nästan hela laget i paus.

- Om jag kommer ihåg rätt hade vi närmare 15 tryoutspelare med på matchen. Flera av dem visade nog att de har talang, säger Lindqvist.

För tillfället har EIF åtta spelarkontrakt för säsongen 2019. Akseli Ollila, Joel Akpini, Joachim Böckerman, Mehdi el Moutacim, Simon Lindholm, Zacharias Ekström, William Lindqvist och Ville Sevon är spelklara för EIF.

Två spelare fightas om bollen.
Zacharias Ekström är en av de spelarna som fortsätter i EIF också säsongen 2019. (Arkivbild). Två spelare fightas om bollen. Bild: Yle / Patric Westerlund fotboll,Raseborg,Västnyland,Ekenäs,Ekenäs IF,AC Oulu,Ettan,fotbollsspelare,ekenäs centrumplan

Också tränarduon Gabri Garcia Xatart och Guillem Santesmases fortsätter i EIF och lär komma till Ekenäs inom en vecka.

Det skulle väl vara bra att ha en målspottare och några rivjärn på mittfältet― William Lindqvist, EIF

Lindqvist har vissa önskemål över hurudana spelartyper EIF skulle behöva.

- Det skulle väl vara bra att ha en målspottare och några rivjärn på mittfältet.

Finska cupen kör i gång i början av februari. EIF inleder cupspelet mot TPS i Åbo. Lindqvist tror EIF är klar för cupmatcherna.

- Vi har inte så många kontrakt nu, men jag tror nog det kommer att ske en hel del i laget före det, säger hon.

Den nionde februari ska EIF möta nyblivna division 1-laget TPV från Tammerfors på Centrumplan. Om det kalla vädret håller i sig tror Lindqvist inte att den matchen spelas i Ekenäs.

- Jag har inte heller hört talas om någon reservplan för den matchen.

Nöjd med sin insats i landslaget

Förra veckan deltog Lindqvist i ett läger med U21-landslaget. Lägret ordnades i Eerikkilä och där spelade landslaget två träningsmatcher. U21-laget förlorade mot Ilves (1-2) och mot TPS (0-1).

- Jag spelade andra halvleken i båda matcherna. Jag är ganska nöjd med min insats, vi är ju i början av året så formen är väl lite si och så för de flesta spelarna.

Efter att säsongen tog slut i slutet av oktober var Lindqvist tvungen att hålla en paus i träningen på grund av en skada i ena baklåret.

- Från och med slutet av november och i december har jag tränat fast det har inte varit så lätt när vädret har varit utmanande, säger han.

Hård konkurrens i landslaget

Huruvida Lindqvist är med då U21-landslaget i mars samlas nästa gång på läger är oklart. Lägret ordnas i spanska Marbella.

- Jag tror inte någon av spelarna ännu vet om de är med där eller inte.

William Lindqvist (nr 4) med bollen i landskampen mot Finland i Salo i september 2014.
William Lindqvist i landslagsdressen hösten 2014. William Lindqvist (nr 4) med bollen i landskampen mot Finland i Salo i september 2014. Bild: Yle/Patric Westerlund talanger,Ekenäs

Konkurrensen om platserna i landslaget är hård.

- För att få en position som mittback i laget tävlar kanske ett tiotal andra spelare. Jag måste nog göra mitt bästa i våra matcher för att kunna hålla min plats i landslaget.

U21-landslaget förbereder sig för EM-kvalmatcherna som kör i gång i september.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland