Hoppa till huvudinnehåll

Förslag: Naturum i Ekenäs får ett år till

Bakom en lucka gömmer sig kattugglan.
Barn får lära sig om vår natur på informationscentret Naturum. Bakom en lucka gömmer sig kattugglan. Bild: YLE/Malin Valtonen Ekenäs,naturutställning

I och med att turistbyrån tillfälligt kommer att fungera i samma lokal som Naturum, det vill säga byggnaden vid Strandallén 5 i Ekenäs, så föreslår stadsutvecklingssektionen att Forststyrelsen slipper den höjda hyran.

I augusti skrev Västra Nyland att Ekenäs Naturum riskerar stänga.

Naturum har fungerat i ett gammalt saltmagasin, tidigare Gnägget, i Norra Hamnen i Ekenäs och hyresavtalet löper ut i januari i år.

Forststyrelsen önskade ett fortsatt hyresavtal för ett år med samma premisser som tidigare för att kunna fortsätta.

Nya hyran för hög

På grund av ekonomiska utmaningar menade Henrik Jansson vid Forststyrelsen att man annars inte kan fortsätta verksamheten.

Hyran för Strandallén 5 skulle enligt stadens nya bestämmelser för hyror för fastigheter ha fallit inom kategori tre, vilket i rena pengar betyder drygt 2000 euro i månaden.

Hittills har Forststyrelsen betalat en årlig hyra på 200 euro.

Henrik Jansson tar emot en bunt papper av Jonna Engström-Öst i Ekenäs naturum.
Jonna Engström-Öst räcker över namnlistan till Henrik Jansson från Forststyrelsen. Henrik Jansson tar emot en bunt papper av Jonna Engström-Öst i Ekenäs naturum. Bild: Malin Valtonen / Yle Ekenäs,Forststyrelsen,henrik jansson

Hotet om stängning väckte bestörtning hos lojala besökare som samlade ihop en lista på över 700 namn för att bevara Naturum i Ekenäs.

Också stadens turistchef Ville Vuorelma menade att det är otänkbart informationscentret stänger.

En grupp människor står utanför en röd byggnad som är Ekenäs naturum.
Många anser det viktigt att Naturum kan fortsätta. En grupp människor står utanför en röd byggnad som är Ekenäs naturum. Bild: Malin Valtonen / Yle Ekenäs,jonna engström-öst

Nu är alltså förslaget att Ekenäs Naturum kan fortsätta som förut så länge turistbyrån huserar på samma adress.

Byrån flyttade från det gamla stadshuset vid Rådhustorget till det nya stadshuset i december och nu ges turistinformation också vid Ekta museum.

I Västnyland sköter Forststyrelsen också om till exempel nationalparken i Ekenäs skärgård och Uddskatan i Hangö.

Naturum bildar bland annat dagisbarn och skolelever i angelägenheter som berör Östersjön.

Det är stadsstyrelsen som fattar det slutliga beslutet gällande hyresavtalet för Strandallén 5.

Ändring onsdag 23.1 kl 16.35. Meningen: "Byrån flyttade från det gamla stadshuset vid Rådhustorget i december och är tillfälligt hemlös tills de nya lokalerna vid Ekta museum är klara." ändrades till "Byrån flyttade från det gamla stadshuset vid Rådhustorget till det nya stadshuset i december och nu ges turistinformation också vid Ekta museum."