Hoppa till huvudinnehåll

Hårt språk och rasism i tidningen Loviisan Sanomats Facebookgrupp: "Vi reagerar så snabbt vi kan"

Loviisan Sanomat facebook-sida på mobil
Loviisan Sanomat facebook-sida på mobil Bild: Yle/ Stefan Paavola Loviisan Sanomat,Lovisa,loviisan sanomats facebook-grupp

I Loviisan Sanomats Facebookgrupp är tonen ofta hård och diskussionen handlar om frågor som inte har med staden Lovisa att göra. Sexualbrotten i Uleåborg och Helsingfors har satt fart på diskussionen om invandring.

En vanlig torsdag förmiddag fylls Loviisan Sanomats Facebookgrupp av länkar till kvällstidningarnas artiklar om de misstänkta sexualbrotten i Uleåborg och Helsingfors.

I kommentarerna är språket hårt. Vid en första titt är det svårt att se vilka kommentarer som är rasistiska och vilka som bara använder ett färgstarkt språk.

I gruppen finns också inlägg som är vanliga i invånargrupper. Bortsprungna katter och snöplogning blandas med invandrardebatt.

Efter en halvtimmes genomgång hittar Yle Östnyland en handfull kommentarer som är rasistiska. Det handlar om kommentarer som är nedlåtande mot invandrare, och som önskar dem ut ur landet.

man med telefon
Arto Henriksson är chefredaktör för Loviisan Sanomat och modererar gruppen. Arkivbild från 2015. man med telefon Bild: Yle/Mikael Kokkola arto henriksson

Facebookgruppen har över 7 800 medlemmar och antalet ökar. Arto Henriksson som är chefredaktör för Loviisan Sanomat säger att det tidvis är ansträngande att moderera gruppen men han ser också ett värde i den.

- Loviisan Sanomat har också en Facebooksida som är betydligt mindre aktiv. Det finns både fördelar och risker med att ha en grupp. Aktiviteten är större i en grupp än på sidor. Vår grupp har mest trafik av alla östnyländska sidor. Vi har nästan 8 000 medlermmar och över 6 000 av dem är aktiva enligt Facebooks statistik, säger Henriksson.

Kommentarer rensas bort om de blir anmälda

Modereringen av gruppen baserar sig på att medlemmarna anmäler osakliga kommentarer.

- Vi reagerar så snabbt som möjligt på anmälningar. Alla i gruppen kan anmäla en kommentar och så får moderatorn en push notis.

Ändå finns det kommentarer i Facebookgruppen som är rasistiska. Några av dem ser Henriksson själv inte som direkt rasistiska.

Andra säger han att borde tas bort från gruppen, men de har blivit kvar eftersom ingen anmält dem.

- Vi tillåter inte hatpropaganda och rasism. Men i princip finns det inget ämne som man inte skulle få diskutera. Invandring, behovet av arbetskraftsinvandring, och problem med invandring är känsliga frågor som man ska få ta upp; det finns inte några tabun. Men språket måste följa lag och ordning. Det får inte förekomma hets mot folkgrupp, säger Henriksson.

Efter intervjun tas de rasistiska kommentarerna bort från gruppen.

Loviisan Sanomat följer med gruppen också på kvällar och veckoslut, men har inte resurser att moderera den dygnet runt.

32 portförbjudna profiler

Arto Henriksson medger att språket kan bli grovt i Loviisan Sanomats Facebookgrupp. Men dåligt och fult beteende leder inte automatiskt till att man blir portad från gruppen.

- Medlemmarna i gruppen använder ofta ett fult språk och svärord, oberoende av vilken åsikt de har. Visst är det jobbigt. Men det är inte meningen att vi ska börja lära vuxna människor hur de använder sitt språk.

32 Facebookprofiler är för tillfället blockerade från gruppen. Vissa personer har flera Facebookprofiler och när en portas återvänder de med ett lite annat namn.

Osakliga kommentarer och rasism har förekommit under en längre tid i gruppen. Yle Östnyland har följt med läget och skrev senast om stämningen i gruppen i december 2016.

Också innehåll som inte gäller Lovisa är tillåtet

Yle Östnylands reporter hittar en länk till en främlingsfientlig Youtubekanal i Loviisan Sanomats Facebookgrupp.

Arto Henriksson säger att Loviisan Sanomat inte kan granska allt innehåll som finns bakom de länkar medlemmarna lägger in i gruppen.

Medlemmarna i Facebookgruppen får välja fritt vad de skriver om.

- Vi har inte haft någon begränsning att man bara skulle få skriva om saker som gäller Lovisa. Många stora frågor, som invandringen, engagerar också Lovisabor. Det är ganska omöjligt att ha en sådan begräsning i gruppen att man inte skulle få diskutera vad som händer utanför Lovisa stads gränser, säger Arto Henriksson.

KSF Media: Vi hinner inte alltid reagera så snabbt som man borde

Loviisan Sanomat hör till KSF Media. Susanna Landor som är ansvarig utgivare säger att KSF Media ser det som värdefullt att Lovisaborna är engagerade och har ett intresse för närsamhället.

- Det finns människor som inte håller sig till en god ton eller helt enkelt gör övertramp och använder ett språk som inte är sakligt, säger Landor.

Hufvudstadsbladets chefredaktör Susanna Ilmoni
Susanna Landor, ansvarig utgivare på KSF Media. Hufvudstadsbladets chefredaktör Susanna Ilmoni Bild: Sus productions satir,humor,politisk humor,Hufvudstadsbladet,susanna ilmoni

Hon konstaterar att Loviisan Sanomat som en liten tidning har knappt med resurser för moderering.

- I en så pass stor och aktiv grupp finns det ibland inlägg som säkert borde plockas bort snabbt, och vi hinner inte alltid reagera så snabbt som vi borde. Men efterhand försöker vi plocka bort sådant som går över gränsen.

KSF Media har ett visst ansvar för vad som publiceras i era kanaler. Fungerar det alls att ha en öppen Facebookgrupp som man inte alltid hinner moderera?

- Den diskussionen har vi fört och för ständigt. Det är ett stort jobb att moderera en så här stor grupp. Hittills har vi tyckt att det finns ett större värde i att gruppen får diskutera. Det finns en nyfikenhet och ett engagemang i lokalsamhället. Om det börjar vara mycket osakligheter och sånt som direkt brottsligt så då måste fundera över den här gruppen, säger Susanna Landor på KSF Media.

Yle Östnyland har valt att inte publicera ordagranna citat från debatten i Loviisan Sanomats Facebookgrupp. Inte heller publicerar vi namnet på den främlingsfientliga organisation till vilken det länkas på sidan.

Den exakta ordalydelsen och formuleringarna är i sig inte relevanta för att skapa sig en uppfattning om karaktären på inläggen. Vi har därför valt att endast beskriva dem.

Läs mera:

Ett öga med en spegling av Facebooks logo i irisen.

Medlemmar i Loviisan Sanomats Facebookgrupp vill ha bättre moderering: "Allt annat överskuggas av propaganda"

Speciellt invandring diskuteras ofta på ett känslolöst och osakligt sätt, säger Mari Lotila. Timo Raivio å sin sida har fått motta hat och hot via Messenger efter att ha skrivit i gruppen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland