Hoppa till huvudinnehåll

Komarov satte punkt för nio matcher lång målfri svit – Aho igen i stor roll i Carolinas seger

New York Islanders är NHL:s formstarkaste lag. I natt vann Islanders sina femte raka match, den här gången med 3–0 över Anaheim Ducks. Leo Komarov gjorde matchens tredje mål. Carolina besegrade Edmonton på bortais och som vanligt adderade firma Aho & Teräväinen igen några börspoäng.

Leo Komarov har inte varit känd som den stora målskytten i NHL, men som bäst har han ändå nätat 19 mål under en säsong, 2015–2016 i Toronto. Följande säsong gav NHL-karriärens näst bästa målmängd, 14 baljor.

Efter bara sju fullträffar ifjol bar flyttlasset inför pågående säsong av till New York och närmare bestämt New York Islanders. Laget går för tillfället som på räls och är näst bäst i den östra konferensen efter överlägsna Tampa Bay Lightning.

Lagets två finländare Leo Komarov och Valtteri Filppula är viktiga spelare för sitt lag, men de är andra spelare som i första hand sköter om poängproduktionen. Filppula är med sina 10+10=20 poäng sjunde effektivast i laget, medan Komarov – efter nattens fullträff – parkerar på tolfte plats i lagets poängliga med 6+10=16 poäng.

Leder gör Mathew Barzal med 44 poäng före Anders Lee och Josh Bailey med 37 poäng var.

Men i nattens drabbning mot Anaheim Ducks var det just "arbetarna" från de lägre kedjorna som steg fram. Cal Clutterback gjorde Islanders två första mål och Komarov det tredje och sista. 3–0 skrevs Islanders segerresultat.

Aho avancerar i poängligan

Carolina Hurricanes var ofina gäster i bortamatchen mot Edmonton Oilers. Carolina vann med 7–4 och satte punkt för sin förlustsvit på två matcher.

Sebastian Aho hade sitt finger med i spelet i tre av lagets mål, Teuvo Teräväinen i ett, alla i form av assist. Tack vare sina 0+3 steg Aho upp i topp-20 i poängbörsen med poängen 21+33=54 poäng på 47 matcher. Teräväinen är för sin del god för 10+29=39 poäng på 47 matcher.

Nino Niederreiter gjorde sin andra match för Carolina och nu lyckades han i målskyttet, dessutom två gånger. Schweizaren skaffades i torsdags från Minnesota Wild där han spelade de senaste 5,5 senaste säsongerna. I utbyte mot Niederreiter gav Hurricanes den svenska anfallaren Victor Rask.

Tungt för Edmontons finländare

Jesse Puljujärvi har det fortsatt svårt i Edmonton. Trots att han fick säsongens största personliga speltid, drygt 17 minuter, blev det inga poäng – tvärtom blev Puljujärvi på minus två mål när han själv var på isen.

Mikko Koskinen fick hoppa in i Edmonton-målet efter att Carolina gått upp i 3–0-ledning. Han vaktade Edmonton-målet i närmare 48 minuter, släppte in tre mål och räddade 15 skott.

Omgångens värsta målfest sågs i Chicago och för hemmasupportrarnas del slutade det hela i dur. Blackhawks besegrade regerande Stanley Cup-mästarna Washington Capitals med 8–5. Chicagos stjärnanfallare Patrick Kane och Jonathan Toews var på sprudlande spelhumör och stod totalt för inte mindre än tio poäng.

Chicagos stjärnor levererade.
Chicagos storstjärnor levererade. Chicagos stjärnor levererade. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Chicago Blackhawks,Patrick Kane,Jonathan Toews

Toews gjorde tre mål och passade till två, Kane satte två och spelade fram till tre. Hattricket var Toews sjätte under karriären, fempoängskvällen hans tredje totalt.

NHL, 20.1.2019:

Chicago – Washington 8–5

NY Islanders–Anaheim 3–0
Valtteri Filppula, NYI: 0+0, +1, 14.12
Leo Komarov, NYI: 1+0 +1, 13.26

Vancouver–Detroit 3–2
Markus Granlund, VAN: 0+0, 0, 13.32

Toronto–Arizona 2–4
Kasperi Kapanen, TOR: 0+0, -2, 17.52

Edmonton–Carolina 4–7
Sebastian Aho, CAR: 0+3, +2, 20.35
Teuvo Terävinen, CAR: 0+1, +1, 12.30
Saku Mäenalanen, CAR: 0+0, 0, 13.06
Jesse Puljujärvi, EDM: 0+0, -2, 17.10
Mikko Koskinen, EDM: 15/18, 83,3%, 47.51

Videomaterial: Viasat.

Läs också