Hoppa till huvudinnehåll

Pohjalainen: GigaVaasa förhandlar med två kinesiska batterifabriker

Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats.
Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats. Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats. Bild: Vaasa Parks Vasa,planläggning,batterifabrik

Två kinesiska batterifabriker är intresserade av att bygga en batterifabrik i Vasa. Det står klart efter att en delegation från Vasa besökte Kina i början av månaden.

Stadsstyrelseordförande Kim Berg (SDP) var en av deltagarna i delegationen.

- Vi besökte fem batterifabriker. Syftet med resan var att marknadsföra GigaVaasa-området, säger Berg.

Till GigaVaasa-projektet hör en 200 hektar stor industritomt på det nya industriområdet Långskogen, öster om flygfältet i Vasa och Korsholm.

Här har man tänkt att en batterifabrik kunde etableras – nära infrastruktur som flygplats, järnväg och landsväg.

Kim Berg.
Kim Berg (SDP), stadsstyrelseordförande i Vasa, säger att resan till Kina var mycket lyckad. Kim Berg. Bild: Yle/Johanna Ventus Kim Berg,Vasa

Kim Berg betecknar resan som mycket lyckad. Man besökte fem olika batterifabriker och går nu vidare med diskussioner med två av dem.

- Jag har lärt mig att det är mycket viktigt att man besöker de här företagen på ort och ställe och skapar kontakter, säger Berg.

Nästa steg är en svarsvisit

De två företagen Cham Battery och e-Trust Power är båda intresserade av expansion till Europa.

Till Vasas fördel räknas inte bara tomtens läge invid transportlederna. Också mineralfyndigheterna i Karlebyregionen ses som en klar fördel.

Vi har nästa hela kedjan här. Det är egentligen bara själva fabriken som fattas

- Vi har nästa hela kedjan här. Det är egentligen bara själva fabriken som fattas. Dessutom är elektriciteten förhållandevis billig i Finland, och det är en viktig faktor, säger Berg.

Nästa steg är nu att kineserna kommer på svarsvisit.

- Den ena fabriken har redan meddelat att de är på kommande i vår, säger Berg.

Tidningen Pohjalainen var först med nyheten.

Läs mera:

Finnes: 200 hektar stor tomt – Sökes: Batterifabrik

Industriområdet Långskogen i Vasa är nu klart vad planeringen beträffar. På området finns det som kallats Finlands största industritomt, och det är här man hoppas locka till sig en batterifabriksinvestering.