Hoppa till huvudinnehåll

Sökoperationen i Tamokdalen fortsatte med helikopter – Recco-sökare gav åtta utslag

En helikopter flyger vid ett fjäll i Norge.
En helikopter flyger vid ett fjäll i Norge. Bild: Yle/Evert Rönnqvist helikoptrar,Tamokdalen,Blåbærfjellet,Norge

Eftersökningarna efter den fjärde skidåkaren i Tamokdalen gav inget konkret resultat på måndagen. Situationen är besvärlig enligt länsman Andreas Nilsen i Troms i Norge.

Recco-sökaren från helikoptern gav åtta olika utslag men problemet är enligt Nilsen att sökaren kan reagera på många olika saker, bland annat järn i fjället. En magnetsökare är beställd och den kan söka på magnetism.

På onsdag skall man diskutera hur man kan gå vidare på torsdag och fredag.

Eftersökningar hela helgen

Sökoperationen efter det sista lavinoffret i Tamokdalen har pågick under hela helgen. På söndagen använde man även en radar för första gången, men utan resultat.

Polisen i Troms meddelade att det inte blir någon sökoperation på marken under måndagen.

- Vi har sökt igenom väldigt många områden, och kommit till den punkten att vi ska göra en statusuppdatering på måndag och lägga upp en strategi för hur vi ska gå vidare. Vad vi landar i vet jag inte ännu, säger insatsledaren Ragnar Schjølset till NRK.

Under måndagen visade det sig att den strategin blir att söka med Recco-sökare från helikopter. Detta för att kartlägga lavinområdet i hopp om att lokalisera den fjärde skidåkaren.

Så här fungerar räddningssystemet:

Lavinräddningssystemet består av två delar. Det ena används vid kamraträddning, det andra, Recco-systemet, används av professionell räddningspersonal.

De som åker offpist eller går på tur använder ett system med både sändare och mottagare. Det här systemet fungerar för att kamrater ska kunna hitta och hjälpa varandra om de blir överraskade av en lavin.

Recco-systemet består av en detektor och en reflektor. Detektorn används av räddningspersonal för att lokalisera reflektorn som skidåkaren bär på sig. Reflektorn är en liten antenn som är insydd i kläderna och annan utrustning.

Detektorn sänder ut en radarsignal. När signalen träffar en reflektor studsar den tillbaka till detektorn och räddningspersonalen hör en ton.

Reflektorn kräver varken batterier eller underhåll, den är alltid ”påslagen”. Räddningspersonal söker efter både sändare och Recco-reflektorer.

Recco-systemet används globalt av fler än 800 skidorter. Drygt 200 varumärken integrerar recco-reflektorer i jackor, byxor, hjälmar, pjäxor, ryggskydd och ryggsäckar.

Källa: Recco

22 personer deltog i sökoperationen på söndagen

När arbetet inleddes på söndagen hade man en stark tro på att kunna finna den sista omkomna personen. 22 personer från Röda Korset och Norsk Folkehjelp var inne i sökområdet under söndagen tillsammans med två hundar från Norske Redningshunder.

Insatsledaren Schjølset säger att sökmetoderna de använt, allt från snösonder till georadar, inte ger hundra procents garanti för en träff. Lavinområdet beräknas vara 300 meter brett och 600-700 meter långt.

Ett gäng med räddningsmanskap står vid ett fjäll.
Ett gäng med räddningsmanskap står vid ett fjäll. Bild: Yle/Evert Rönnqvist Tamokdalen,Norge,Blåbærfjellet,snö,vinter,räddningsverksamhet

Hittills har kropparna efter två österbottniska män och en svensk kvinna bärgats efter lavinolyckan på Blåbærsfjellet i Tamokdalen den 2 januari – där fyra skidåkare omkom.

Det som försvårar arbetet är att man inte känner till den exakta positionen för den sista omkomna, som också är en österbottnisk man.

Artikeln uppdaterad 21.1.2019 kl. 13:40 med uppgifter om att sökoperationen fortsätter med helikopter.

Artikeln är uppdaterad 21.1 2019 kl. 18.30 med uppgifter om resultatet av undersökningen från helikopter.