Hoppa till huvudinnehåll

SVT: Tusentals jobb i fordonsbranschen försvinner när elbilen blir standard

Elbil vid laddningsstation.
Elbil vid laddningsstation. elbilar,laddningsstation

Färre delar och en produktion som lätt kan automatiseras. Det här är två faktorer som kan leda till att tiotusentals jobb försvinner inom produktionen och monteringen av bilar ifall elbilar blir standard, rapporterar SVT Nyheter. Övergången till att bygga elbilar kräver också nya kunskaper av branschfolket.

Enligt SVT behöver elbilen betydligt färre delar än fossildrivna bilar. Man räknar med att var tredje del försvinner.

– En dieselmotor har många fler delar och är väldigt arbetskraftsintensiv. En elmotor består av färre delar och den kan också produceras mer automatiserat. Därför behövs det färre människor som jobbar med det här, säger Martin Sköld, fordonsforskare på Handels i Stockholm, till SVT.

Elbilar kräver nya kunskaper

Dessutom behövs det ny kunskap för att man ska kunna tillverka bilarna. Underleverantörer i Sverige önskar att svenska staten ska ta initiativ för att man ska klara av övergången. Det här speciellt eftersom staten har drivit på utvecklingen mot elfordon.

– Vart femte medlemsföretag säger att de skulle få stora problem att gå från fossildrivna drivlinor till eldrivna. Taget arbetskraft så blir det många människor som blir påverkade om man inte gör något åt det, säger Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl.

Till branschorganisationen Fordonskomponentgruppen hör 350 underleverantörsföretag och de sysselsätter ungefär 80 000 personer.

Elbilarna ska också bli vanligare i Finland

En liknande utveckling kan också vänta Finland, eftersom man också här vill att fler ska byta ut den traditionella fossildrivna bilen mot en elbil. Enligt slutrapporten om kolfri trafik i Finland borde Finland ha 670 000 elbilar och 130 000 gasbilar i trafik år 2030.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes