Hoppa till huvudinnehåll

Theresa May försöker hitta vägar att komma ut ur brexit-dödläget - inget uppskjutande av brexit och ingen ny folkomröstning

Theresa May talar om plan B
Theresa May talar om plan B i det brittiska parlamentet Theresa May talar om plan B Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May,Storbritannien,Storbritanniens parlament,Brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May redogjorde i dag för det brittiska parlamentet hur hon tänker gå vidare med brexit - en så kallad plan B.

Premiärminister May sade att hon har samtalat med andra partier, men hon beklagade att oppositionsledaren Jeremy Corbyn (Labour) inte har deltagit i samtalen.

May lovade bli "mer flexibel" och sade att regeringen kommer att konsultera parlamentet för att få ett förhandlingsmandat för nästa steg i brexitsamtalen.

May befarar att en ny folkomröstning om brexit skulle leda till ett svårt prejudikat och påverka framtida folkomröstningar samt underminera demokratin i landet. Hon sade också att hon inte tror på att det finns en majoritet i parlamentet som skulle stöda en ny omröstning.

Hon avvisade alla förslag om att genomförandet av brexit skulle skjutas upp.

- Det är vår plikt att implementera resultatet i den första omröstningen.

Vidare föreslog premiärminister May att en planerad ansökningsavgift för sådana personer som vill stanna i landet ska slopas för EU-medborgare.

Theresa May lovar alltså slopa den avgift på 65 pund som miljontals EU-medborgare skulle ha varit tvungna att betala för att försäkra sig om rätten att få bo kontinuerligt i Storbritannien efter brexit. Det handlar också om rätt till sjukvård och utbildning.

May försäkrade också att arbetarnas rättigheter inte kommer att försämras.

Theresa May
Theresa May Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May,Storbritannien,Storbritanniens parlament,Brexit

Samtal med regeringen och oppositionen - sedan på nytt till Bryssel

May sade att hon ska diskutera med regeringen och oppositionen samt med den nordirländska parten innan hon närmar sig EU-ledarna för nya samtal. May sade att hon planerar att återvända till Bryssel för att diskutera ändringar i överenskommelsen.

May vill förhandla om den del av avtalet - "backstop" - som handlar om Nordirland. Hon sade att hon vill undvika en hård gräns på Irland.

Ordet "backstop" används med hänvisning till ett slags garanti som Irland och Nordirland vill ha för att det inte ska skapas en hård gräns på ön. En hård variant av brexit skulle kunna skada fredsprocessen för Nordirland.

Det brittiska parlamentet röstar om det nya förslaget om en vecka - den 29 januari.

Förra veckan röstade parlamentet omkull Mays tidigare förslag till utträdesavtal.

EU har för sin del meddelat att överenskommelsen om det brittiska EU-utträdet inte är omförhandlingsbar.

Nordirländsk nödlösning eller en uppskjutning av brexit?

Frågan om Nordirlands status kan leda till en nödlösning som skulle betyda att Storbritannien förblir en del av EU:s tullunion på obestämd tid. Den lösningen ogillas av de hårda brexitförespråkarna i Mays konservativa parti.

Parlamentet förväntas å sin sida presentera förslag till tillägg som skulle tvinga regeringen att tänka om beträffande brexit - till exempel att ansöka om en förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap om parlamentet inte lyckats komma överens om ett utträdesavtal före den 26 februari.

Nu är det drygt två månader kvar till datumet för Storbritanniens EU-utträde.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes