Hoppa till huvudinnehåll

Den gamla järnvägsidyllen i Karis förfaller – hugade husköpare får ta kontakt

En gul trävilla, gammal arbetarbostad med fler bostäder. Målfärgen flagar, stockarna är ruttna vilket lett till hål i ytterväggarna. Den här delen är ändå i hyfsat skick, det bor en hyresgäst i denna ända av huset.
I de gula trähusen på Karis gamla järnvägsområde bodde det tidigare många familjer där någon förälder jobbade på järnvägen. I det här huset bor numera endast en hyresgäst. Huset förfaller sakta men säkert. En gul trävilla, gammal arbetarbostad med fler bostäder. Målfärgen flagar, stockarna är ruttna vilket lett till hål i ytterväggarna. Den här delen är ändå i hyfsat skick, det bor en hyresgäst i denna ända av huset. Bild: Yle / Tiina Grönroos Karis,Raseborg,Västnyland,VR-Group ,järnvägstrafik,bostadsområden,Sanering,Hyresgäst,hyresgäster,kulturhistoria,Ingmar Holmström

De kulturhistoriskt värdefulla arbetarhusen på gamla järnvägsområdet i Karis håller på att förfalla. Ägaren, Karis industrifastigheter, har däremot inga konkreta renoveringsplaner.

Vill någon köpa hus lönar det sig att ta kontakt, säger bolagets verkställande direktör Henrik Westerlund.

Lokföraregatan i vinterlandskap. Gamla hus i ganska dåligt skick
Fortfarande ganska charmigt och idylliskt på sommaren, men en grå vinterdag ser Lokföraregatan och husen längs vägen onekligen rätt trista ut. Lokföraregatan i vinterlandskap. Gamla hus i ganska dåligt skick Bild: Yle / Tiina Grönroos Karis,Raseborg,Västnyland,VR-Group ,järnvägstrafik,bostadsområden,Sanering,Hyresgäst,hyresgäster,kulturhistoria,Ingmar Holmström

I slutet av 1990-talet inledde Karis stad och Karis kurscenter ett samarbete. Staten ville bli av med gamla järnvägsbyggnader och Karis industrifastigheter grundades. Tanken var att rusta upp de gamla bostadslängorna och uthusen längs banvallen på Karis gamla järnvägsområde.

Målet var ett idylliskt bostadsområde och ett centrum för hantverk med bland annat möbeltapetsering, snickeri och smide. En av totalt tre bostadslängor renoverades och de första hyresgästerna kunde flytta in i cirka 80 kvadratmeter stora lägenheter med vedspis, plåtugnar, trägolv och en takhöjd på närmare fyra meter.

En gul, gammal trävilla  med stentrappa. Huset i hyfsat skick. Vinter och snö.
I mörkret är alla katter grå och på den här bilden är det svårt att se att det här huset genomgick en fullständig renovering i slutet av 1990-talet. En gul, gammal trävilla med stentrappa. Huset i hyfsat skick. Vinter och snö. Bild: Yle / Tiina Grönroos Karis,Raseborg,Västnyland,VR-Group ,järnvägstrafik,bostadsområden,Sanering,Hyresgäst,hyresgäster,kulturhistoria,karis järnvägsområde

Karis kurscenter totalsanerade också en gammal bastubyggnad i rödtegel och några gamla vedlider piffades upp.

Men sedan blev det stopp. Karis kurscenter integrerades i januari 2009 med yrkesutbildaren Axxell som fortfarande har sin smidesutbildning i det gamla Lokstallet. Den byggnaden ägs av Senatsfastigheter, det vill säga staten.

För några år sedan hade Ålandskocken Michael Björklund planer på att köpa Lokstallet och göra om det till ett center för matproduktion och utbildning, men den affären gick i stöpet i och med att marken runt och under byggnaden är kraftigt förorenad.

I dag är Karis industrifastigheter inte speciellt intresserad av att äga de gamla byggnaderna längs Lokföraregatan på det gamla järnvägsområdet. De orenoverade bostadslängorna och uthusen är ganska förfallna och bostadsbolaget, som till 100 procent ägs av Raseborgs stad, har inga konkreta renoverings- eller framtidsplaner.

- De är i dåligt skick, säger Henrik Westerlund som är vd för Karis industrifastigheter.

En man står ute iklädd vinterjacka. Bakom en stor snöhög.
Henrik Westerlund har begärt in en kostnadskalkyl för vad det skulle kosta att bland annat lappa ett läckande tak. En man står ute iklädd vinterjacka. Bakom en stor snöhög. Bild: Yle / Tiina Grönroos Karis,Raseborg,Västnyland,bostadsområden,Sanering,hyresgäster,kulturhistoria,Henrik Westerlund,planeringsansvarig samhällsteknik Raseborgs stad

I det renoverade bostadshuset är två av tre bostäder uthyrda och i ett av de förfallna husen bor en hyresgäst. Just i det huset läcker taket.

- Vi håller på att göra upp en reparationsplan för det huset. Någon stor reparation blir det inte fråga om, men det är klart att skalet måste åtgärdas, säger Henrik Westerlund, som väntar på en kostnadsberäkning.

De första åren saknade vi toalett och vattnet fick vi bära in från pumpen där ute på gården― Ingmar Holmström, hyresgäst i snart 40 år.

Ingmar Holmström bor i huset med läckande tak. Dessutom har en hel del stockar i ytterväggarna ruttnat och man kan se tydliga hål i den allt annat än välputsade fasaden. Hålen har efterhand täckts med tätt metallgaller för att förhindra fåglar från att flyga ut och in i huset.

En gul trävilla, gammal arbetarbostad med fler bostäder. Målfärgen flagar, stockarna är ruttna vilket lett till hål i ytterväggarna.
Flyg fågel flyg, men helst inte in. Hålen i fasaden har täckts med metallnät. En gul trävilla, gammal arbetarbostad med fler bostäder. Målfärgen flagar, stockarna är ruttna vilket lett till hål i ytterväggarna. Bild: Yle / Tiina Grönroos Karis,Raseborg,Västnyland,VR-Group ,järnvägstrafik,bostadsområden,Sanering,Hyresgäst,hyresgäster,kulturhistoria,Ingmar Holmström

- Nu såg jag nog några duvor som kom in på vinden igen, konstaterar Ingmar Holmström som bott på Lokföraregatan 14 sedan maj 1980.

- De första åren saknade vi toalett och vattnet fick vi bära in från pumpen där ute på gården, säger Ingmar Holmström och pekar ut genom köksfönstret.

Inne i köket visar en digital termometer att det är 30 grader varmt inne och knappt fem köldgrader ute.

- Jag har eldat i köksspisen sedan tidigt i morse, säger Ingmar Holmström och tillägger att han blivit frusen av sig på äldre dagar.

En äldre man med röd keps står utanför ett gult trähus. Vinter och snö.
Ingmar Holmström är pigg, men upp på taken klättrar han inte längre. Sonen brukar hjälpa Ingmar Holmström med diverse nödlösningar. En äldre man med röd keps står utanför ett gult trähus. Vinter och snö. Bild: Yle / Tiina Grönroos Karis,Raseborg,Västnyland,VR-Group ,järnvägstrafik,bostadsområden,Hyresgäst,hyresgäster,kulturhistoria,Sanering,Ingmar Holmström
Sett från gatan ser taket helt ut, men konstruktionen har gett vika på bakre sidan― Ingmar Holmström

Ingmar Holmström är strax under 80 år. Bostaden är knappt 60 kvadrat stor och saknar värmeelement. Det gäller att ladda upp med mycket ved. Det finns gott om uthus att förvara veden i, men tyvärr läcker också taken på dem.

- Jag har lagt på en plastpresenning så att veden hålls torr. Sett från gatan ser taket helt ut, men konstruktionen har gett vika på bakre sidan, förklarar Holmström.

Förrådsbyggnader, rödmyllade trälider med söndriga fönster och sneda dörrar.
Snyggare på framsidan, men också här börjar man se att det är länge sedan någon har målat, bytt ut söndriga fönster och rätat ut sneda dörrar. Förrådsbyggnader, rödmyllade trälider med söndriga fönster och sneda dörrar. Bild: Yle / Tiina Grönroos Karis,Raseborg,Västnyland,VR-Group ,järnvägstrafik,bostadsområden,Sanering,Hyresgäst,hyresgäster,kulturhistoria,Lager,karis järnvägsområde

Ingmar Holmström och hans familj flyttade till Lokföraregatan när han fick jobb på VR. Då bodde det ännu många järnvägsarbetare i de här husen.

Hans bostad renoverades 1984. Efter läkarintyg från en reumatolog drogs det in kallvatten och byggdes en liten toalett i en skrubb.

- Det blev ohållbart för vår dotter som lider av svår reuma att gå uppför tretton trappsteg varje gång hon skulle besöka toaletten ute på gården, förklarar Ingmar Holmström.

Lagerbyggnader i trä, rödmyllade, i ganska dåligt skick. Vinter och snö
Uthuset längre bort fungerade i tiderna som ladugård eftersom järnvägsarbetarna hade både kor och grisar. Högst upp fanns eller finns fortfarande toaletterna. Lagerbyggnader i trä, rödmyllade, i ganska dåligt skick. Vinter och snö Bild: Yle / Tiina Grönroos Karis,Raseborg,Västnyland,VR-Group ,järnvägstrafik,bostadsområden,Sanering,Hyresgäst,hyresgäster,kulturhistoria,lager,Ingmar Holmström

Idag bor Ingmar Holmström ensam. Frun dog för åtta år sedan och barnen flög ur boet för länge sedan.

Ingmar Holmström saknar fortfarande varmvatten.

Tidigare besökte Ingmar Holmström bastun i en röd tegelbyggnad en bit från sitt hus. Efter att bastun renoverades av Karis kurscenter får han inte använda den längre. I stället har han använt bastun i grannhuset, den andra orenoverade bostadslängan.

En röd, gammal tegelbyggnad  som renoverats och är i bra skick.
Den här tegelbyggnaden renoverades på 90-talet av Karis kurscenter. Den inrymmer en bastu som används av Axxell. En röd, gammal tegelbyggnad som renoverats och är i bra skick. Bild: Yle / Tiina Grönroos Karis,Raseborg,Västnyland,VR-Group ,järnvägstrafik,bostadsområden,Sanering,Hyresgäst,hyresgäster,kulturhistoria,tegelbyggnader,karis järnvägsområde

Här hyrde en förening utrymmen i några år. Ett privat daghem var också intresserat av huset. Till skillnad från de andra, gulmålade trähusen, är det här ett vitrappat, lite mindre hus. Rappningen flagnar och stuprännorna hänger lite hit och dit.

Ett vitrappat hus  där rappningen delvis fallit bort och ett stuprör hänger också löst. Vinter och snö. Huset är obebott.
Så här ser fasaden ut på den mellersta, oreneverade bostadslängan där en förening huserade i några år. Enligt gamla järvägsarbetare lär det här huset vara uppbyggt efter krigen. Det ursprungliga trähuset träffades av en bomb och brann ner, har Ingmar Holmström hört. Ett vitrappat hus där rappningen delvis fallit bort och ett stuprör hänger också löst. Vinter och snö. Huset är obebott. Bild: Yle / Tiina Grönroos Karis,Raseborg,Västnyland,VR-Group ,järnvägstrafik,bostadsområden,Sanering,Hyresgäst,hyresgäster,kulturhistoria,Ingmar Holmström
Styrelsen ska fundera vad vi kunde göra med de här byggnaderna. Ett alternativ vore att sälja dem― Henrik Westerlund, vd för Karis industrifastigheter

- Hyresavtalet med daghemmet rann ut i sanden eftersom det visade sig att de här utrymmena inte riktigt var lämpliga. Det är dyrt och opraktiskt att sanera husen till annat ändamål än bostäder, berättar Henrik Westerlund, vd för Karis industrifastigheter.

Vad skulle de här husen passa till?

- De skulle nog fungera som bostäder, men Karis industrifastigheter har inga planer på att renovera dem, svarar Henrik Westerlund.

- Styrelsen ska fundera vad vi kunde göra med de här byggnaderna. Ett alternativ vore att sälja dem, säger Westerlund.

Styrelsen för Karis industrifastigheter består av kommunalpolitiker och Westerlund jobbar också som tjänsteman på Raseborgs stad.

Trots att Raseborgs stad äger bolaget kommer eventuella försäljningsobjekt knappast att dyka upp på Raseborgs listor över hus som staden planerar eller vill sälja.

Betyder det att Karis industrifastigheter kan sälja husen på det gamla järnvägsområdet utan att affären måste godkännas av stadens övriga beslutsfattare?

- Förfaringssättet har jag inte funderat ut, men det är klart att ägaren, Raseborgs stad ska säga sin åsikt. Nu när vi måste satsa pengar på renovering är det dags att på allvar överväga olika alternativ, säger Westerlund.

En gul trävilla, gammal arbetarbostad med fler bostäder. Målfärgen flagar, stockarna är ruttna vilket lett till hål i ytterväggarna.
Ett blivande drömhus för den händiga snickaren? En gul trävilla, gammal arbetarbostad med fler bostäder. Målfärgen flagar, stockarna är ruttna vilket lett till hål i ytterväggarna. Bild: Yle / Tiina Grönroos Karis,Raseborg,Västnyland,VR-Group ,järnvägstrafik,bostadsområden,Sanering,Hyresgäst,hyresgäster,kulturhistoria,Ingmar Holmström

Kan man låta husen förfalla helt och sedan riva dem?

- Nej, där finns nog kravet att bevara järnvägsmiljön. Ska ett hus rivas måste vi ha en konkret plan vad som kunde komma istället, säger Henrik Westerlund om den kulturhistoriskt värdefulla och skyddade miljön.

Här har jag bott i nästan 40 år så det är ju mitt hem― Ingmar Holmström

Ingmar Holmström minns när museiverkets tjänstemän sprang in och ut i alla hus och inspekterade både vindsvåningar och gårdsplaner. Det var på 1990-talet när målet ännu var att restaurera alla byggnader.

- Frun blev till sist så stressad att jag var tvungen att jaga iväg dem från vårt hem.

Ingmar Holmström överväger starkt att flytta ut från sin bostad, i synnerhet som det eventuellt blir nödvändigt om och när Karis industrifastigheter låter göra en lättare sanering av det hus han bor i.

- Men här har jag bott i nästan 40 år så det är ju mitt hem, säger Ingmar Holmström.

Ett litet, runt, gulmålat lusthus på Karis järnvägsområde. Syns inga tåg, men i bakgrunden ses en röd tegelbyggnad. Vinter och snö.
Lusthuset fick Ingmar Holmström av familjen när han fyllde 50. Om Holmström flyttar tar han lusthuset med sig. Det skulle passa hemma hos sonen. Ett litet, runt, gulmålat lusthus på Karis järnvägsområde. Syns inga tåg, men i bakgrunden ses en röd tegelbyggnad. Vinter och snö. Bild: Yle / Tiina Grönroos Karis,Raseborg,Västnyland,VR-Group ,järnvägstrafik,bostadsområden,Sanering,Hyresgäst,hyresgäster,kulturhistoria,Lusthus,lusthus,Ingmar Holmström